Mesane Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Mesane Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mesane Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

İstatistiklere göre mesane kanserine yakalanan hastaların 5 yıl hayatta kalma oranı %77 civarındadır. Bunun anlamı şudur: mesane kanserine yakalanan 100 hastadan 77’si en az 5 yıl boyunca hayatta kalmaktadır. Bu oran 10 yıl için %70, 15 yıl için %65’tir. Yani tedaviyi başarıyla tamamlayan hastalarda tamamen iyileşme ihtimali yüksek, kanserin nüksetme oranı düşüktür.


Bu bilgiler Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün istatistiklerinden elde edilmiştir.

Mesane Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski
Mesane Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Mesane kanseri ile ilgili geniş bilgi için lütfen şu makaleyi okuyunuz: Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Yaşam Süresi Nasıl Hesaplanır?
Yaşam süresi ve hayatta kalma oranı hesaplamaları daha önce bu hastalığa yakalanmış insanlardan ve onların akıbetlerinden elde edilen istatistiklerle elde edilmektedir.

5 yıl hayatta kalma oranı
Kanser yaşam süresi istatistiklerinden bahsederken doktorlar 5 yıl hayatta kalma oranı ifadesini kullanırlar. Bu tabir, hastaya teşhis konulan zamandan itibaren en az 5 yıl hayatta kalıp kalmadığını belirten bir istatistiktir. Örneğin, 5 yıl hayatta kalma oranı %60 olarak gösterilen bir kanser tipinde, söz konusu hastalığa yakalanan 100 kişiden 60’ı teşhis konduktan sonra en az 5 yıl hayatta kalmış demektir. Birçok kişi ilk 5 yılı atlattıktan sonra uzun seneler yaşarken, bazı kanser hastaları ise başka sebeplerden yaşamlarını yitirebilirler. Bu hayatta kalma oranları diğer ölümleri dikkate almaz.

Herhangi bir hastanın ölüm riskini tahmin etmekte kullanılmaz. Çünkü her hastanın durumu kendine özeldir ve geleceğini etkileyen farklı faktörler bulunmaktadır:

Kanser tipi
Tümörün bulunduğu yer
Görülen tedavi biçimi
Hastanın yaşı
Mesane Kanseri Evrelerine Göre Hayatta Kalma Oranı
Mesane kanseri teşhis zamanına göre 5 evreye ayrılmaktadır:

Evre 0
Bu evrede tümör mesanenin ortasındaki boşlukta ilerlemiş, herhangi bir doku, kas, ya da mesane çeperine sıçramamıştır. Ölüm riski en düşük olan evredir.

Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %98’dir.

Evre 1
Bu evrede tümör mesanenin alt kısmında bulunan bağlayıcı dokulara yayılmış, ancak mesane çeperi ya da yakındaki lenf bezlerine sıçramamıştır.

Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %88’dir.

Evre 2
Bu evrede tümör mesanenin kaslı çeper dokusunda yayılmıştır.

Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %63’tür.

Evre 3
Bu evrede tümör mesaneyi çevreleyen yağlı dokuya sıçramıştır. Prostat, rahim ya da vajinaya sıçramış olabilir ama karın ya da pelvis duvarına ulaşmamıştır.

Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %46’dır.

Evre 4
Bu evrede tümör karın ya da pelvis duvarına ulaşmış, etraftaki lenf bezlerine yayılmış yahut uzaktaki bir organa, karaciğere, akciğere yahut kemiklere sıçramıştır. Mesane kanserinin en ölümcül evresi olsa da tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %15’tir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder