Türkiye Hakkında Kompozisyon - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 10, 2018

Türkiye Hakkında Kompozisyon

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türkiye Hakkında Kompozisyon

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kuzey yarım kürede yer alan, Avrupa ve Asya kıtaları arasında geçiş noktası oluşturan, üç tarafı denizlerle çevrili, Yunanistan, Gürcistan, Bulgaristan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye ile komşu olan ülkedir. Osmanlı Devleti’nin yıkılışı ile aynı topraklar üzerine kurulan ülke 1923 yılında cumhuriyetin ilanı ile tam adı olan “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” adını almıştır.


Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, yönetim sistemi parlamenter demokrasi, devlet şekli cumhuriyet, başkenti Ankara, dili Türkçe, bayrağı ay yıldızlı al bayraktır. Ülke Birleşmiş Milletler, NATO, İslam Konferansı Örgütü, Avrupa Konseyi üyesidir.

Türkiye Hakkında Kompozisyon
Türkiye Hakkında Kompozisyon

Hititler, Frigler, Lidyalılar, Asurlular, Likyalılar, İyonlar gibi medeniyetlere, Bizans, Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmış topraklar üzerine kurulan Türkiye, bir tarih, kültür, medeniyet ve turizm merkezidir. Ülkenin birçok yerinde ilkçağlara ait kalıntılar, antik şehirler, medeniyet izleri mevcuttur. Tarihi yönden bu kadar zengin olmasının yanı sıra bulunduğu coğrafi konum nedeniyle de zengin coğrafi özelliklere sahiptir. 36° – 42° Kuzey paralelleri ve 26° – 45° Doğu meridyenleri arasında yer alan ülke, Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu olarak yedi coğrafi bölgeye ayrılan topraklarında farklı iklim ve bitki örtüsü çeşitleri barındırır. Daha çok ılıman ve Akdeniz ikliminin hakim olduğu Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinin aksine, ülkenin iç taraflarına ve doğusuna gidildikçe değişen ve sertleşen bir iklim yapısına rastlanır. Bu özellik yerleşim türü, yaşam koşulları, ulaşım, ekonomi, tarım, hayvancılık, sanayileşme gibi birçok alanı etkiler. Her bölgenin kendine has tarım ürünleri vardır ve farklı zamanlarda üretim yapılır.

İdari birim olarak 81 il, 850 ilçe ve 35.000′den fazla köyden oluşan ülkenin nüfusu 2007 yılı itibariyle tahmini olarak 75 milyon civarındadır. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan Türkiye, bu özelliği ile gelecek vaat etmektedir. Halkın %99 luk kısmını Müslümanlar, % 1 lik kısmını ise Gayrimüslimler oluşturmaktadır. Bu toprakların var olduğu günden beri bir arada yaşayan Müslüman ve Müslüman olmayan halk barış ortamı içerisinde din ve vicdan hürriyetine sahip bir şekilde ibadetlerini yerine getirebilir, cami, kilise, sinagog gibi kutsal yerleri ziyaret edebilir.

Ülke, eğitim açısından bakıldığında cumhuriyetin kuruluşu ile büyük bir atılım göstermiş, okuryazarlık seferberliği ile başlatılan hareket, yaygın eğitim, yeni okullar, modern eğitim ile dünya platformunda yer tutacak bir hal almıştır. Günümüzde büyük okuryazar oranı olan Türkiye, 8 yıllık temel eğitim, orta öğretim ve yüksek öğretim ile eğitim verir.

Tüm bu özellikleri ile çağdaş medeniyet seviyesini yakalamış bir ülke olan Türkiye, gelişim adına yeni adımlar atmayı sürdürmekte, kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmakta ve her geçen gün dünya gözünde daha önemli bir yer kazanmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder