Dalak ağrısı neden oluşmaktadır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

Dalak ağrısı neden oluşmaktadır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Dalak ağrısı neden oluşmaktadır?

Dalak ağrısı problemleri, en sık olarak yetişkin insanları rahatsız eden bir sağlık problemidir. Dalağın ağrıması şikayeti, ortaya çıktığı süreçlerde kendisini belli ettiği belirtiler ile kolaylıkla dalaktan kayaklı bir ağrılanma olduğunun tespit edilebileceği bir ağrılanma çeşididir.


Organ olarak midemizin sol alt kısmında yer alan dalağımız, insan metabolizmasında oldukça önemli işlevleri olduğu biline bir organdır. Vücuttaki kan stoğunun arttırılmasında büyük katkısı olmaktadır. Bu sebepten ötürü de vücutta oluşan kan eksiklikleri durumlarında dalakta oluşan problemlerden otomatikman bahsetmek mümkün olmaktadır. Renk olarak diğer organlardan daha pembemsi olan dalağımız, her kişinin vücudunda kendi yumruğunun büyüklüğü kadar olmaktadır.

Dalak ağrısı neden oluşmaktadır?
Dalak ağrısı neden oluşmaktadır?

dalak-goruntusu

Dalağın vücuttaki asıl en büyük işlevi, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun meydana gelebilecek hastalıklara karşı daha tedbirli olabilmesini sağlayabilmektir. Özellikle dalakta meydana gelen her türlü problemde, vücutta farklı noktalarda yaşanacak aksaklıklar eşlik etmektedir. Çünkü normal şartlarda dalağın kolay kolay ağrıması ya da problem çıkartması görülebilecek bir durum değildir. Bu durum meydana geliyora ciddi bir problemin olduğundan söz edilebilmesi mümkündür.

Bunun dışında dalak vücudumuzda su dengesinin oluşabilmesini sağlamaktadır. Eğer dalak bu işlevini de yerine getiremezse çok sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kısacası vücudumuzda bu kadar önem teşkil eden bu organın dikkatli bakılması ve sağlıklı tutulması gerekmektedir. Dalakta ortaya çıkacak en ufak ağrı, kişiyi direkt olarak doktor kontrolüne gitmeye itmelidir.

dalagin-ic-goruntusu

Dalak ağrısı vücudun neresinde hissedilir?
Bu ağrının sıklıkla karnın sol alt kısmında hissedildiği belirtilmektedir. Ağrı genel olarak nefes alırken daha çok artmakta, yemek yedikten sonra mide de şişip dalağa baskı yaptığı için daha da çok acı vermektedir. Dalaktaki ağrının tam olarak dalağın kendisinden geldiğini anlamak biraz zor bir durum olabilmektedir çünkü dalağın çevresindeki organların da ağrılanma sorunu olduğu için durumlar karışabilmektedir.

Dalak ağrısının nedenleri nelerdir?
Dalak infarktı : Dalak infarktı denilen durum, dalağın bir kısmında doku ölmesinden kaynaklanmaktadır. Bu ölü dokular ağrı yaratabilmekte, aynı zamanda dalağın atar damarında bir problem meydana geldiyse bu durum yine doku kaybına neden olduğundan aynı ağrılanmanın oluşması için etkili bir faktör olmaktadır.
Enfeksiyon durumları : Vücuda giren parazitlerin ve bakterilerin yarattığı enfeksiyonlar dalak ağrısına sebep olabilmektedir. Kediler ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bakteriler enfeksiyon durumları içerisinde sayılabilir.
dalak-aciklamasi

Dalak yırtılması : Trafik kazaları sonucunda karın bölgesine alınan şiddetli darbeler sonucu dalak yırtılması meydana gelebilmektedir. Karın bölgesinin içerisinde böyle şiddetli bir durum olduğunda direkt olarak iç kanama yaşanmakta ve çok şiddetli bir ağrı hissedilmektedir.
Dalak ağrısı tedavisi nasıl olur?

Splenektomi : Bu tedavinin açılımı; dalak infarktı ya da yırtılması sonuçlarının tedavi edilmesi anlamını taşımaktadır. Splenektomi yapıldığında vücuttan ameliyatla bütün dalak organı alınır. Dalağın sadece bir kısmı alındığında ise kısmi splenektomi yapılmış olduğu görülmektedir. Splenektomi de “laparotomi” ve “laporoskopi” olarak iki ayrı başlık altında incelenebilmektedir.

Laparoskopi operasyonu, karın bölgesine bir kaç kesik atılarak bu bölgelere laparoskop ve tıbbi aletler yerleştirilmektedir. Burada yapılan işlemlerde laparoskopa bağlı olan bir monitörden izlenmektedir(şişmiş dalaklarda bu operasyon uygulanmaz)

koyu-renk-bir-dalak

Laparotomi operasyonunda ise karın bölgesinde bir adet büyük bi kesik açılır. Bu kesik kaburganın hemen altında açılmaktadır ki dalağın çıkartılması daha kolay hale gelmektedir. Öncelikle pankreas bağlantısı ve kan durumları kontrol altına alınmakta, daha sonra dalak vücuttan ayrılmaktadır.

Bu iki operasyonda da vücutta enfeksiyon oluşumu çok olağan hale gelmektedir. Bu nedenle dalak operasyonu olan kişilerin aşı yaptırmaları şart koşulmuştur. Doktor bir de vücudun kendini daha çabuk toparlaması adına enfeksiyon önleyici ve vitamin bazlı ilaçlar kullanımını önerebilmektedir.

Dalak ağrısı şikayetine ne iyi gelir?
Her hastalığın tedavi sürecinde tıbbi olarak yapılması gerekenlerden sonra doğal ürünlerden de yardım alınabildiği gibi dalak ameliyatlarında ve hastalıklarında da doğadaki şifalı ürünlerden faydalanmak son derece faydalıdır. Dalakla ilgili hastalıklara ve ameliyat olunmuşsa ameliyat sonrası şifa kaynağı olması adına bal, halile otu, sinameki otu (siyah renk olanı) karabaş otu ve altın otudur.

dalak-olcumu

Bu otlardan faydalanabilmek için sinemaki otu ile karabaş otu bir demlikte bir araya koyularak kaynatılmalıdır. Kaynatıldıktan sonra ortaya çıkan sıvının içerisine bal konularak tatlanması sağlanır ve yemek yendikten sonra bir fincan miktarında tüketilmesi yeterli olmaktadır.

Altın otu bir kabın içerisinde sirke ile karıştırılıp bir süre bekletildikten sonra süzülür. Ortaya çıkartılan ürün, tedavi süreçleri boyunca kavrulmuş helali ile birlikte tüketilmelidir.

Siyah renkli halilenin yapraklı kopartılarak demliğe atılır ve çay gibi demlenir. Demlenen malzeme süzüldükten sonra içerisine bal konularak tatlandırılır. Ortaya çıkartılan şurup tedavi bitene kadar her öğünden sonra bir fincan miktarında tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder