Inge Lehmann Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 01, 2018

Inge Lehmann Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Inge Lehmann Kimdir? 

Inge Lehmann, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 13 Mayıs 1888 tarihinde doğmuştur. Babası Alfred Lehmann’dır. Babası psikologdur. Annesi Ida Sophie ev hanımıdır. Ülkenin önde gelen aileleri arasında yer alırlar.


İçe kapanık bir çocukluk geçirmiştir. Uzun ömrü boyunca da utangaç olmaya devam etmiştir. Inge, Falleskolen adlı özel bir eğitim okulunda eğitim hayatına başlamıştır. Bu okul, o dönemde erkek ve kız çocuklarının aynı muameleye tabi tutulması, aynı konuları incelemesi, aynı spor ve aktivitelerde yer alması açısından alışılmadık bir durumdu. Çocuklar, o zamanların diğer okullarında olduğu gibi titizlikle disipline edilmiyorlardı.

Inge Lehmann Kimdir?
Inge Lehmann Kimdir?
Inge Lehmann Falleskolen okulundaki eğitimlerde kendini hemen her alanda çok geliştirmiştir. 1906 yılında Kopenhag Üniversitesi’ne giriş sınavını kazanarak kaydını yaptırmıştır. Lehmann, 1907 yılında Kopenhag Üniversitesi’nde matematik, kimya ve fizik alanında derslere başlamıştır. 1920 yılında da matematik bölümünden üniversiteden mezun olmuştur. 1923 yılında Kopenhag Üniversitesi aktüeryal departmanında asistan olarak çalışmaya başlamıştır. 1925 yılında Profesör Niels Norland ile sismoloji çalışmasına geçmiştir.

Deprem verileriyle dünyanın iç yapısının anlaşılabileceğini öğrenmiştir. Almanya, Hollanda ve Fransa’daki yeryüzü istasyonlarını ziyaret ederek, yerküre hareketlerini analiz etme teknikleri hakkında bilgi edinmiştir. Lehmann, yeni akademik alanında büyük başarılara imza atmıştır. 1928 yılında jeoloji alanında Yüksek Lisans derecesi almıştır. 1928 yılında Lehmann, Kopenhag, İvigtut ve Scoresbisund sismografik gözlem evlerinin yürütülmesinden sorumlu olan Kraliyet Danimarka Jeodezi Enstitüsü’nde Sismoloji Bölümü başkanlığına getirilmiştir.

Görevi idariydi. Ancak Avrupa’nın sismografik gözlem evlerinden alınan ölçümlerin koordinasyonunu ve analizini geliştirmek de dahil olmak üzere bilimsel araştırmalara zaman ayırmıştır. Bu araştırmaları gözlemevlerinden gelen verilerin daha iyi karşılaştırılabileceğini ve yorumlanabileceğini sağlamıştır. Lehmann’ın ölçümlerin güvenilirliğini geliştirmesi, daha sonraki keşiflerinin de ölçüm ve tahminlerini kolaylaştırmıştır.

Lehmann, 1928 yılında Yüksek Lisansını kazandığında, bilim insanları, depremlerden kaynaklanan sismografik verilerin, Dünya’nın iç tabakasının ne türden şeyler yaptığını anlamada kullanılabileceğini fark etmişlerdir. Depremlerden kaynaklanan titreşimlerin dünyayı dolaştığını anlamışlardır. 1906 yılında Richard Oldham, birkaç depremden gelen sismik dalgaları analiz etmiştir. Dünyanın büyük, sıvı, metalik bir çekirdeğe sahip olduğu sonucuna varmıştır. Bu çekirdeği, gezegenimizin yarı çapının yüzde 40’ını oluşturduğu hesaplanmıştır.

Oldham, Dünya’nın madeni merkezini keşfetmiş olsa da, sismologlar hala gözlem evlerinde kaydedilen verilerin anlamını tam olarak anlamıyorlardı. Lehmann bulgularını 1936 yılında çok sade bir dille P Dalgaları başlığıylabir gazetede yayınlamıştır. Birkaç yıl içinde yeni Dünya’nın iç yapısı modeli genel olarak bilimsel topluluk tarafından evrensel olarak kabul edilmiştir. Lehmann’ın çalışmalarını doğrulayan her geçen gün daha doğru sismik ölçümler yapıldığı için zaman geçtikçe katı çekirdek tam olarak kabul görmüştür.

Inge Lehmann katı çekirdeği keşfetmiştir.Dünyanın çekirdeğinin güneşin yüzeyi ile aynı sıcaklıkta olduğunu, demir-nikel alaşımından oluştuğunu, yeryüzünün dış katmanlarının bastırdığı yoğun baskı nedeniyle katı olduğunu ve 1220 km uzunluğundaki yarıçapı 1737 km uzunluğundaki aya göre biraz daha küçük olduğunu belirtmiştir. Yaptığı başarılı incelemeler kendisine, 1938 yılında Tagea Brandt Ödülünü, 1941 ve 1944 yılı Danimarka Jeofizik Topluluğu ödülünü, 1950 yılında Avrupa Sismoloji Federasyonu Başkanlığı ödülünü, 1964 yılında Emil Wiechert Alman Jeofizik Topluluğu ödülünü, 1965 yılında Danimarka Kraliyet Cemiyeti altın madalyası ödülünü, 1969 yılında İngiliz Kraliyet Cemiyeti üyeliğini, 1971 yılında William Bowie Madalyasını, 1977 yılında Amerika Sismoloji Topluluğu Madalyasını kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder