Telefonda ses nasıl iletilir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Telefonda ses nasıl iletilir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Telefonda ses nasıl iletilir 

telefonda ses iletimi
İnsanoğlunun gerçekleştirdiği en önemli buluşlardan biri de telefondur. Telefonun icadı ile birlikte haberleşme ve iletişim çok daha etkin olmaya başlamış, günümüze gelindiğinde de küresel iletişim aracı haline gelmiştir. Peki, kullandığımız telefonlarda sesler karşı tarafa nasıl iletilmektedir? Merak ediyorsanız yanıtını makalemizde bulabilirsiniz:


Telefonda ses karşı taraftaki kişiye elektrik devreleri vasıtasıyla yani elektrik sayesinde iletilmektedir. Elektrik devresi üzerinden yapılan telefon görüşmelerinin gerçekleşmesi için bazı aşamalardan geçilmesi gerekir. Öncelikle ses enerjisi oluşmakta ve bu ses enerjisi mekanik enerjiye dönüştürülmektedir. Mekanik enerji de değişime uğrayarak elektrik enerjisine dönüşmekte ve karşı tarafa iletilmektedir. Karşıya iletilen elektrik enerjisi de değişime uğramakta ve manyetik enerjiye dönüşmektedir. Sonrasında da ortaya çıkan manyetik enerji değişime uğrayarak mekanik enerjiye dönüşür ve son olarak da bu mekanik enerji ses enerjisine dönüşür. Tüm bu aşamalar biraz karmaşıkmış gibi görünse de bu aşamalarda gerçekleşen şey, ilk baştaki ses enerjisinin karşıya aktarılmasını sağlamak için değişime uğraması, karşıya aktarıldıktan sonra da ses enerjisinin tekrar ilk halini almasıdır. Uzun bir süreçmiş gibi olsa da bu aşamaların tümü çok kısa sürede gerçekleşmektedir.

Telefonda ses nasıl iletilir
Telefonda ses nasıl iletilir 

Telefonda konuşma yapılırken elektrik titreşimleri saniyede 200-300 km arasında bir yol kat eder. Bu hız en uzak mesafelerden yapılan telefon görüşmelerinin de kalitesini belirleyen unsurlardan biridir. Telefonlarda görüşmenin yapılabilmesi için bazı temel sistemler vardır. Bunlar; mikrofon akım kaynağı, ses alıcı ve vericisi, devre açma kapama, çağırma kadranı, çağırma ve çağrılma düzenekleridir.

telefonda ses iletimi nasıl olur

Otomatik ve manuel santrallere bağlı olarak çalışan telefonlar birbirlerinden farklı yapıya sahiptirler. Ancak saydığımız temel sistemler bu telefonların hepsinde mevcuttur. Bütün telefonlarda olan telefon ahizesi sesi önce elektrik enerjisine sonrasında da bu enerjiyi sese çevirmekle görevlidir. Otomatik santrale bağlı telefonların ahizesi kaldırıldığında, santral ile telefon arasında bir elektrik devresi kurulur ve ardından da ahizeden bir ton sesi duyulur. Telefon numarası tuşlanmaya başladığında, santralde bulunan elektrik devresi hangi rakam tuşlanırsa o kadar açılıp kapanır. Telefon santralleri yalnızca konuşma şeklinde haberleşme işlevi yoktur. Konuşma dışındaki işlemleri gerçekleştirmek için lokal santrallere bilgisayarlar yerleştirilir. Telefondan bilgisayara sinyal gönderilir ve bilgisayar da sinyalin cinsine göre bir seçim yapar. Buna göre de sayısal telefon, teleks, analog telefon ve TV bilgi işlem türlerinde terminallere ulaştırılır. Telefon görüşmesinin yanı sıra teleks, faks (resim ya da yazı ), Tv ve bilgisayar işlemleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Çeşitli haberleşme kanalları vardır ve konuşma sayılarına göre farklılık göstermektedir. Bunlar;

İki telden oluşan radyo sinyali hattı 1 kanal, analog radyo link hattı 30 kanal, sayısal radyo hattı 1920 kanal, çok koldan teşekkül koaksiyel hat 7680 kanal, fiberoptik kablo hattı 10 bin ve üzerinde kanal, haberleşme uyduları hattı ise 20 bin kanal içermektedir.

İki telden meydana gelen konuşma devreleri sadece şehir içi dağıtımlarında kullanılır. İki kişi arasındaki telefon görüşmeleri doğrudan yolla meydana çıkan analog sinyal ile ve bu analog sinyalin sayısal sinyale dönüşmesi ile yapılabilir. Bugün avantajlarından dolayı daha çok sayısal sinyal sistemi kullanılmaktadır. Sayısal sinyal sisteminde palslar vardır. Bu palslar sayesinde tek anten üzerinden binlerce görüşme yapılabilir. Palsler sayesinde koaksiyel kablo ve fiberoptik kablolar üzerinden de sayısız görüşme çok net ve kayıpsız bir şekilde yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder