Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Leğen kemiği ağrısı eklem sorunları veya kemik erimesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazen pelvik bölge ağrıları da leğen kemiği ağrısı olarak hissedilebilir.


 Leğen Kemiği Ağrısı Neden Olur?
1) Ankilozan Spondilit
Ankilozan spondilit eklemlerde katılığa yol açan iltihaplı bir kronik hastalıktır. Ayırıcı özelliği, leğen kemiği civarındaki kalça vb. eklemlerinde ve omurlarda daha sık görülmesidir. Kontrolsüz kemik gelişimlerine ve eklem kaynamalarına yol açabilen bu hastalık, toplumda %1’e yakın görülme oranı ile leğen kemiği ağrısının sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.

Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

2) Eklem Burkulmaları Ve Kas Gerilmeleri
Leğen kemiği ile bitişen kalça eklemi, çevresinde bol miktarda kas, tendon, bağ ve destek doku barındıran bir yapıdır. Bu dokular darbe, kontrolsüz egzersiz, burkulma, motorlu taşıt kazası vb. nedenlerle hasar görürse leğen kemiği ağrısı ortaya çıkabilir.

3) Kırık
Leğen kemiği büyük ve merkezi bir kemiktir. Gövdeye alınan darbelerin etkisi ile kırılması olasıdır. Popo üstüne kontrolsüz düşme, araba kazası, spor faaliyetleri esnasında şiddetli bir çarpışma gibi etkenler leğen kemiğinin kırılmasına ve leğen kemiği ağrısına yol açabilir.

Avülsiyon kırığı: Bacak ve alt karın hareketlerini sağlayan büyük kaslar, şiddetli bir gerilme anında leğen kemiğine bağlı olduğu yerden parça koparabilir. Avülsiyon kırığı adı verilen bu duruma, kemik erimesi olan kişilerde ve büyüme çağındaki (özellikle spor yapan) gençlerde sık karşılaşılabilmektedir.

4) Kanser
Leğen kemiği ağrısının nedeni nadiren kemik kanserleri veya kemiğe sıçramış kanser türleri olmaktadır. Kondrokarsom veya Ewing sarkomu leğen kemiği ağrısına en sık yol açan kanser türleridir.

5) Pelvik Bölge Ağrıları
Aşağıdaki nedenlerle pelvik bölgede yaşanan sorunlar leğen kemiği ağrısı olarak hissediliyor olabilir:

Tekrarlayan yumurtalık kistleri
Tekrarlayan idrar yolu iltihapları
Bel ağrısı
Rahim sarkması
Adenomiyoz
Fibroidler
İnterstitial sistit
İltihaplı bağırsak hastalığı
Sinir sıkışmaları veya sinir hasarları
Hamileliğin neden olduğu baskıdan kaynaklanan ağrılar
Leğen Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?
1) Altta Yatan Nedenin Bulunması
Tedavi için, öncelikle ağrının nedeni teşhis edilmelidir. Leğen kemiği ağrısı bir haftadan uzun süredir varsa ve nedeni konusunda bilgi sahibi değilseniz uzman doktor muayenesi gerekmektedir. Röntgen, tomografi vb. görüntüleme teknikleri kullanılmadan leğen kemiği ağrısının nedenini tespit etmek mümkün olmayabilir.

2) Ağrı Kesiciler
Ibuprofen, naproksen gibi steroid olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler (NSAIDler) leğen kemiği ağrısını giderebilir. Bu tedavi, burkulma vb. mekanik sorunlardan kaynaklanan vakalarda etkili bir çözüm olabilir. Ancak diğer nedenlerden kaynaklanan leğen kemiği ağrısında ağrı kesici almak yeterli bir tedavi olmayabilir.

Not: Ankilozan spondilit tedavisinde NSAID ilaçlar önemli bir yer tutar. Doktorunuz aynı zamanda parasetamol, kodein veya anti-TNF ilaçlar da önerebilir. Ankilozan spondilit hastaları aynı zamanda aşağıdakilere de dikkat etmelidir:

Aktif, hareketli olunmalıdır.
Duruşa (postür) dikkat edilmelidir.
Su terapileri, yüzme veya sıcak su teması sayesinde belirtiler hafifleyebilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde şikayetler önemli ölçüde azaltılabilir.
3) Etkili Beslenme
Kemikleri güçlendirecek besin kaynakları özellikle kemik erimesinden kaynaklanan leğen kemiği ağrısını dindirecektir.

Yeterli miktarda kalsiyum alabilmek için süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.
D vitamini kemik gelişiminde kritik rol oynar. Edinebilmek için güneş ışığından faydalanmak gerekir.
Besinlerin yetersiz kaldığı vakalarda kalsiyum, magnezyum ve vitamin takviyeleri alınabilir.
4) Kontrollü Egzersiz

Kas veya bağ doku zedelenmesinden kaynaklanan vakalarda yatak istirahatı önemlidir. Sonrasında hafif tempolu yürüyüşlerle kaslar açılmalı, uzun vadede kaslar güçlendirilmelidir. Fazla kilolardan kurtulmak leğen kemiği ağrısının tekrar etme riskini azaltacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder