Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi) Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi) Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi) Hakkında Bilgi 

Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi) nerededir? Manastır Mescidi (Çvuş Paşa Mescidi)’nin tarihçesi, özellikleri hakkında bilgi.


Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi)
ManaSlır Mescidi, Topkapı’da Millet Caddesi üzerindedir. Kilisenin yapım tarihi ve orijinal ismi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Küçük boyutta bir yapıdır. İsminden dolayı bir manastıra ait bir şapel olduğu öne sürülmektedir.

Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi) Hakkında Bilgi
Manastır Mescidi (Çavuş Paşa Mescidi) Hakkında Bilgi 

Bu yapının bulunduğu yerde daha önceden üç martire (martir (erkek) martire (kadın): Roma döneminde Hıristiyan oldukları için öldürülen kişiler) kız kardeş Azize Menodora, Azize Metodora ve Azize Nymphoroda’ya adanmış eski bir kilise vardı. Büyük olasılıkla bu kilise zaman içinde yıkıldı. II. Andronikos’un saray görevlilerinden biri olan Phokas Maroules bu yapının üzerine yeniden bir kilise inşa ettirdi. Bu kilise Theotokos şapeli olabilir.

Ayrıca Kyra Martha ManaStırı’nın bir parçası olduğu da düşünülmektedir.

Kilise doğu batı doğrultusunda dikdörtgen bazilika planlıdır. Batısında narteks, doğusunda üç yarım yuvarlak apsis vardır. Yan apsisler ana apsise nazaran daha yüzeysel durmaktadır. Bu nedenle ana apsisten ayırt edilemezler.

Kilise, İstanbul’un fethinden sonra, Mustafa Çavuş tarafından camiye çevrilmiştir. Bugün Mustafa Çavuş ya da Manastır Cami olarak bilinmektedir. Cami 1950’lerde restore edilmiştir ve halen ibadete açık durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder