Vefa Kilise Cami Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Vefa Kilise Cami Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Vefa Kilise Cami Hakkında Bilgi 

Vefa Kilise Cami nerededir? Vefa Kilise Cami’nin tarihçesi, mimari özellikleri nelerdir? Vefa Kilise Cami hakkında bilgi.


Vefa Kilise Cami
Kilise Camii, Vefa Semti’nin ara sokaklarında, Meşhur Vefa Bozacısı’nın yakınındadır.

Vefa Kilise Cami Hakkında Bilgi
Vefa Kilise Cami Hakkında Bilgi 

Yapının orijinal ismi bilinmemekte, ancak Aziz Theodore olabileceği sanılmaktadır. Yapım tarihi hakkında kesin bilgimiz yoktur. Komnenos döneminde yaklaşık 1110 yılında inşa edildiği düşünülmektedir.

Bu küçük ve sevimli yapıyı yanındaki diğer binalardan ayırt etmek hiç de zor değildir. Yolun başından bile yapıyı tanırsınız. Naosu (naos; Bizans kiliselerinde, insanların ibadet etmek amacıyla kullandıkları alan) örten kubbe ve onun üzerine oturan kasnağı ilk etapta dikkatinizi çeker. Diğer Bizans yapılarında olduğu gibi dış duvarlarında tuğla ve taş bir arada kullanılmıştır. Almaşık teknik ile örülmüştür.

Kilise kapalı Yunan haçı planlıdır. Batısında bir narteks bulunur. Naosta haç kollarının kesiştiği alan kubbe ile diğer bölümler beşik tonoz ile örtülmüştür. Doğudaki apsis dışarı taşkın beş cephelidir.

Latin işgali sırasında kilise Katolik inancına göre yeniden düzenlenmiştir. İstanbul’un Latinlerden geri alınmasından sonra İmparator II. Andronikos 1320’de orijinal yapıya dış narteks ve bir revak eklemiştir.

Dış narteks beş bölümden oluşmaktadır. Kuzey ve deki bölümler ana kütleden dışarı doğru taşmaktadır. Kuzey ve güneydeki bölümler ana kütleden dışarı doğru taşmaktadır. Merkezdeki bölüm ve bu dışarı taşkın bölümlerin üzeri kubbe ile diğerleri ise tonoz ile örtülmüştür. Güney kubbenin iç yüzeyinde mozaik kalıntıları görülmektedir. Dış nartekste yoğun olarak devşirme malzeme kullanılmıştır. Kullanılan devşirme malzeme yapının girişine ve kendisine hareketlilik sağlamıştır.

Osmanlı döneminde sağ baştaki levhanın üzerindeki harfler ve tarih taş ustası tarafından kazınmıştır. Yapı, Fatih’in hocalarından Molla Gürani tarafından camiye çevrilmiştir. Camiye çevrildikten sonra yapıya eklenen minare yapının bütünü ile uyum içindedir. Bu uyum Osmanlı sanat anlayışının güzel bir yansımasıdır. Yapı günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder