Polen Alerjisi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

Polen Alerjisi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Polen Alerjisi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? 

Polen alerjisinin ne olduğu her açıdan ele alınırken, en başında polenin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Polenler bitkilerin üreme hücresi olarak yer almakta ve insanlar üzerine ilk alerji yaptığı bulgusuna rastlanan alerjen bir etmendir.


Bu polenler yılın belirli dönemlerine bulundukları bitkilerden ayrılarak rüzgara karışmaktadırlar. Hatta bazı polenlerin rüzgarla birlikte 500 kilometre çapında bir alana ulaştıkları belirlenmiştir. Bu kadar uzak alanlara ulaşabilen polenler gittikleri bölgelerde bitkilerin çoğalmasına yaradıkları gibi havaya oldukça fazla miktarda polenin yayılmasına da sebep olmaktadırlar. Yabani otlardan, ağaçlardan, tahıllardan ve çayırlık alanlardan çok fazla polen etrafa yayılmaktadır.

Polen Alerjisi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Polen Alerjisi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? 

Polen alerjisi hangi aylarda olur diye bakıldığında bu tip polen durumlarının, polenin yayıldığı bitkinin hangi mevsimde polen döktüğüyle alakalı olduğu gözlenir. Yani örnek verilecek olursa yabani ot polenlerinin Ağustos ve Ekim ayları arasında yayılmaya başladığı, çayır polenlerinin Mayıs ve Temmuz arasında yayılmaya başladığı, ağaç polenlerinin de Şubat ve Nisan arasında yayılmaya başladığı gözlemlenmiştir.

Polen alerjisi nedenleri nelerdir?
Polen alerjisi nasıl anlaşılır diye bakıldığında, bu alerji tipinin kendisini gösterdiği belli başlı durumların olduğu öğrenilmektedir. Özellikle küresel ısınma başladıktan sonra bu tip alerjik hastalıkların popülasyonunun müthiş derecede arttığından bahsetmek mümkün olmaktadır. Çünkü nem olan ve rutubete sahip olan havalarda polen sayısı azalırken sıcak ve kuru havalarda polen sayısında oldukça fazlalaşma meydana gelmektedir.

Polenler vücudumuza solunum yolumuz vasıtasıyla girerek yerleşmektedir. Bu yerleşme herhangi bir alerjik reaksiyona sahip olmayan bir birey için her ne kadar normalse, tam tersi biçimde alerjik reaksiyon gösteren kişilerde bağışıklık sisteminde bir uyaran olarak harekete geçerek gözlerde ve burun yapısında iltihap oluşmasına neden olmaktadır. Vücut bu gibi durumlarda tepki olarak hapşırabilmekte, geniz akıntısı çekebilmekte ya da iltihaplanma yaşayabilmektedir.

Polen alerjisinin en çok görülen türü ise “alerjik rinit” denilen saman nezlesi türüdür. Bu tür alerjik durumlarda burnun içi sürekli olarak yanma hissine kapılır ve kişiyi rahatsız eder. Bu tip alerjik durumlar ömür boyu gözlemlenebilse de ilerleyen yaşlarda son derece azalma gösterebilmektedirler. Bu rahatsızlık ilk olarak 19. yy.’da keşfedildiğinde hastalığın ismi yanlış bir şekilde “saman nezlesi” olarak adlandırılmıştır. Sebep olarak da polenlerin samanların üzerine yapışıyor olma durumu gösterilmiştir. Oysa bu hastalığı tamamen samandan bağımsız polenle asıl bağlantısının olduğu saptanmıştır.

Polen alerjisi belirtileri nelerdir?
Bir kişinin polen alerjisi geçirdiğine en büyük kanıt olarak polen mevsimlerinde kendisinde gözlemlediği sürekli olarak gelen burun akıntısı, hapşırma durumlarını nöbet olarak geçirmesi, burunda tıkanıklık yaşanması, öksürük durumları, göz altlarının morarması, baş ağrısı çekilmesi, gözlerde sulanmanın yaşanması, boğazda ve damakta kaşıntılar gibi belirtilerden anlayabilmektedir.

Polen alerjisine kesin olarak teşhis konulabilmesi için özel muayenelerle alanında uzman doktorların yapmış oldukları alerji testleriyle kesin bir sonuç almak mümkündür. Yapılacak iğne testi ile kişilerin ev tozuna, polene, küf mantarına veya hayvanların tüyüne karşı herhangi bir hassasiyet besleyip beslemedikleri öğrenilebilmektedir. Bu yapılan testler gereği, vücudunuzda polen alerjinizin olup olmadığının öğrenilmesi için cildinize küçük bir tetikleyici damla damlatılır. Bu damlanın içerisinden derinizin üzerinden çok küçük bir delik açılır. Eğer deliğin içerisinde kaşıntılı beyaz kabaran bir alan gözüküyorsa kesinlikle sizde bir alerji durumu olduğunun göstergesi olarak kabul edilmektedir.

alerji-olan-gozler

Polen alerjisi olanlar neler yapmalıdır?
Vücudunda polen alerjisi bulunan kişiler, hem bahar döneminde hem de yaz döneminde açık alanlarda gezinme potansiyellerini yok denecek kadar az seviyeye indirmelidirler. Çünkü bahsi geçen mevsimlerde havada aşırı yoğun derecede polen bulunmaktadır. Bunun dışında yine aynı mevsimlerde evde bulunulsa dahi dışarıdan gelecek polen akınına karşı kapılar, pencereler ve pervazlar mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır.

Eğer dışarı çıkmanın zorunlu olduğu durumlar varsa o zaman da gözler için mutlaka gözlük, nefes kontrolü için de mutlaka maskeyle sokağa çıkılması önerilir. Hele ki kuru sıcak günlerde, rüzgarlı günlerde ve oldukça güneşli günlerde özellikle sabah saatlerinde müthiş bir polen akışı olacağından bu şartların bulunduğu günlerde kesinlikle polen alerjisi olan kişilerin açık havada gezmemeleri önerilmektedir.

Dışarı çıkıp gelindiğinde alerjinin nüksetmediği gözlemlense de, yine de önlem almak amacıyla kıyafetler uyunan odanın dışında ivedi bir şekilde çıkartılmalıdır. Çünkü polenler kıyafetlere çok kolay bir biçimde yapılabilmektedir. Hatta ve hatta dışarıdan gelindiğinde duş alınarak saç yapısında da birikmiş polenlerden vücudun arındırılması, uyku esnasında alerjinin bir anda nüksetmesinin önüne geçilmesi konusunda güzel bir adım olmaktadır.

Polen alerjisi nasıl geçmektedir?
Yukarıda bahsedilen ve mutlaka uygulanması tavsiye edilen önerilerin uygulanmasına rağmen hala nüksetmeye devam eden bir polen alerjisi hastalığı olan kişi, artık doğal yöntemlerle değil ilaç yöntemine başvurarak tedavi olmalıdır. Bu ilaçların kullanımı da mutlaka alerjik reaksiyon tedavisini yürüten doktorun gözetiminde, kendisinin verdiği dozlarla birlikte olmalıdır.

Doktorunuzun gözetiminde kullandığınız ilaçlarla da hastalığınızda herhangi bir azalma olmadıysa, bu sefer yine doktorun kontrolünde polen alerjisine yönelik aşı tedavisi uygulanmaktadır. Bu aşı tedavisi süreçleri çok az miktardaki dozlarla başlanacak şekilde devam etmekte tedavi süreci ilerledikçe dozlar giderek arttırılmaktadır. En sonunda vücut bu tip alerjenlere tepkisiz hale gelene kadar sürdürülen aşı tedavisi, kesinlikle vücudun alerjik reaksiyonu kestiğinden emin olduktan sonra sonlandırılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder