Bebeklerde kabızlık için ne yapmak gerekir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

Bebeklerde kabızlık için ne yapmak gerekir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bebeklerde kabızlık için ne yapmak gerekir? 

Bebeklerde kabızlık her zaman görülen bir durum değildir. Bebeğiniz yalnızca anne sütü ile besleniyorsa her gün tuvalete çıkmayabilir çünkü genelde tüm besleyici maddeler bebeğin vücudu tarafından emilmektedir ve bu yaygın görülen bir durumdur.


bebeklerde-kabızlık-için-ne-yapmak-gerekir
Ancak mama ile beslenen bebekler bir gün içerisinde 3 veya 4 kez dahi kaka yapabilir.

Bebeklerde kabızlık için ne yapmak gerekir?
Bebeklerde kabızlık için ne yapmak gerekir? 

Yine de bebeklerdeki dışkılama oldukça farklılık gösterebilmektedir ve bu durum sütün çeşidi ya da bebeğe verilen katı gıdalardan kaynaklıdır. Hatta bazen yalnızca bebekler katı gıdalara geçiş döneminde de kabızlık çekebilmektedir.

Kabızlığın asıl sebebini anlamanız ve doktorunuza danışmanız her zaman en doğru çözüm olacaktır.

Bebeklerde kabızlık için çözüm önerileri
Beslenme şeklinizi ya da kullandığınız mamayı değiştirin

Eğer bebeğiniz yalnızca anne sütü ile besleniyorsa kendi beslenme şeklinize dikkat etmeniz gerekmektedir çünkü bu süreçte gıdanızın tamamından bebeğiniz yararlanır. Yediğiniz bir şeye bebeğiniz hassasiyet gösterebilir. Ancak bebek sütü ile beslenen bebeklerde bu durum görüldüğünde sütün ya da mamanın doktor kontrolünde değişmesi gerekmektedir.

Katı gıdaların bazıları kabızlığı düzeltiyor

Katı gıdalar bebeklerde kabızlığa sebep olsa da diğerleri bu duruma çözüm olabilir. Yakın zamanda bebeğinizi katı gıdalara geçirdiyseniz, bu süreçte şu gibi lif açısından yararlı gıdaları denemelisiniz:

brokoli
armut
kuru erik
şeftali
soyulmuş elma
Püre halinde gıdalar denemelisiniz

Yeni yeni yemek yemeye başlayan bebeklerde yukarıda belirtilen gıdaları püre şekline getirerek yedirmeniz önerilir. Çünkü meyve ve sebzelerin bir çoğu doğal olarak lif bakımından zengindir ve çocuğunuzun sindirimine ve boşaltımına yardımcı olur.

Sıvı tüketimini artırın

Düzenli ve yeterli miktarda sıvı tüketimi herkesin bünyesi için gereklidir. Su ve süt bebeğinize bu konuda gereken sıvı ihtiyacını karşılayacaktır Erik veya armudun meyve suyu şekline getirilip bebeğe verilmesi de ayrıca kabızlığa yardımcı olabilir.

Egzersiz her yaşta önemlidir

Hareket etmek sindirimi hızlandırır. Eğer bebeğiniz henüz yürümüyorsa yürüteç ile ya da kollarından tutularak yürütülmesi iyi gelebilir. Yürüyen çocuklarda ise bir süre yürüyüşe çıkılması bağırsak hareketini hızlandırabilir.

Masaj iyi gelebilir

Karna ve göbeğin alt kısmına masaj yapılması bağırsağın hareketlerini hızlandıracaktır. Bebeğinizin kabızlık çektiği günlerde gün boyu belirli aralıklarla bu bölgelerine hafif hareketlerle masaj yapmanız oldukça etkili bir yöntem olabilir.

Bu gibi çözümler de işe yaramıyorsa doktorunuzun da tavsiyesine uygun olarak fitil kullanılabilir. eğer bebeğinizin dışkısında veya poposunda kan görüyorsanız doktorunuz size ne gibi ilaçlar veya yöntemler kullanmanız gerektiğiniz söyleyecektir, yani fitil bu gibi bir durumda önerilebilir. Hatta yalnızca popoya baskı yapılarak kakanın çıkışını hızlandırmanız gerekebilir de. Yine durumun ciddiyetine ve sürekliliğine göre doktorunuz bir kabızlık ilacı kullanıp kullanmamanız gerektiğini de söyleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder