Ultrason nedir, nasıl çalışır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Ultrason nedir, nasıl çalışır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ultrason nedir, nasıl çalışır

Teknolojik gelişmelerin en fazla görüldüğü alanların başında tıp gelmektedir. Modern tıbbın insan vücudunu incelemek amacıyla yararlandığı teknolojilerden biri de ultrason’dur.


Ultrason’un diğer benzer cihazlardan en önemli farkı, X ışınlarından yararlanmamasıdır. Dolayısıyla insanlar radyasyona maruz kalmadan kontrollerini yaptırabilmektedirler.

Ultrason nedir, nasıl çalışır
Ultrason nedir, nasıl çalışır

ultrason

Ultrason’un çalışma prensibi, benzer cihazlardan farklı olarak ses dalgalarının yayılması prensibine dayanmaktadır. Ultrason’un en belirgin özelliği gerçek zamanlı görüntü elde edilmesini sağlamasıdır. En çok hamileliklerde ve doğum sırasında kullanılan, tıbbın hemen hemen her alanında kullanılan en önemli cihazların başında gelmektedir. Peki, ultrason cihazı nasıl çalışmaktadır?

3d ultrason

Ultrason cihazı, insan kulağının duyamayacağı yüksek bir frekansta ses dalgaları üretmektedir. Çalışma prensibi ise, cihaz tarafından üretilen ses dalgalarının değişik doku ve organlardan yansıması prensibine dayalıdır. Ultrason’un ses dalgalarını gönderen, geri dönen ses dalgalarını algılamaya yarayan ve vücuda tutulan bölümüne prob denmektedir. Prob, yansıyan ses dalgalarını algılar ve bir bilgisayara yollar, işlemciye gelen ses dalgaları burada işlenir ve görüntüye aktarılır. Elde edilen görüntü de bir monitör aracılığıyla gerçek zamanlı olarak izlenir.

transvajinal ultrason

Ultrason cihazının farklı gözlem ve incelemeler için tasarlanmış türleri vardır. Bunlar Transvajinal ultrason, standart pelvik ultrason ( karından ), doppler ultrason, 3D ultrason, 4D ultrason ve ekokakardiyografi’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder