Ampulü kim buldu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Ampulü kim buldu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ampulü kim buldu 

Amerikalı ticaret ve bilim adamı Thomas Edison, ampulü 1879 yılında icat etmiştir. İnsanlık tarihinin en önemli buluşu kabul edilen ampul sayesinde çağ değişmiştir. Edison’un yaptığı ampul sadece 40 saat dayanmaktaydı. Fakat günümüzdeki ampuller 2-8 yıl arası kullanılmaktadır. Ampul’ün icadından sonra, aydınlatma teknolojisine büyük adım atılmıştır.


Ampul’ün icadı

Ampulü kim buldu
Ampulü kim buldu 

Ampul, camdan yapılan bir hazneden oluşur. İçinde bulunan tele elektrik akımı verildiğinde, tel ısınarak kor hale geçer. Haznenin içinde bulunan Argon gazı sayesinde, kor olan tel yansıyarak ışık verir. Şu anda çok basit kabul edilen bu icat için seneler harcanmıştır. Ampul’ün icadında herkes Edison’u bilse bile, onun şirket ortağı Joseph Wilson Swan, Edison’un icadını geliştiren kişidir.

Şirketlerinin ismi Edison & Swan Elektrik olarak geçmektedir. Edison, ampulün içine akkor haline gelmesi için, kömürleşmiş iplikten flaman kullanmış, fakat bu ürün kısa sürede yandığından bitmiştir. Zaman içinde, ampulün içine karbonlaştırılmış kağıt flamanlar kullanmıştır. Böylece, ampul daha uzun süre yanmıştır. Swan, camın iç kısmındaki havanın boşaltılmasını sağlamış, böylece flamanların yanarak tükenmesi sorunu da çözümlemiş oldu. Böylece, iki bilim adamı bir araya gelerek şirketlerini kurdu ve ampulün serüveni başlamış oldu.

Edison’un hayatı

Thomas Alva Edison, Ohio’da doğmuştur. Yedi yaşındayken okula başlamış, fakat öğrenme geriliği var diye okuldan uzaklaştırılmıştır. Daha sonra, kimyaya ilgi duymuş ve evde kendine küçük bir laboratuar kurmuştur. Bir süre sonra kendine bir telgraf makinesi yapmıştır. Mors alfabesini öğrenmiştir.

1863-68 yılları arasında ABD’de telgraf firmasında çalışmıştır. 1868 yılında atölye kurmuş, ama borçlanarak batmış ve New York’a yerleşmiştir. 1880 yılında, kendine Florida’da bir ev yaptırmış, Henry Ford komşusu olmuş ve ölene kadar iyi arkadaş olmuşlardır. Daha sonra, kurduğu firmada ampulü bulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder