Spor Yapmanın 10 Faydası - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Spor Yapmanın 10 Faydası

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Spor Yapmanın 10 Faydası

Birçok insan için, kilo vermek spor yapmanın asıl sebebidir. Ama spor yapmanın fit görünmekten başka yararları da var. İnanın ya da inanmayın, düzenli fiziksel aktivite kanser riskini azaltır, mental keskinliği artırır, cildi güzelleştirir. İster fit olun, ister ekstra motivasyon arayışında işte size harekete geçmek için 10 neden.


 1. Bunama Riskini Azaltır.
Birçok araştırma egzersizin zihin fonksiyonlarını geliştirdiğini, enerjiyi artırdığını böylece de bunama riskini düşürdüğünü gösteriyor. Amerika Alzheimer Birliği’ne göre “fiziksel aktivite sağlıklı insanlarda bilişsel fonksiyonları geliştiriyor ve zihinsel bozuklukların önüne geçiyor.” Özellikle yeni bir spora başlamak hafıza ve konsantrasyon gibi öğrenme yetenekleri istediği için daha faydalı.

Spor Yapmanın 10 Faydası
Spor Yapmanın 10 Faydası

2. Kemik Erimesi (Osteoporoz) Riskini Düşürür
Fitness, özellikle ağırlık antrenmanları kemik sağlığı için önemlidir. Egzersiz osteoporozdan korunmak ve kemik kitlesini sabit tutmak için yapacağınız en önemli şeylerden biri. Arizona Üniversitesi’ne göre ağırlık kaldırma, hafif tempolu koşma, merdiven çıkmak, step aerobik, dans ve raket sporları bu konuda en iyileri.

3. Kas Kaybını Engeller
The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre, yaşlandıkça hem vücudun kas üretme kapasitesi düşer, hem de sahip olduğumuz kaslar daha çabuk azalır. Bu yüzden sağlıklı bir yaşlanma için düzenli egzersiz çok önemlidir. Egzersiz kas kitlesini korumaya yardım etmekle beraber, kas oluşumunu tetikler. Böylece metabolizmamız daha hızlı çalışır, günlük işlerimizi bitirmemiz için daha güçlü ve dayanıklıklı oluruz.

4. Cinsel Gücü Artırır
Egzersiz bir mutluluk hormonu olan endorfin salgısını tetikler. Cinsel güç ve istek de endorfin sistemini kullanır. Egzersiz yapıldığında vücudunuz endorfin salgılar. Endorfin salgısı ne kadar sık ve güçlü olursa, cinsel haz da o kadar artar.

 5. Sindirimi Kolaylaştırır
Amerika Gastroenteroloji Birliği araştırmasına göre egzersiz abdominal kasları güçlendirerek, bağırsak kaslarının gıdaları daha kolay parçalamasını ve sindirim sistemi boyunca bunların daha kolay geçmesini sağlıyor. Yale Üniversitesi’nden Dr. Katz bu sonuçlara ek olarak kabızlığın da spor yaparak engelleneceğini söylüyor. Gün boyunca ara sıra yapılan yürüyüşlerin bile gözle görülür ölçüde yararlı olacağını belirtiyor.

6. Stres, Depresyon ve Anksiyeteyi Azaltır
Yıllardır fiziksel aktivitenin ruh halini pozitif yaptığını duyarız ama bundan da fazlası var. Mayo Klinik’e göre “bir kere motive olduğunuzda, egzersiz büyük bir fark yaratabilir. Egzersiz yapmak rahatlamanızı, daha iyi hissetmenizi, depresyon ve anksiyeteden korunmanızı sağlar.” Peki nasıl? Egzersiz yaptığınızda depresyonu azaltan nörotransmiterler ve endorfin salgılanır. Ayrıca vücut sıcaklığınız yükselir, bu da sinirleri yatıştırır.

7. Mental Performansı ve İş verimliliğini Artırır
Dr. Katz spor yapmanın hayat kalitesini yükselteceğini özellikle iş verimliliğini artıracağını söylüyor. Egzersiz hem özgüveni yükselterek, liderlik almanızı sağlar, hem de verimliliği ve odaklanmayı artırır. Egzersiz tansiyonu, stresi ve mental yorgunluğu azaltır, genel anlamda enerji verir, uyku kalitelileşir. Böylece zihinsel keskinlik de artmış olur.

8. Kanser Riskini Azaltır
Birçok araştırma akciğer, kolon ve meme kanseri risklerinin düzenli egzersiz sayesinde önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Egzersiz kadınlarda östrojen hormonunu azaltarak meme kanseri riskini düşürüyor.

9. Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır
Egzersiz yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabeti önlediği için kalp problemleri de otomatik olarak azalıyor. Ayrıca egzersiz yapmayanlarda kalp krizi daha ağır oluyor.

10. Cildi Güzelleştirir

Spor yaparken ilk amacınız iyi görünmekse, cilt sağlığını da motivasyonlarınıza ekleyin. Dr. Katz “egzersizin cilde giden kan akışını artırdığını” belirtiyor. Araştırmalar ayrıca egzersizin DHEA ve DHT gibi testesteron hormonlarının üretimini kontrol altına aldığını, böylece de akne oluşumunu azalttığını gösteriyor. Ayrıca terlemek de gözenekleri açarak, cildin yağlardan ve kirden arınmasını sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder