Makyaj Nedir ? Nasıl Yapılır ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 08, 2018

Makyaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Makyaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Makyaj nedir?
Makyaj, en çok yüze yapılan bir uygulama olarak bilinse de vücudun istenilen her bölgesine yapılabilen değişiklik amaçlı, güzellik amaçlı ve bir takım amaçlarla bir bölgeyi renklendirmek amacıyla bir çok çeşit malzemeyle yapılan uygulamaların tümüdür. Kozmetik piyasasının her gün biraz daha genişleyip ürün yelpazelerinin de fazlalaşmasına ana sebep makyajdır.



Makyaj genel anlamıyla görüntüyü daha dikkat çekici ve daha esaslı hale getirme, güzellik olgusunu daha belirgin kılma gibi amaçlarla yapılmaktadır. Çok uzun yüz yıllardan beri kadınlar ellerindeki imkanlarla pek çok makyaj uygulaması yapmışlardır. Hatta ilk makyaj uygulamalarının milattan önce 3500 yıllarına dayandığı söylenmektedir. O dönemlerde Romalılar, Eski Mısırlılar ve Yunanlar pek çok çeşit makyaj uygulamalarını denemişlerdir. 

Makyaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Makyaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

O dönemlerden itibaren 18. yüzyıllara gelene kadar makyaj uygulamaları devam etmiş, 18. yüzyılda sanayinin iyice gelişmesinden sonra  makyaj ürünlerine olan rağbetin iyiden iyiye artmasını fırsat bilen üreticiler, kozmetik sektörünü tamamen bir endüstrileşme yoluna sokmuşlardır. Böylelikle hem ürünlerin çeşitliliği artmış, hem de geçmiş dönemlerde kısıtlı imkanlar nedeniyle kısıtlı makyaj ürünü elde edilmesi sorunu ortadan kaldırılarak eldeki tüm imkanlar kozmetik sanayisinde kullanılmaya başlanmıştır. Buradaki imkanlardan kasıt, eski makyaj ürünlerinin sadece bitkisel ürünlerden ve hayvansal ürünlerden elde edilmesinin yanında bu ürünlere karıştırılan ve daha uzun süreli kullanımını sağlayan kimyasal ürünlerin üretime koyulmasıdır. Makyaj konusu sadece kullanılan boyama ürünleri ya da kapatıcı ürünlerle sınırlı değildir. Bu sektör parfümeriyi, kremleri ve losyonları da içerisinde barındırmaktadır. 

Yazının başında da değindiğimiz gibi sadece yüz bölgesinde gözlere, dudaklara yani yüzün geneline yapılan süslemeler ve boyamalar makyaj olarak akıllarda yer tutsa da bunun dışında tırnaklara, ellere, ayaklara ve vücudun diğer bölgelerine de yapılabilen pek çok makyaj içeriği bulunmaktadır. Bu sektörün 21. yüzyılda müthiş bir endüstri piyasasının olması, beraberinde bir kaç problemi de getirmiştir. 18. yüzyıldan itibaren seri üretime geçilmesi ve bir çok kimyasalın makyaj ürünlerinde kullanılmaya başlanması, ürünleri kullanan bireyler için problem teşkil edebilmektedir. Üstelik global bir piyasa olduğu için dünyanın her yerinde aynı disipline sahip kontrol uygulamaları yapılamamaktadır. 

Özellikle dünyaca ünlü markaların emitasyon kozmetik ürünlerinin illegal yollardan normal olarak satışa çıkarılması ve bunları kullanan tüketicilerin pek çok cilt ve sağlık problemlerinin ortaya çıkması, en sık görülen problemlerden biridir. Bunun dışında kozmetik ürünlerinin insan sağlığına uygun şekilde üretilmesi amacıyla yapılan testlerin hayvanlar üzerinde yapılması, hayvanların pek çok acı verici deneylere maruz bırakılması hayvan hakları ihlalinin en bilindik koşullarından bir tanesidir. Son dönemlerde çoğu kozmetik markası mümkün olduğunca bu deneylerini en az seviyeye indirgemeye çalışsa da, hala bu durumları hiçe sayarak çoğu hayvanın ölümüne sebep olan hayvan deneylerini yapmaya devam eden markalar da mevcuttur. Tüm bu ihtimaller göz önüne alındığında, makyaj tutkusunu devam ettirirken mümkün olduğunca doğal ürünlerden faydalanma gereksiniminin unutulmaması gerekmektedir.

Makyaj nasıl yapılır?
Bir çok çeşit makyaj yapısı bulunmasıyla birlikte, makyajların yapılış amacına göre de makyaj uygulama teknikleri de değişmektedir. Örneğin; günlük yapılacak bir makyajla gece bir davete katılırken yapılacak makyajın ne cinsi, ne uygulaması ne de tonlamaları birbirlerine benzememektedir. Bunca çeşitle birlikte makyajın nasıl yapılması gerektiğini şu şekilde kısa başlıklar altında özetleyebiliriz;

1)Günlük makyaj : Bu makyaj türü normal hayat rutininizde arkadaşlarınızla gideceğiniz bir öğlen yemeğinde, alışverişe çıktığınızda, kısacası günlük standartlarınızda yapacağınız işlerinize giderken uygulayacağınız makyaj türüdür. En basit olarak yüzünüze parıltılı fondötenler sürmek yerine hafif bir pudra sürerek yüzünüzü renklendirdikten sonra kirpiklerinize sadece hafif bir rimel sürmeniz yeterli olacaktır. Bu tip makyajlarda koyu renk farlardan kullanmaya ya da koyu renk göz kalemi uygulamalarına gerek yoktur. Dudağınıza da dikkat çekici renklerden uygulamanız yerine ya bir parlatıcı ya da natural tonlarda bir ruj sürmeniz yeterlidir.

2)Gece makyajı : Bu makyaj türü genelde geceleri özel bir yere gidildiğinde, gece kıyafetlerinin şaşalı ve parıltılı görüntüsüne uygun olacak şekilde abartılı yapılabilen makyaj türüdür. Genellikle koyu tonlarda ve abartılı olarak yapılan bu makyajlar, yüzün daha pürüzsüz görünmesi için iyi seviyedeki fondötenlerle bi alt baz yapılarak üzerine kendini belli edecek tonlarda allıkların, göz altı kapatıcılarının, kirpikleri daha dolgun gösterecek rimellerin (hatta uygulama olarak takma kirpik dahi takılabilmektedir) ve tonlama şeklinde sürülebilen farların kullanılabildiği makyaj biçimidir. Kaşlar da boyandıktan sonra son olarak dudaklara gayet belirgin ve elbiseyi deyimi yerindeyse “patlatacak” tonlarda ruj uygulaması da yapılabilmektedir.

3)Porselen makyaj : Porselen makyaj yapılırken cilde sürülen fondötenler, günlük makyajlarımızda kullandığımız fondötenlerden daha farklı ve yoğun bir içeriğe sahiptir. Neredeyse kalıcı denebilecek yoğunlukta olan bu fondötenler, cilde uygulandıktan sonra çok uzun saatler geçse dahi herhangi bir akma ya da siliklik yapmamaktadır. Özel günlerde ve gece davetlerinde sık sık tercih edilen makyaj türlerinden birisidir.

4)Show makyajı : Show dünyasında çalışan kişilerin en çok kullandığı makyaj türü show makyajıdır. Bu makyajları genellikle tiyatral oyunculuklarda bulunan kişiler, belirli gösterilerde yer alan kişiler ve mesleği gereği dikkat çekmek zorunda olan kişiler kullanmaktadır. Genellikle canlı yapılarda ve rengarenk tonlamalarda yapılan show makyajı, porselen makyaj gibi uzun saatler boyunca ciltte herhangi bir akma yaşanmadan durabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder