PDF nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

PDF nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

PDF nedir?

Bireylerin bilgisayar kullanımlarını kolaylaştırarak istedikleri belgelere daha rahat şekillerde ulaşmalarını sağlamak adına gün geçtikçe farklı dosya inceleme türleri ortaya çıkartılmaktadır. Bu farklı ve yenilikçi girişimler, bilgisayar üzerinde dosya kullanımının başlatıldığı tarihlerden beri devam etmektedir.


Üstelik dosya hazırlanması ve kullanımı alanlarında hazırlanan verileri bri belge şeklinde sanal ortamda saklamak isteyen ya da sanal bir adrese göndermek isteyen bireyler için de bu geliştirilen programlar gayet işe yarar nitelikte olmuşlardır. Geliştirilen bu programlardan biri de son yıllarda iyice yaygınlaşan bir uzantı biçimi “PDF“tir. Açılımı “Portable Document Format” olan PDF’in Türkçesi de taşınabilen belge biçimi olmaktadır.

PDF nedir?
PDF nedir?

PDF’in kullanım alanları nelerdir?

Günümüzde PDF formatını, standart miktarda bilgisayar kullanımından anlayan hemen hemen herkes kullanmaktadır. Özellikle resmi dairelerde ve kurumsal şirketlerde e-posta yoluyla iletişimde sıklıkla kullanılan PDF, bu açıdan çok önemli bir format olarak görülmektedir.

PDF’in avantajları nelerdir?

PDF dosyalarının kullanıcılara sağladığı en büyük avantaj; bir dosyada yer alan tüm yazıları, resimleri ve vektörel denilen objeleri hiç değiştirmeden saklayarak kendi formatının içerisine atabilmesidir. Bunun dışında bir dosyanın PDF formatına dönüştürülmeden önceki hali daha büyük alan kaplasa da, PDF halinin çok daha az miktarda MB’a sahip olmasıdır.

Teknolojik açıdan PDF nedir?

PDF dosyaları, teknolojik açıdan PostScript’in bir alt versiyonu olarak yer almaktadır. Sayfa betimleme modelinde bir grafiğe sahip olan PDF’ler, aynı zamanda grafiksel elemanlarla kodlanmış linklere, anahtar kelimelere yani kısacası “megadata” dediğimiz verileri barındırmaktadırlar.

PDF’lerin kendilerine uygun olan bir yazılım sayesinde internet üzerinden şifrelenmesi de mümkün olmaktadır. “Elektronik imza” denilen bu şifreleme sisteminde PDF belgesinin herhangi bir şekilde düzenlenmesi, yazdırılması ya da içeriğinde yer alan bilgilerin kopyalanması kontrol altına alınabilmektedir.

PDF’lerin görüntülenebileceği ve düzenlenebileceği programlar nelerdir?

Adobe Acrobat Reader

Okular

Foxit PDF Reader

Ghostscript

Evince

(Bu tip programlar internet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden bilgisayara indirilebilmektedir.)

Bunların dışında Adobe Acrobat Distiller, PDF Creator, PDF995 ve Foxit PDF Creator  gibi sanal yazıcı uygulamaları sayesinde herhangi bir uygulamayla birlikte yazıcılara gönderilen PDF içeriklerinin dosya şeklinde alınması da mümkündür.

Gerçek yazıcılardan da tamamen bu PDF dosyaları döküman olarak çıkartılabilmektedir. Microsoft Office 2007 ve LibreOffice gibi programlardan da PDF alanında dışa aktarım alınabilmektedir.

Foxit PDF Editor, Foxit Phantom PDF Suite, Adobe Illustrator ve Adobe Acrobat gibi programlar sayesinde de herhangi bir PDF formatının içeriğine aracısız ulaşıp istenilen değişikliklerin yapılabilmesi mümkün kılınmıştır.

PDF’in kayıt özellikleri nelerdir?

PDF dosyaları, “rgb” ya da “cmyk” denilen farklı renk ve çözünürlük hatlarına sahip özelliklerle de kaydedilebilmektedirler. Buna örnek olarak herhangi bir dökümandaki resimlerin 72 rgb ve dpi çözünürlükte kaydedildiğini ele alırsak, bu dosyanın internet üzerinden düşük MB sayesinde çok rahat gönderilebileceği ve yayılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

Ayrıca bu alanda çok sık işlerini halleden tasarımcılar da kendi yaptıkları işlerini çok yüksek çözünürlükte ve cmyk renk formatıyla birlikte PDF dosyasına dönüştürerek işlerinin çıktılarını hiç bir kalite düşüklüğü yaşamadan alabilmektedirler. Bu tip meslekler için PDF tarzı programlar bazı noktalarda hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder