Telsiz hakkında genel bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Telsiz hakkında genel bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Telsiz hakkında genel bilgi

En kısa şekilde özetlemek gerekirse, telsiz aleti haberleşme amacıyla kullanılmakta olan hem alıcı hem de verici özellikleri bulunan bir radyo türüdür. Herhangi bir kablo bağlantısına gerek duyulmadan, sadece radyo sinyalleri yardımıyla haberleşmenin yapılabilmesini sağlayan teknolojik cihazlar telsizlerdir.


Telsizlerin normal radyo alıcılarından farklılaştıkları noktalar, herhangi bir telsizin aynı zamanlı olarak yayın yapabilme özelliğine sahip olmasıdır. Bu sebepten dolayı telsiz bazı toplumlarda “iki yönlü radyo” olarak da adlandırılabilmektedir.

Telsiz hakkında genel bilgi
Telsiz hakkında genel bilgi

Telsizin tarihçesi
Radyo ışınlarının var olduğu tarihte ilk kez 1864 yılında James Cemlerk Maxwell denilen bir kişi tarafından ortaya atılmıştır. 1888 yılına kadar sadece bir teori şeklinde kalan bu iddia, 1888 yılında Heinrich Hertz isimli bir bilim insanı tarafından bir takım deneylere tabi tutularak ispatlanabilmiştir.

Telsizle ilgili ilk bağlantı 1896 yılında yapılmış, bu bağlantı döneminin ünlü bir bilim insanı olan Guglielmo Marconi tarafından gerçekleştirilebilmiştir. Marconi bunu yaparken, o dönem,in şartlarına göre pek bir uğraş göstererek, yine kendisiyle aynı dönemde konuyla ilgili çalışmalarda bulunan Heinrich Hertz’in geliştirdiği bir telsiz vericisini ve alıcısını, anten tellerini ve bunun dışında da elektro manyetik dalgaları kaydedebilmek adına bir göstergeci de çalışmasında kullanmıştır.

Telsizin çalışma prensibi nedir?
Üretilen telsizler kendi aralarında farklı özelliklere sahip olduklarından dolayı, dolaylı olarak her birinin kendi içerisinde farklı bir frekans aralığı bulunmaktadır. Telsiz vasıtasıyla iletişim kurmak istediğiniz kişiyle mutlaka aynı frekansı tutturmanız gerekmektedir. Her ülkenin kendine özel bir frekans hattı vardır ve bu frekans hatları da belirli kurumların çalışmalarıyla belirlenmektedir. Örneğin; Türkiye’deki frekans belirleyici kurum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dur.

Telsizler, genel yapısı itibariyle incelendiğinde çalışma prensibi olarak bir istasyondan bir gönderim yapılırken aynı zamanda diğerinin dinleme halinde olması esasına bağlıdır. Bu yöntemin adına “simplex” adı verilir ve bu haberleşme türünde başta da belirttiğimiz gibi her iki istasyon da mecburen aynı frekansı kullanmak zorundadırlar. Bu iletişimin bir adım ötesi, aynı an içerisinde iki istasyonun birlikte konuşmasıdır ve bu iletişimde de iki farklı frekans kullanılma ihtimali bulunmaktadır. Bu tür bir iletişme durumuna da “duplex haberleşme” adı verilmektedir.

Halk bandı olarak adlandırılan telsizler, çok basit bir lisans gerektirmekte ve 27 MHz bandı kullanmaktadır. Bu tip telsizlerde konuşma yapıldıktan sonra konuşmanın bitirildiğine dair tiz bir ses yayınlanmaktadır. Bu sese “roger beep” ismi verilmektedir. Bu yapılmıyorsa eğer, görüşmesini bitiren istasyon tarafı kendi mesajının bittiğini bildirmekle yükümlüdür. Radyo amatörleri esas alındığında görülen durum roger beep’in kullanılmadığıdır.

Amatör olarak bir telsize sahip olabilmek için, çoğu ülkede zorunlu olduğu gibi Türkiye’de de öncelikle bir telsiz ehliyetinin alınması zorunludur. PMR ve CB türlerindeki telsizleri kullanabilmek amacında olan bireylerin ise, KMT yönetmeliğine göre ve yeni çıkartılan Telsiz Kanunu’na göre herhangi bir ehliyet almaları ve ruhsat sahibi olmaları zorunlu tutulmamıştır.

Telsizlerin ruhsatsız ya da belgesiz kullanılması, yakalanılması dahilinde ciddi yaptırımlara maruz bırakılması anlamını taşımaktadır. Çünkü burdaki telsizlerin mutlaka kayda ve ruhsata tabi tutulmasının temel amacı Türkiye sınırları içerisindeki haberleşmelerin güvenliğini sağlayabilmektir.

Telsiz için ehliyet almak isteyen bireylerin yapmaları gereken şey, KEGM’de her yıl hem Mayıs ayında hem de Kasım ayında düzenlenen Radyo Amatörü Belgesi Sınavı’na girmek olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder