Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Çok fazla yayılmamış safra kesesi kanserinde en az beş yıllık yaşam oranı oldukça yüksektir. Ancak safra kesesi kanseri başlangıçta belirtiye yol açmadığı için, erken dönemde teşhis edilmesi güç olabilir.


 Safra Kesesi Kanseri Belirtileri
Safra kesesi kanseri, erken dönemde herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır. İlerlemiş safra kesesi kanseri aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Safra Kesesi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Karın ağrısı (özellikle sağ tarafta)
Hasta hissetme, genel vücut kırgınlığı
Sarılık belirtileri (göz beyazının ve cildin sararması, ciltte kaşıntı, idrar renginde koyulaşma)
İştah kaybı
Beklenmeyen kilo kaybı
Karnın şişmesi
Safra kesesi kanseri, nadir karşılaşılan bir kanser türüdür. Bu belirtilerin başka hastalıklardan kaynaklanma ihtimali çok daha yüksektir. Ancak kesin teşhisi sadece bir uzman doktor koyabilir.

Safra Kesesi Kanseri Neden Olur?
Safra kesesi kanseri, safra kesesi dokularındaki anormal yapılanma ve bölünmeden kaynaklanıyor. Bu hücre sorunlarının neden ortaya çıktığı net değil, ancak aşağıdaki etkenlerin safra kesesi kanseri riskini artırdığı biliniyor:

1) Safra Kesesi Taşı Ve İltihap
Safra kesesinde taş ve safra kesesi iltihabı (kolesistit), safra kesesi kanserinin temel risk faktörlerindendir. Safra kesesi kanseri vakalarının %80’inde aynı zamanda taş veya iltihap da görülmektedir.

Araştırmalara göre ailesinde safra kesesi taşı olan kişilerin safra kesesi kanserine yakalanma riski iki katına çıkmaktadır.
Kişinin hem ailesinde, hem de kendisinde safra kesesi taşı varsa bu risk 60 katına çıkmaktadır.
Not: Unutulmamalıdır ki safra kesesi taşı, milyonlarca kişinin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir sorundur. Bu sorunun safra kesesi kanserine yol açma ihtimali çok düşüktür.

2) Genetik Etkenler
Birinci derece ailesinde (anne, baba, kardeş) safra kesesi kanseri olan kişilerin bu kansere yakalanma riski beş kat yükselmektedir.

Mutasyona uğramış BRCA2 geni, safra kesesi kanseri riskini bir miktar artırmaktadır. Bu gendeki değişim aynı zamanda yumurtalık ve meme kanseri riskinin de artmasına yol açmaktadır.

3) Porselen Safra Kesesi
Porselen safra kesesi, kese duvarında kalsiyum birikmesini ifade ediyor. Kanser riskini artıracağı kesin olmamakla birlikte, tekrarlayan vakalarda safra kesesinin alınması önerilebilir.


4) Yaş Ve Diğer Nedenler
Yaş ilerledikçe safra kesesi kanseri riski artmaktadır. Vakaların çoğu 70 yaş üzerinde görülmektedir. Aşağıdaki etkenler de risk artışına yol açabilir:

Sigara içmek
Metal işleme veya kauçuk sektöründe çalışmak
Koledok kistleri (safra kanalı uzantıları)
Pankreas ve safra kanalı kesişim bölgesinde görülen anormallikler
Safra kesesinde polip
Aşırı kilo
Şeker hastalığı
Safra kesesi taşı olan kişilerde görülen Salmonella iltihapları
Safra Kesesi Kanseri Tedavisi
1) Cerrahi Müdahale
Safra kesesi kanserine, yol açtığı belirtilere göre aşağıdaki müdahaleler uygulanabilir:

Biliyer Bypass: Tümör ince bağırsağı tıkayarak safra kesesinde safra birikmesine yol açıyorsa uygulanabilir. Operasyon esnasında safra kesesi veya kanalları kesilerek ince bağırsağa dikilir ve yeni bir kanal oluşturulur.

Endoskopik Stent Yerleştirme: Tümör safra kesesi kanalını tıkıyorsa uygulanabilir. İşlem esnasında endoskop cihazı ile ağızdan sindirim sistemine girilir ve safra kanalına erişilir. Tıkanan bölgeye yerleştirilen stent genişletilerek kanal açıklığı sağlanır.

Perkütanöz Transhepatik Safra Drenajı: Stent tedavisinin mümkün olmadığı vakalarda uygulanabilir. İşlem esnasında ciltten girilerek karaciğerden geçilip safranın vücut dışına alınması veya bağırsağa boşaltılması sağlanır.

Kolesistektomi: Safra kesesinin tamamen alınması ameliyatıdır. Bölgesel kalmış, yayılmamış safra kesesi vakalarında kesin çözüm olabilir.

Safra kesesi hayati bir organ değildir. Bu durumda karaciğer safra kesesinin görevlerini üstlenecek, ciddi bir sorun yaşanmasını önleyecektir.

2) Radyasyon Tedavisi
Radyasyon tedavisinde kanserli hücrelerin üzerine yüksek enerjili X ışınları gönderilerek kanser küçültülür. İşlem esnasında dış (eksternal) radyasyon tekniği uygulanabilir veya cilt altına, safra kesesi kanserinin yakınına radyoaktif maddeler yerleştirilebilir.

3) Kemoterapi

Kemoterapi, kanserli hücrelerin bölünmesini ve büyümesini önlemek amacı ile verilen ilaç tedavilerini kapsar. İlaçlar hap şeklinde veya damar yolundan verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder