William Harvey Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 02, 2018

William Harvey Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

William Harvey Kimdir? 

William Harvey, (İngiliz Hekim) İngiltere’nin Folkestone kasabasında 1 Nisan 1578 tarihinde dünyaya gelmiştir. Zengin bir ailede doğmuş olup babası Thomas Harvey, Folkstone Belediye Başkanı olan başarılı bir siyasetçi ve işadamıdır. Annesi Joane Hawke’dir. William Harvey, dokuz kardeştir.


William Harvey, eğitimine Folkstone’daki küçük bir ilköğretim okulunda başlamış ve 10 yaşına geldiğinde Canterbury’deki King’s Grammer Okulu’na devam etmiştir.

William Harvey Kimdir?
William Harvey Kimdir?  

King’s Grammar Okulu’na devam ederken, amcasının evinde yaşıyordu ve okul zamanının çoğunu klasikleri (dünya edebiyatı) öğrenmek için harcıyordu; Latin, akademik ve sosyal çalışmalar eğitimleri o dönem Avrupasında zorunluydu. 1593 yılında 15 yaşındayken William Harvey, Cambridge Üniversitesi’ne tıp fakültesi öğrencisi olarak kayıt yaptırdı. Sosyal ve öğrenim harcamaları için altı yıl boyunca devletten burs kazanmıştı. Altı yıllık bursun son iki yılında Fransa, Almanya ve İtalya’daki üniversitelerde bilim ve tıp hakkında daha fazla bilgi edinmek için yaptığı araştırmalara maddi ve manevi harcamalar yaptı.

1599 yılında İtalya’daki Padua Üniversitesi’ne kaydını yaptırdı. Tıb ve anatomi derslerindeki başarısı öğretmenlerinin dikkatini çekmişti. Padua Üniversitesi’nde Harvey’e en büyük destek yetenekli bir anatomist ve cerrah olan öğretmeni Hieronymus Fabricius’tan gelmiştir. Harvey, Fabricius’dan diseksiyonun (vücudun incelenmesi adına organları görünür kılacak şekilde vücudu açma işlemi) insan vücudunun daha iyi anlaşılmasına yönelik bir fikir ve yol sunduğunu öğrendi. Fabricius, keşiflerini 1603 yılına kadar yayınlamamış olsa da, 1574’de damarları keşfetmişti.

1602 yılında William Harvey, Padua Üniversitesi’nden Tıp Doktoru olarak mezun oldu. Harvey, 1602 yılında İngiltere’ye geri döndü. Geri döndüğünde, Cambridge Üniversitesi ona Padua’dan daha önce sahip olduğu bir Doktora tezi verdi. Daha sonra doktor olarak çalışmak üzere Londra’ya taşındı. 1604 yılında Hekim Koleji’ne katıldı ve 1607’de Kolej Üyesi olarak St. Bartholomew Hastanesi’nin Başhekimi oldu.

Harvey, 1615′ yılında (37), cerrah eğitiminde uzmanlaşmış Hekimler topluluğunun başkanı ve sözcüsü oldu. St Bartholemew’s Hastanesi’nde çalışma hayatına devam ederken, birçok konferans da vermiştir. 40 yaşına geldiğinde Harvey Londra’nın en iyi doktoru olarak tanınmış ve 1618 yılında Kral James’e doktor olarak atanmıştır. (54 yaşındayken) Harvey bir yandan da keşiflerini sürdürüyordu. Kendi gözlemlerini ve hayvanların diseksiyonu sırasında yaptığı kesintileri karşılaştırarak incelemeler yapıyordu. Özellikle kan ve dolaşım üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.

1628 yılında Harvey, Kalp Hareketi adlı kitabını yayınladı. Hayvanlardaki Kalp ve Kan Akışı Üzerine Anatomik Çalışmalar olarak da ismi geçmektedir. William Harvey, kalbin fonksiyonunu ve vücudun etrafında kan dolaşımını tanımlayan ilk kişi olmuştur. William Harvey, Arterlerin ve damarların eksiksiz bir devre oluşturduğunu gösterdi. Devre kalpten başlar ve kalbe geri döner. Kalbin düzenli kasılmaları vücudun etrafındaki kan akışını yönlendirir.

William Harvey, arter ve damarların tüm vücuda kan dolaşımını, kalbin atışının tüm vücuda sürekli bir kan dolaşımı oluşturduğunu göstermiştir. Kalbin ve kan sisteminin nasıl çalıştığına dair o zaman koşullarında batıl inançların çoğunu çürüterek bunu ortaya koymuştur. Bu sebeple de genel bir eleştiri akınına uğramıştır.

Çalışmalarındaki bazı bilgiler;
Arterden dokulara gönderilen kan orada tüketilmez.
Dolaşım mekanizması, havanın değil sıvı taşınması için tasarlanmıştır.
Kalp kan dolaşımının kaynağı değil karaciğerin kaynağıdır.
Nabzın hissettiği gibi kalp aynı zamanda daralır.
Atardamar kan dolaştırarak pompalama üretmez, ancak kan kalpten atardamarların içine itilir, onları büyütür.
Kallpteki septumda damar yoktur. Sağ ventriküldeki tüm kan akciğerlere, daha sonra pulmoner damarlardan sol ventriküle gider. Benzer şekilde, sol ventriküldeki tüm kan damarlarına gönderilir, daha küçük damarlar vücuda yuvarlanır ve tekrar sağ ventriküle döner. Böylece dolaşım tamamlanır. Kan vücudunun devresine başladığı yere geri döner. Kalbe sürekli bir kan dolaşımı olur.

William Harvey, 3 Haziran 1657 yılında kardeşinin evinde 79 yaşında iç kanama sebebi ile Londra’da ölmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder