Rahimde Polip Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Rahimde Polip Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Rahimde Polip Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde polip (endometrial polip), boyutu çoğu zaman 1 cm’yi geçmeyen ve kanserli özellik göstermeyen parmak şeklindeki et çıkıntılarıdır. Özellikle çocuk sahibi ve 20 yaş üzeri kadınlarda sık karşılaşılır. Tedavide basit cerrahi müdahaleler uygulanır. Neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir.


 Rahimde Polip Belirtileri
Rahimde polip herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Ancak polipler kanamaya yatkın oluşumlardır. Bu nedenle aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

Rahimde Polip Belirtileri ve Tedavisi
Rahimde Polip Belirtileri ve Tedavisi

Adet kanamasının normalden çok olması
Anormal vajinal kanamalar (duştan veya cinsel ilişkiden sonra, menopoza giren kadınlarda veya iki adet arasında kanama olması)
Beyaz veya sarı renkte mukus akıntısı, lökore
Rahimde Polip ve Hamilelik
Rahim içindeki polip, fallopi tüpüne yakın bir bölgede, yani rahim ağzında ortaya çıkarsa tüpün açıldığı kanalın ucunun tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda hamile kalmakta zorluk yaşanacaktır.

Rahimde Polip ve Kanser
Rahimde polip vakalarının yaklaşık %5’i kanser şüphesi taşımaktadır.

Rahimde Polip Neden Olur?
1) Hormon Dengesizlikleri
Rahimde polipin nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. Ancak polipin östrojen hormonuna karşı hassas olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla hormon dengesizliklerinin rahimde polipe yol açabileceği düşünülmektedir.

Anti östrojen ilaçları (meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifen gibi) rahimde polip riskini artırabilmektedir.
Hormon takviyeleri, hormon replasman terapileri rahimde polipe zemin hazırlayabilir; ancak bu teori henüz ispatlanmamıştır.
2) Bazı Hastalıklar
Aile bireylerinden birinde aşağıdaki kalıtsal hastalıklardan biri bulanan kadınlarda rahimde polip riski daha yüksek olmaktadır:

Lynch Sendromu: Sindirim sistemi ve üreme kanallarında kanser oluşması riskini artıran belirtiler bütünü

Cowden Sendromu: Mukoza tabakasında, sindirim kanalında, tiroid bezinde ve meme dokularında kanserli olmayan tümör benzeri oluşumlara yol açan sorun

3) Risk Faktörleri
Aşağıdaki etkenler rahimde polip oluşması riskini artırabilir:

Yüksek tansiyon
Aşırı kilo
Menopoz sonrasında kullanılan hormon takviyeleri
Daha önceden rahim ağzı polibi geçirmiş olmak
Rahimde Polip Tedavisi
Rahimde polip, herhangi bir belirtiye neden olmasa bile kansere evirilme riski varsa tedavi edilmelidir. Bazı küçük boyutlardaki rahimde polip kendiliğinden kaybolabilmektedir.

1) Mini Cerrahi Müdahale
Rahimde polip bir jinekolog tarafından basit ve hastane yatışı gerektirmeyen müdahalelerle alınabilir. Müdahale esnasında rahimde polipin kök kısmı polip pensi adı verilen aletle kavranır. Kibar bir bükme hareketi ile rahimde polip koparılarak alınır.

Bazen genel anestezi gerekli olabilir.
Histeroskopi adlı görüntüleme tekniğine ihtiyaç duyulabilir.
Rahimde polip büyükse, küçük parçalar halinde çıkarılması gerekebilir.
Sonrasındaki kanama genellikle hafif ve kısa süreli olur.
Müdahale sonrasında oluşabilecek hafif ağrı ve kramplardan kurtulmak için acetaminophen, ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir.

2) Dilatasyon Ve Kürtaj
Tedavide kullanılabilecek bir başka hafif prosedür ise kürtajdır. Uzman doktor rahim ağzını rahme erişebilecek şekilde genişlettikten sonra küret adı verilen aletle rahimde polipi ve fazla dokuları alır.

3) İlaç Tedavisi
Özellikle tekrarlayan rahimde polip vakalarında ilaç tedavisi gerekli olabilir. İlaç tedavisinde odaklanılabilecek hususlardan biri östrojen hormonu etkisinin dengelenmesidir.

Progestin verilebilir.
Gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri gerekli olabilir.
Bu ilaçlar rahimde polipin tekrar ortaya çıkmasını veya büyümesini önleyebilir, belirtilerin azalmasını sağlayabilir. Ancak bırakıldıkları anda rahimde polip belirtileri tekrar ortaya çıkabilir.

4) Rahmin Alınması

Rahimde polipten alınan örnekler laboratuvar teşhisine gönderilmelidir. Test sonuçlarında kanserli hücreler tespit edilirse rahim alma ameliyatı (histerektomi) gerekli olabilir. Ancak rahimde polipin kanserli olma ihtimali çok düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder