Navigasyon nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Navigasyon nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Navigasyon nedir?

Navigasyon kelimesi, Türkçe’ye “seyrüsefer” olarak geçmiş bir kelimedir. Teknolojik bir aletin ismi olan navigasyon, ulaşım araçlarında belirli bir yol güzergahını bulabilmek adına kullanılan yol kılavuzudur.


Türkçede de artık seyrüsefer olarak değil navigasyon olarak kullanılmaktadır. Navigasyondaki ana mantık, gidileceği belli olan adrese en kısa ve en doğru yoldan nasıl gidileceğini ve hangi yollardan gidilirse daha çabuk varılabileceğini göstermektir. İlk kez gitmemiz gereken bilmediğimiz bir adrese gideceksek dahi, navigasyon sayesinde hiç zorlanmadan bu adrese kolayca ulaşabilmemiz mümkün olacaktır. Navigasyon olmadan başka bir yol tarifiyle gittiğimizde hem trafik olan yollardan gitmemiz, hem de tarifi yanlış aldığımız için kaybolma ihtimallerimiz de vardır. 

Navigasyon nedir?
Navigasyon nedir?

Navigasyon sistemlerinde yol tarifleri hem navigasyonu kullandığınız aletin ekranında görsel şekilde hem de sesli olarak yer almaktadır. Navigasyon aletinde seslendirme tekniği, tarif edilen yolun güzergahında hangi noktalardan sağa ya da sola girmeniz gerektiğini, hangi tabelaları takip etmeniz gerektiğini, kaçırmamanız gereken kavşakların nerelerde olduğunu ve varmanız gereken güzergaha ne kadar kaldığını sesli olarak size bildirmektedir. Çünkü navigasyonlar son dönemlerde ağırlıkla araçlarda kullanıldığı için yol takibi sırasında bir yandan da navigasyonu kontrol etmek zorunda kalmak istenmeyen kazalara sebebiyet vermesin diye seslendirerek anlatma özelliği bu aletlere konulmuştur.

Navigasyonda başlıca kullanılan araçlar nelerdir?

1)İnsana dair işaretler : Demir yolları, kara yolları, kanallar, şehirdeki büyük yapılar, trafik ışıkları, fenerler vb.

2)Güzergah dahilindeki diğer insanlar

3)Teknik araçlar : Sekstant, harita, pusula, kronometre, GPS, iskandil, radar, altimetre vb.

4)Yeryüzüne dair şekiller : Akarsular, dağlar, göller, ormanlar, sahil şeritleri vb.

5)Gök cisimleri : Yıldızlar, gezegenler, Güneş, Ay

Navigasyonun teknikleri nelerdir?

1)Kerteriz almak : Bu kelime öbeğinin manası, gidilecek yerin tam olarak nerede olduğunu belirlemektir. Eğer gidilmesi gereken yer hali hazırda yola çıkılacak yerde bulunuyorsa kerteriz almak tek başına dahi yeterlidir.

2)Harita üzerinde bir hat olarak belirlenebilecek unsurların, yani herhangi bir yol, kıyı şeridi ya derenin gidilmesi istenen bölgeden geçip geçmediğinin kontrol edilmesi

4)Bu bahsedilen hat unsurlarında yer alan noktalardan geçerken oluşabilecek tesadüfi sapmaları engelleyebilmek adına kasıtlı sapmalar gerçekleştirilip yönde hafif bir kayma yaratılır. Yolcu varmak istediği noktaya vardıktan sonra dönüş yolunda aynen kasıtlı sapma yaptığı yerden geri döner ve güzergahından hiç ayrılmamış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder