Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet birçok kilo verme programında anahtar noktadır. Bununla birlikte, yeterince uyku almak genelde gözden kaçar. Araştırmalar kilo kontrolünde uykunun önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Uykunun kilo vermeyi neden etkilediğine göz atalım.


 1. Leptin ve Girelin
Uyku vücuttaki birçok hormon düzeyini etkiler. İştahı tetikleyen ve bastıran iki hormon vardır: leptin ve girelin. Leptin vücudun yağ hücreleri tarafından üretilir ve açlığı bastırmaktan sorumludur. Girelin mide tarafından salgılanır ve iştahı tetikler. Uyku eksikliği kanınızdaki leptin düzeyini düşürür ve girelin düzeyini artırır. Bu da iştahın atrtmasıyla sonuçlanır. Yeterince uyuduğunuzda açlık azalır, bu da kilo vermenize yardım eder.

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?
Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

2. Büyüme Hormonu
Uyku sırasında hipofiz bezi uyanık olduğunuzdan daha fazla büyüme hormonu salgılar. Büyüme hormonları hücre yenilenmesi ve hücre büyümesini uyarır. Bu hormonlar ayrıca kas üretimine yardımcı olur. Büyüme hormonunun artması metabolizmanın da hızlanması anlamına gelir. Hızlanmış metabolizmayla daha hızlı enerji yakar ve böylece daha çabuk kilo vermiş olursunuz.

 3. Kortizol
8 saat uyuyarak kanınızdaki kortizol seviyesini düşürürsünüz. Kortizol seviyesinin yüksek olması metabolizma hızının düşmesiyle sonuçlanır. Kortizol ayrıca proteinlerin glikoza dönüşmesi işlemini uyarır. Glikoz seviyesinin artması da, bunların yağ olarak depolanmasına yol açacaktır. Üstelik kortizol vücudun kas üretmesini yavaşlatır. Eğer kilo vermek istiyorsanız, kandaki kortizol seviyesinin düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Yeterince uyumak bunu yapmanıza yardım edecektir.

4. Uyku ve İyileşme
Düzenli egzersiz yapmak hem kilo vermenizi hem de daha sağlıklı olmanızı sağlayacaktır. Egzersiz yaptığınızda, vücudunuz yorarsınız ve aslında kaslarınızda küçük hasarlar olur. Performansınız artırmak istiyorsanız, vücudunuzun kendini iyileştirmesine izin vermelisiniz. Uyku sırasında vücudunuz eski haline döner. Eğer yeterince uyumazsanız, yorgun kalacak ve performansınız düşecektir. Yeterince uyumak vücudunuzun daha iyi dinlenmesi, iyileşmesi ve büyümesiyle sonuçlanacaktır.

Uyku kilo vermede çok önemli bir faktördür. Uyku iştahı azaltır, metabolizmayı hızlandırır, vücudun dinlenmesi ve iyileşmesine izin verir. Aktif bir yaşam tarzı ve dengeli beslenmeyle beraber günde 8 saat uyumaya dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder