Mite (Ev Tozu Akarı) Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Mite (Ev Tozu Akarı) Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mite (Ev Tozu Akarı) Nedir?

İnsanların ve hayvanların deri döküntülerinden beslenen küçük ve gözle görülmeyen böceklerdir. Daha çok halılarda, sıcak ortamlarda, yatak çarşafı, yastık gibi deri döküntüleri olan yerlerde bulunmaktadır. Özellikle alerjik astım, alerjik bronşit, alerjik nezle olan kişilerde nefes darlığı, öksürük gibi belirtileri tetikleyici özellik göstermektedir. Ev tozu akarı dışkısının alerjik etkiyi tetikleyici özellik gösterdiği uzmanların görüşleri arasında yer almaktadır.


Mite adı verilen ev tozu akarları, en çok insanların yaşadığı kapalı mekânlarda varlık göstermektedir. Ev tozu akarlarının dışkıları dışında vücut parçacıkları da alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Sıcak ortamları sevdikleri için en çok yatak içlerinde bulunan ve deri döküntüleri ile beslenen bu akarlardan korunmak alınabilecek bir dizi önlem ile mümkün olmaktadır.

Mite (Ev Tozu Akarı) Nedir?
Mite (Ev Tozu Akarı) Nedir?

Ev Tozu Akarlarından Korunma Yolları

Ev tozu akarına karşı alerjisi olan kişilerin etrafındaki akar seviyesinin oldukça az bir seviyeye indirilmesi en etkili alerji önleme yöntemi olmasının dışında, ev tozu akarına alerjisi olan kişilerin evde alması gereken önlem şu şekilde sıralanabilir:

Evden halıları kaldırmak en önemli ve etkili önlem alma yolu olmaktadır!
Evde halıların kaldırılmış olması ev tozu akarlarını önlemede en etkili yöntem olarak söylenmektedir. Bunun sebebi, ev tozu akarlarının halının cinsi fark etmeksizin bütün halıların içinde yaşam alanı bulmasıdır. Özellikle yatak odasında bulunan halıların kaldırılması bu nedenle daha büyük önem arz etmektedir. Evde dokunmuş halı yerine ince ve makinede yıkanabilen kilimler tercih edilmelidir. Bu kilimler, 60 derecede yıkanabilecek özellikte olmalıdır. Böylece ev tozu akarları 55 derecenin üzerinde yaşam alanı bulamayacağı için ölmekte, ayrıca alerjik reaksiyona asıl sebep teşkil eden dışkıları da kilimlerden tamamen temizlenmektedir. Ayrıca anti-bakteriyel olarak satılan ve alerji yapmayacağı vurgulanan halılar da ev tozu akarından korunmayı sağlamadığı da vurgulanan önemli bir noktadır. Çünkü ev tozu akarlarının bakteri olmadığı uzmanlarca vurgulanmaktadır. Halıların zaten anti-alerjik yapıda olamayacağı bilindiğinden alerjisi olan kişiler için bu pazarlama taktiği de yararlı olmayacaktır.

Hepa filtreli elektrik süpürgeleri kullanılması gerekmektedir!
Türkçesi yüksek etkili bölükçük yakalayıcı anlamına gelen HEPA filtre ya da suya çeken elektrik süpürgesi kullanılması alerjik reaksiyonları önlemede etkili bir başka yol olarak gösterilmektedir. HEPA filtre özelliği olan bir süpürge ile koltukların üzerlerinin süpürülmesi de ev tozu akarı oluşumunu ortadan kaldıran bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Evin havasını nemlendirmekten kaçınmak önemli!
Evin havasını nemlendirmek aynı zamanda ev tozu akarlarının barınmasını kolaylaştırıcı bir etki göstermektedir. Nemli ortamları seven ev tozu akarlarının, havadaki nem oranının %50’den fazla olması durumunda ev tozu akarları için uygun ortam yaratılmış bulunmaktadır. Bu nedenle havadaki nemi arttırıcı değil azaltıcı cihazlar kullanılması gerektiği uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca evin sürekli süpürülmesi ve nemli bir bez ile silinmesi ardından havalandırılması gerektiği de belirtilmektedir.

Yatak takımı için bir alerji kılıfı kullanılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır!
Ev tozu akarlarının en yoğun bulunduğu yerlerden biri olan yatak için de özel kılıflar kullanılması alerjisi olan kişilere önemli bir çözüm yöntemi olmaktadır. Yatak, yorgan ve yastık ev tozu akarı geçirmeyen kılıflarla kaplandığı takdirde alerjik reaksiyonların önüne geçmek daha kolay olmaktadır. Bunun dışında haftada bir yatak takımının değişmesi gerektiği de uzmanların vurguladığı görüşler arasında yer almaktadır. Yurt dışında üretilip ülkemizce ithal edildiği bilinen bu kılıflar sıkı dokunmuş pamuklu kumaştan imal edilmektedir.



Dilaltı damla aşı kullanımı ev tozu akarı ile mücadelede etkili olmaktadır!
Kişinin alerjisi olan maddenin yoğun bir şekilde dilaltından verilmesi yoluyla uygulanan aşıya dilaltı damla aşı denilmektedir. Dilaltı damla aşı uygulaması ile bu maddenin vücuda tanıtılması alerjiyi ortadan kaldırmada etkili bir çözüm olarak vurgulanmaktadır. Bu aşı türü dışında bir de cilt altından uygulanan aşı formu yapılabildiği belirtilmektedir. Bu aşıların planlamasını bir alerji uzmanının yapması gerektiği, sağlık ocağı ya da eczane gibi yerlerde yaptırmanın hiçbir faydası gelmeyeceği vurgulanmaktadır. Uygulanacak olan iğne aşıların doktor gözetiminde yapılması gerektiği belirtilen bir başka uzman görüşü olarak yer almaktadır. Cilt altından yapılan aşıların alerji uzmanı tarafından ya da alerji uzmanı bir doktor gözetiminde yapılmasının nedeni ise bu aşıların alerjik yan etkiler barındırması ve hastada bir atak olması halinde doktorun müdahale edebilmesidir.

Yatak odasında yüklük ve çok fazla eşya bulunmamalı!
Mobilya alımı yaparken kadife ve tüylü kumaşların tercih edilmemesi gerektiği vurgulanırken koltukların deri ya da sentetik kumaştan seçilebileceği uzman görüşleri arasında yer almaktadır. Ayrıca perdelerin 60 derece sıcaklıkta yıkanabilecek sentetik kumaştan olması önem taşımaktadır. Bunlara ilaveten, yatak odasının zeminin parke, marley, mermer, seramik gibi kolay temizlenebilir bir malzemeden olması da alerjik reaksiyon gösteren kişilerin yaşamlarının daha kolay bir hale gelmesi için gerekli şartlar arasında yer almaktadır.

Bu önlemler ev tozu alerjisi bulanan yetişkin ve çocuklar için uygulanması son derece önemli olan ve hastalığın belirtilerini büyük ölçüde azaltan faktörleri içermektedir. En sık rastlanan alerji türlerinden biri olduğu ve 100 insandan 9’unda görüldüğü vurgulanmaktadır. Dikkat edilmediği takdirde insan hayatını büyük ölçüde olumsuz etkileyen bir hastalık olduğu vurgulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder