Lupus hastalığı ne demektir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

Lupus hastalığı ne demektir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Lupus hastalığı ne demektir?

Metabolizmada bağışıklık sisteminde meydana gelen ve kişiye sıkıntılı süreçler yaşatan bir durum olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bağışıklık sistemindeki organlar ve dokular, lupus hastalığı geçirilirken saldırıya maruz kalmaktadır. Bazı durumlarda kronik olarak görülen bu hastalık, iltihap oluşturduğu için hastalığın görüldüğü kan hücrelerinde, kalpte, ciltte, beyinde, eklemlerde ve akciğerlerde  iltihap görülmesi son derece mümkündür.


Lupus hastalığı hakkında durumun ciddiyetinin farkında olan bireyler hastalıkla ilgili detaylı bilgi edinmeye çalışmışlardır ancak bu hastalığın vücuttaki en zorlayıcı aşaması, teşhis kısmında uzman doktorların oldukça zorlanmasıdır. Çünkü lupus hastalığı, pek çok hastalıkta ortaya çıkan belirtileri taklit edebilmekte ve doktorları yanıltabilmektedir.

Lupus hastalığı ne demektir?
Lupus hastalığı ne demektir?

Lupus hastalığının en önemli belirtisi nedir?
Bu hastalığın tıp dünyasındaki en büyük belirtisi, yüz bölgesinde burundan başlayarak yanaklara doğru uzanmakta olan kelebek şeklindeki döküntülerdir. Bu hastalığın kronik olarak devam etmesi, bir nevi de bulgularının çok çok uzun zaman sürdükten sonra, yani deyimi yerindeyse iş işten geçtikten sonra fark edilmesi sonucunda gerçekleşmektedir.

Bir metabolizma yapısında normal şartlarsa tehlike oluşturacak virüs, bakteri vb. olgulara koruma kalkanı olarak göreve geçen antikorlar, vücuttaki lupus virüsleriyle karşılaşınca çığırlarından çıkıp sağlıklı dokulara saldırıp zarar vermeye başlamaktadır. Bu nedenle bu hastalığın önceden tam olarak nereye zarar verebileceğini bilmek neredeyse imkansızdır.

Lupus hastalığının diğer belirtileri nelerdir?
Döküntü başlangıcı : En önemli lupus hastalığı belirtisidir. Burnun üzerinden başlayarak yanaklara doğru kelebek kanadı şeklinde döküntülerin meydana gelmesi durumudur.
Fotosensitivite durumu : Hastanın güneş ışığına maruz kaldığı süreçlerde cildinde döküntülerin meydana gelmesi durumudur.

Raynoud fenomeni durumu : Hem soğuk olduğunda hem de kişi stresli hissettiğinde vücudun uç noktalarında gözlemlenebilen morarmalar ve solukluklar durumudur.
Ağız sorunları durumu : Bu süreçlerde ağzın içerisinde ciddi yaralar çıkmaya başlamaktadır.
Nörolojik sorunlar durumu : Hastalığın oluşmaya başladığı süreçlerde psikoz geçirme, felç geçirme ya da bu tip durumların nöbetlerini yaşama durumudur.

Böbrek sorunları durumu : Kişinin bir anda kan işemeye başlamasıyla birlikte öte yandan vücutta ödem oluşması; bunun dışında idrar içeriğinde proteine rastlanması veya böbreklerin fonksiyonlarında bozuklukların meydana geldiğinin keşfedilmesi durumudur.
Lupus hastalığının tedavisi nedir?

Lupus hastalığı vücutta ciddi bir hastalık olarak ortaya çıkmakla birlikte, bu hastalığın bir hafif yaşanan tipi bir de yerleşmiş olan kronik tipi bulunmaktadır. Hafif şekilde geçirilmekte olan lupus hastalıklarında, hastalık atlatılana kadar mümkün oldukça güneş ışınlarından uzak durmak ve ilaç tedavisine aksatmadan devam etmek yeterli olmaktadır. Bunun yanında daha ağır şekilde geçirilmekte olan lupus hastalıklarında ise mutlaka ve mutlaka kortizon tedavisine başvurulmaktadır. Bu kortizon tedavisini de alanında uzman doktorların eline bırakmak ve lupus hastalığı atlatılsa bile yine de ihmal etmeden düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmesi şartı göz önünde bulundurulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder