Radyonun icadı, radyoyu ilk kim buldu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Radyonun icadı, radyoyu ilk kim buldu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Radyonun icadı, radyoyu ilk kim buldu?

Günümüzde televizyon ve internet en yaygın iletişim araçlarıdır, ancak radyo eski dönemlerin en yaygın ve en etkili iletişim araçlarının başında gelmekteydi. Bugün, radyo hala en yaygın iletişim araçlarından biri olarak güncelliğini korumaktadır.


Radyonun icadı

Radyonun icadı, radyoyu ilk kim buldu?
Radyonun icadı, radyoyu ilk kim buldu?

Radyonun icadına giden yol ilk olarak 1865 yılında İngiliz bilim adamı James Maxwell tarafından elektronik olarak üretilmiş olan radyo dalgalarının yayılmasıyla ilgili teorinin kurulması, 1888 yılında da Alman fizikçi Heinrich Hertz tarafından Maxwell’in tesorisinin pratiğe dökülmesi öncülük etmiştir. Bilinen ilk keşif İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından, bir gemiden kıyıdaki yardımcısına kablosuz telgrafla 3 adet “S” harfi göndermesiyle, ilk defa yeryüzünde radyo dalgaları yayıldı. Tarihler 1898 yılını gösteriyordu ve ilk kullanımı gemiden kıyı ile haberleşme şeklindeydi.

Radyoyu ilk kim buldu?

Radyoyu ilk bulan kişi olarak İtalyan mucit Marconi ismi genel kabul görmektedir. Ancak radyoyu ilk olarak kendisinin bulduğunu iddia eden birçok kişi de ortaya çıkmıştır. Bunların başında Nikola Tesla ve Olive Lodge isimleri gelmektedir. Rus bir mucit olan Alexander Stepanovitch Popov, anlaşılabilen ilk radyo dalgalarını aktarmayı başarmış ancak buna herhangi bir patent almamıştır.

İsmini saymadığımız birçok kişi daha var, fakat radyonun babası olarak, İtalyan Marconi ismi herkes tarafından kabul görmektedir. Marconi, Popov ve Lodge, Edward Branly’nin buluşu olan Branly tüpü olarak bilinen ve radyo dalgalarını belirlemek için kullanılan bir araç geliştirmeye çalışmaktaydılar. 1890 yılında başlayan bu çalışmalar, 1895 yılına gelindiğinde Marconi ve Popov’un birbirlerinden haberi olmadan geliştirmeleri ile sonuçlanmıştır. İlk olarak Popov tarafından 1896 yılında Heinrich Hertz ismi, mors alfabesi kullanılarak anlaşılır bir biçimde iletilmişti.

Ancak Popov bu icadına patent almamıştı. Daha sonra Marconi 1898 yılında patent alarak ilk radyonun ilk kez doğuşuna sahiplik etti. İlerleyen tarihlerde 1923 yılına gelindiğinde, yüksek frekansa sahip radyo dalgalarının iyosfer’e çarpıp tekrar dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme başta olmak üzere giderek ve hızlı bir şekilde yaygınlaştı. 1947 yılında transistör icat edilince, radyo teknolojisinde büyük bir devrim yaşanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder