Kavrama (Debriyaj) nedir ve nasıl çalışır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Kavrama (Debriyaj) nedir ve nasıl çalışır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kavrama (Debriyaj) nedir ve nasıl çalışır 

debriyaj nedir
Hareket eden bir parçanın hareketini diğer noktalara iletmek ve hareketi istenildiği zaman durdurmak için kullanılan sisteme kavrama denilmektedir. Tüm motorlu araçlarda bu sistem kullanılmaktadır.


Motorlu araçlarda, motor ve vites kutusu arasında kavrama kullanılır. Vites kutusuna hareketin iletilmesi ve durdurulması için kullanılır. Bir diğer ismi debriyajdır.

Kavrama (Debriyaj) nedir ve nasıl çalışır
Kavrama (Debriyaj) nedir ve nasıl çalışır 

debriyaj nasıl çalışır

Kavrama nasıl çalışır?

Motor çalışır durumdayken, hareket vites kutusuna iletilir. Eğer, vites atılmışsa tekerleklere bilgi verilmiştir ve araç hareket eder. Bir motorlu taşıt, durma halindeyken belirli hıza ulaşması çok zordur. Bu tarz bir zorlama taşıtta kuvvetli sarsıntı ve gürültüye neden olur. Yavaştan yüksek hıza veya yüksek hızdan yavaşlamaya geçişte eğer debriyaj olmazsa aracın belirli parçaları zarar görür. Kavrama sayesinde hareket, viteslere oradan tekerleklere iletilir ve motorlu taşıt sorunsuz bir şekilde hareket eder.

Özetle debriyaj yani kavrama, vites ile motorun koordinasyonunu sağlayarak, arabanın hızlanmasını veya yavaşlamasını sorunsuz bir şekilde halleder. Araç sarsıntısız ve parçaları zorlanmadan bu işi yapar. Üstelik araç içinde motor ile güç arasındaki bağlantıyı keserek aracın durur hale geçmesi debriyaj sayesinde olmaktadır.

Kavrama, vites kutusu ile volan arasında bulunur.  Baskı, Balata ve Bilye parçalarından oluşur. Motorun hareketini vites kutusuna ileten kavramayı araçlarda kullanmak için ;

Vitesi boşa alın ve debriyaja basın. Debriyaja basılı durumdayken aracı 1. Vitese alın. Araca gaz vererek, debriyajdaki ayağınızı yavaşça çekin aracın hareket etmeye başladığını göreceksiniz. Debriyaja tekrar basarak ayağınızı gazdan çektiğinizde araç tekrar duracaktır. Bu işlemler ile önce baskıyı balatadan ayırdınız, debriyajı bırakıp gaz verdiğinizde baskı ve balatayı birbirine bağlamış olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder