Tetanoz hastalığı hakkında bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

Tetanoz hastalığı hakkında bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tetanoz hastalığı hakkında bilgi

Tetanoz hastalığının bakteriyel durumlardan kaynaklı sonucu ölüme varana kadar olabilecek ciddi bir hastalık olduğu bilinmektedir. Hastalık hakkında söylenecek başlıca durum, bu hastalığın halk arasında “tetanoz” olarak bilinse de aslında gerçek isminin “tetanos” olduğudur. Tetanos hastalığı hayat boyu görülebilen bir hastalık olmakla birlikte, daha çok doğduktan sonraki kısa süreçlerde yada ileri yaşların son demlerinde daha sık ortaya çıkabilmektedir.


Halk arasında “kazıklı humma” olarak da bilinen tetanoz, aslen oldukça yaygın bir hastalık olarak seyredebilmekte ancak tetanoz aşısının yaygın bir uygulama olması sayesinde bu yaygınlığını çok da gösterememektedir. En çok aşılama uygulamasının olmadığı 3. dünya ülkeleri arasında sayılan ülkelerde ölüm tehdidi yaratabilen bir hastalık konumundadır.

Tetanoz hastalığı hakkında bilgi
Tetanoz hastalığı hakkında bilgi

Tetanoz hastalığının tarihçesi
Bu hastalık ilk olarak Eski Mısır ve Yunan hekimlerinin ortaya çıkarttığı süreçten beri bilinmektedir. İlk olarak tanım 1888’de Gowers denilen bilim insanı tarafından yapılmıştır. Bir yıl içerisinde 1.000.000’dan fazla tetanoz vakası görülen ülkeler de bilinmektedir.

Tetanoz nasıl bulaşmaktadır?
Tetanoz hastalığı, tıbben “clostridium tetani” isimli, “c.tetani” olarak da kısaltabilen bir bakteri sebebiyle oluşmaktadır. Deri üzerinde oluşmuş açık şekildeki yaralara bu bakteriler yerleşerek hastalığı oluşturmaya başlamaktadır. Bu hastalığın en büyük problemi, her yaşta görülmesi mümkün olan ve aşıyla koruma altına girilmediğinde ölüm riski olan bir bakteri türü olmasıdır.

C.tetani bakterisine ait olan sporlar, vücuttaki cilt bütünlüğünün bozulduğu alanlarda, yara olan alanlarda ve yabancı cisimlerle yapılan temaslarla birlikte bulaşmaktadır. Bununla birlikte delici ve batıcı aletlerle alınmış yaralarda; toprak, toz ve elbise parçası gibi mikrop oluşturacak ürünlerle de tetiklendiğinde bu bölgedeki bakterilerin sporları oldukça hızlı bir şekilde çoğalmaktadırlar.

tetanoz-hastaligi

Bazı durumlarda tetanoz virüsünün tam olarak nereden kaynaklı olarak vücuda geldiği de bilinememektedir ancak bu durum %7’lik düşük bir orana sahiptir. Kaynağın belirlenemediği durumlarda diş enfeksiyonlarına, kulak enfeksiyonlarına ya da ayakkabı çivilerinin ayakta gizli bir yara oluşturup oluşturmadığı kontrol edilmektedir.

Tetanozun belirtisi nelerdir?
Öncelikle hastalığın bir ön belirtisi olarak kişinin kendisinde baş ağrıları fark etmesi, aşırı duyarlılık göstermeye başlaması, sürekli huzursuzluk yaşaması gibi belli başlı belirtiler olsa da en bariz belirti ağrılı kas spazmları yaşanmasıdır.

İlk önce çene kaslarını etkileyen bu durum, oldukça sıkıntılı bir kasılma süreci yaşatarak oradan yemek borusuna geçmekte ve kişide yutkunma sorunları ve nefessiz kalma sorunları yaratmaktadır. Buradan devam ederek sırt kaslarına ve ense kaslarına da yayılmaktadır. Bununla birlikte ateş 40 dereceleri bulabilmektedir. Bütün yüzdeki kaslar kasılarak yüzde sürekli gülme ifadesi oluşmaktadır.

tetanoz-fakktorleri

Hem gövdedeki hem ensedeki kaslar oldukça sık ve yoğun kasılmaya başladığı için, gövde öne doğru çıkarak baş da geriye doğru kendini atmaktadır. Bu oluşan duruş bozukluğuna “opistotonus” adı verilmektedir. İlk başlayan kasılmalar hafif şiddetteyken devam ettikçe oldukça can yakıcı kasılma krizlerine dönüşebilmektedir.

Hastalığın başlangıç evresinde vücut olarak sıkıntılar başlasa da zihinsel olarak bir problem görülmemektedir. Zaman geçtikçe zihinsel yeterlilikte azalmalar meydana gelir ve bir hafta boyunca bu durağanlık devam edebilmektedir.

Tetanoz hastalığının tedavisi
Yapılan tetkikler ve kontroller sonucunda tetanoz olduğu belirlenen hastanın, öncelikle ivedi bir şekilde tetanoz aşısı olması gerekmektedir. Önceden aşı olunsa da belirli aralıklarla aşıyı yeniletmek gerekmektedir. Tetanoz aşısı kaç yıl korur diye bakıldığında en az 10 yıllık bir süreçte koruma sağlayacağı, 10 yıldan sonra yenilenmesi gerektiği bilinmektedir.

tetanoz-neden-olur

Tabi bunun yanında hastalığın tedavi süreçlerine geç kalınmış olması ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü bölgede fazlaca enfeksiyonlar oluşmuş ve bu enfeksiyonun yayıldığı alan oldukça genişlemişse, bu durum kişi için hayati risk de taşımaktadır. Yani bazı durumlarda bu hastalığın ölümle sonuçlandığı da bilinmektedir.

Bu gibi tehditlerin altında kalmamak adına çok fazla ilerlelemişte mutlaka bir tetanoz iğnesi vurulmak; eğer ilerlediyse de yatılı hasta olarak sabit ısıda bulunan loş bir ortamda tedaviye başlamak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder