Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Hemorojik kistler yumurtlama döneminde kanama olması sebebiyle oluşurlar ve genellikle tehlikeli değillerdir. Nadiren kanama sebebiyle cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.


 Hemorajik Kist Nedir?
Hemorajik yumurtalık kisti, bir kan kisti olarak bilinir. Hemorajik kist, kistin kendi içerisinde kanamanın meydana geldiği bir yumurtalık kisti çeşididir.Boyutları genellikle bezelye tanesi ve üzüm tanesi arasında değişir. Çoğunlukla hemorajik kistleri küçük ve iyi huyludur.

Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi
Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Hemorajik Kist Belirtileri
Genellikle küçük ve iyi huylu olduklarından belirti göstermeyebilirler. Belirtiler olsa bile, hastada yumurtalık kisti olup olmadığı tek başına belirtilere bakarak teşhis edilemez. Hemorojik kistler nadiren belirtileri şunlardır:

Düzensiz regl, normalden fazla yumurtalık ağrısı,
Normalden daha az ya da çok kanama,
Bel ve rahim bölgesinde sürekli ağrı,
Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında rahim ağrısı ve rahatsızlık hissi,
Bağırsaklar üzerinde basınç hissi,
Göğüs hassasiyeti ve bulantı dahil olmak üzere bazı gebelik belirtileri,
Karında şişkinlik,
Mesaneyi tamamen boşaltamama,
Hormonal anormallikler,
hemorajik kistlerinin belirtileridir.

Hemorajik Kist Gebeliğe Engel mi?
Hemorajik over kistleri gebeliğe engel değildir, kadının doğurganlığına etki etmez.

Hemorojik Kist Neden Olur?
Mensturasyon döneminde, yumurtlama sonrasında folikül, değişikliğe uğrayarak “Korpus Luteum” (sarı cisim)olarak adlandıran yapının aşırı büyümesi ve kistin kendi içinde kanama yapmasıyla oluşur.

Hemorajik Kistlerin Tedavisi
Hemorajik kistleri için tedavi türünü belirlerken birçok faktör göz önüne alınır. Hastanın yaşı, menopoza girip girmediği, kistin büyüklüğü ve görünümü bu faktörlerden bazılarıdır. Genellikle bir tedavi gerektirmeden, kendiliğinden kaybolan kistlerdir.

Gözlem
Özellikle hastanın menopoza girmesi ve küçük bir kisti (2 cm ila 5 cm) olması halinde önerilir. Ultrasonografi taraması ile bir ay kadar kontrol edilecek, kistin olup olmadığına bakılır.Menopoz sonrası kadınlar ultrason taramalarına ek olarak kan testleriyle izlenir.

Doğum Kontrol Hapları
Hemorajik yumurtalık kistlerini tedavisi için doğum kontrol haplarının kullanımı çok sıktır. Yumurtlamayı durduran bu hapları kullanmak, sadece tedavi sürecinde bebek sahibi olmaya engel olacaktır.

Ameliyat
Çok düşük ihtimal olsa da, hemoralojik kistin yırtılması, patlaması durumunda kanama ve ağrı sebebiyle cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle laparoskopi (anahtar deliği cerrahisi)olarak adlandırılan iki küçük delik yardımıyla yapılan bir cerrahi müdahaledir. Hasta aynı gün taburcu olabilir. İyileşme süreçleri çok hızlıdır. Nadiren de olsa açık ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Hemorajik Kistlerin Bitkisel Tedavisi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun soğan kürü kadınlarda bir çok kist çeşidi için mükemmel bir bitkisel çözüm olabilir. Yumurtalıklarda oluşan kistleri tamamen yok ettiği iddia edilmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun soğan kürü tarifi:

1 adet orta boy yemeklik soğanı (kırmızı, mor veya kabuğu beyaz olan soğan kullanılamaz) kabuklarını soyup dörde bölün.
Önceden kaynatılmış 2 su bardağı klorsuz suya ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve içine başka hiç bir şey ilave etmeden öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 er bardak bu soğan suyundan tüketin.
Soğan kürü‘nü sadece 15 gün uygulayıp bitirin. Etkisi açısından en ideal zaman adet bitiminden en erken 7 gün sonra uygulanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder