Tükürük Bezi Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Tükürük Bezi Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tükürük Bezi Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

İstatistiklere göre tükürük bezi kanserine yakalanan hastaların yaklaşık %72’si, 5 yıl hayatta kalmıştır. Bunun anlamı şudur: tükürük bezi kanserine yakalanan 100 hastadan 72’si en az 5 yıl boyunca hayatta kalmaktadır. Erken teşhiste, tümörün yakındaki dokulara ve lenf bezlerine yayılmadan ve büyüklüğü daha tehlikeli boyutlara ulaşmadan tedavi edilmesiyle ölüm riski azalmaktadır.


Bu istatistikler Amerikan Ulusal Kanser Veritabanı’ndan yaptığı araştırmalardan alınmıştır.

Tükürük Bezi Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski
Tükürük Bezi Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Tükürük bezi kanseri ile ilgili geniş bilgi için lütfen şu makaleyi okuyunuz: Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Tükürük Bezi Kanseri Yaşam Süresi Nasıl Hesaplanır?
Yaşam süresi ve hayatta kalma oranı hesaplamaları daha önce bu hastalığa yakalanmış insanlardan ve onların akıbetlerinden elde edilen istatistiklerle elde edilmektedir.

5 yıl hayatta kalma oranı
Kanser yaşam süresi istatistiklerinden bahsederken doktorlar 5 yıl hayatta kalma oranı ifadesini kullanırlar. Bu tabir, hastaya teşhis konulan zamandan itibaren en az 5 yıl hayatta kalıp kalmadığını belirten bir istatistiktir. Örneğin, 5 yıl hayatta kalma oranı %60 olarak gösterilen bir kanser tipinde, söz konusu hastalığa yakalanan 100 kişiden 60’ı teşhis konduktan sonra en az 5 yıl hayatta kalmış demektir. Birçok kişi ilk 5 yılı atlattıktan sonra uzun seneler yaşarken, bazı kanser hastaları ise başka sebeplerden yaşamlarını yitirebilirler. Bu hayatta kalma oranları diğer ölümleri dikkate almaz.

Herhangi bir hastanın ölüm riskini tahmin etmekte kullanılmaz. Çünkü her hastanın durumu kendine özeldir ve geleceğini etkileyen farklı faktörler bulunmaktadır:

Kanser tipi
Tümörün bulunduğu yer
Görülen tedavi biçimi
Vücudun tedaviye verdiği cevap
Hastanın yaşı
Teşhis ne kadar erken konulursa 5 yıl hayatta kalma şansı o kadar yüksektir.

Tükürük Bezi Kanseri Evrelerine Göre Hayatta Kalma Oranı
Genel itibariyle tükürük kanseri 4 evreye ayrılır:

Evre 1
Tümör tükürük bezinde ortaya çıkmış ancak henüz boyutu küçük durumdadır, diğer doku ve lenf bezlerine sıçramamıştır. Ölüm riskinin en düşük olduğu evredir.

Birinci evre teşhis edilen tükürük bezi kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %91’dir.

Evre 2
Bu evrede tümör kulak altı, çene altı ya da dil altı tükürük bezlerinin ikisinde yayılmaya başlamıştır. Yakındaki diğer dokulara ya da lenf bezlerine sıçramamıştır

İkinci evre tükürük bezi kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %75’tir.

Evre 3
Bu evrede tümör yakındaki dokulara ve lenf bezlerine yayılmıştır.

Üçüncü evre tükürük bezi kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %65’tir.

Evre 4
Bu evrede tümör vücudun uzak bir bölgesine, akciğer, karaciğer, beyin gibi organlardan birine sıçramıştır. Tükürük bezi kanserinin en ölümcül evresidir.

Dördüncü evre tükürük bezi kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %39’dur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder