Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak doku kanseri, vücuttaki organları destekleyen bazı dokularda (tendonlar, kaslar gibi) görülen kanser türüdür. Belirtiler kanserin ortaya çıktığı dokuya ve vücut bölgesine göre değişkenlik gösterir.


 Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri
Yumuşak dokular organları ve diğer vücut yapılarını destekleyen dokulardır. Kemik gibi sert ve kırılgan olmayan yumuşak dokulara aşağıdakileri örnek verebiliriz:

Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Tendonlar
Bağlar
Cilt
Yağ dokuları
Kaslar
Sinirler
Damarlar vb.
Yumuşak doku kanserinin en sık görülen belirtilerden biri, yumru veya kitle oluşumudur. Yumru, tümörün ortaya çıktığı yerde belirgin olacaktır. Bu yumru herhangi bir kasa veya sinire baskı yaparsa ağrıya neden olabilir.

Yumuşak doku kanserinin aşağıdaki gibi olası diğer belirtileri, ortaya çıktığı yere göre değişkenlik gösterir:

Rahatsızlık verici şişme (özellikle kol ve bacaklarda ortaya çıkarsa)
Hareket açıklığının azalması (özellikle diz, kalça, omuz veya el eklemlerinde ortaya çıkarsa)
Cilt lezyonları
Şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı (mide civarında ortaya çıkarsa)
Öksürük, nefes darlığı (akciğerlerin yakınında ortaya çıkarsa)
Yumuşak Doku Kanseri Neden Olur?
1) İleri Yaş
Yumuşak doku kanseri vakalarının çoğunun nedeni kesin olarak tespit edilememektedir. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak orta ve ileri yaştaki bireylerde daha sık görülmektedir. Yaş ilerledikçe yumuşak doku kanseri riski de yükselir.

2) Bazı Genetik Sorunlar
Yumuşak doku kanserinin aşağıdaki genetik hastalıklarla ilişkili olabildiği saptanmıştır:

Nörofibromatozis Tip 1: Öğrenme güçlüğü, kahverengi cilt lezyonları gibi belirtilere yol açabilen; sinir çevrelerinde tümör oluşumu ile karakterize olan bir hastalıktır.
Retinablastoma: Genellikle beş yaş altı çocuklarda görülen, göz renginde değişimlere ve görüş problemlerine yol açabilen bir tür göz kanseridir.
3) Radyasyon Tedavileri
Başka bir tür kanserin tedavisi için radyoterapi alan kişilerde yumuşak doku kanseri ortaya çıkabilmektedir. Radyasyon tedavileri ile yumuşak doku kanserinin ortaya çıkışı arasındaki zaman farkı uzun yılları bulabilir.



4) Bazı Kimyasallar
Bazı tür kimyasal maddelere maruz kalmak, yumuşak doku kanserine neden olabilir. Bağlantılı olduğu kanıtlanan bazı kimyasallar şunlardır:

Vinil klorür
Dioksinler
Fenoksiasetik bitki ilaçları
5) Bazı Virüsler
Herpes virüsünün bazı türleri (HHV-8), bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilerde nadiren yumuşak doku kanserine yol açabilir. HIV virüsü, bazı ilaçların kullanımı, ağır hastalıklar veya şiddetli gıdasızlıklar bağışıklık sistemi sorunlarına yol açabilir.

Yumuşak Doku Kanseri Tedavisi
En uygun tedavi hastanın yaşına, yumuşak doku kanserinin ortaya çıktığı bölgeye, ne kadar yayıldığına ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir.

1) Cerrahi Müdahale
Erken dönemde yakalanan yumuşak doku kanserinde en sık kullanılan tedavi cerrahi müdahaledir. Müdahale esnasında tümörlü olan doku, sağlıklı olan dokulardan kesilerek alınır.

Geride hiç kanserli hücre kalmamasına dikkat edilir.
Organlarda işlev aksaması olmamasına ve dış görünüşün değişmemesine gayret edilir.
Bazı nadir vakalarda yumuşak doku kanserinin konum ve aşaması nedeni ile organın kesilmesi gerekebilir.
2) Radyasyon Tedavisi
Bu tedavide kanserli olan dar bir alana radyoaktif ışınlar gönderilerek kanserli hücrelerin zayıflaması veya ölmesi sağlanır. Cerrahi müdahaleden önce veya sonra uygulanması daha uygun olabilir. Cerrahi müdahalenin uygulanamadığı vakalarda sadece radyoterapi de uygulanabilir.

3) Kemoterapi
Bu tedavide oral yoldan veya damar yolundan verilen ilaçlar kullanılır. Kanserli hücrelerin ölmesi, tümörün küçülmesi veya geri dönmemesi için verilebilir. Nadiren cerrahi müdahale öncesinde tümörün alınabilecek kadar küçülmesi için önerilebilir.

Yumuşak doku kanserinde hastaların yaşam süresi ile ilgili bilgi almak için lütfen şu makaleyi okuyunuz: Yumuşak doku kanseri yaşam süresi ve ölüm riski

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder