Gözde Siyah Nokta Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Gözde Siyah Nokta Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Gözde Siyah Nokta Nedenleri ve Tedavisi

Gözde siyah noktalar ya da lekeler, görüş alanında bir miktar rahatsızlığa neden olabilse de genellikle hiçbir tehlikesi olmaz. Beyin zamanla alışarak yüzen veya uçuşan noktacıkları görmezden gelebilir. Ancak retina yırtılması söz konusu olursa müdahale gerekli hale gelir.


 Gözde Siyah Nokta Belirtileri
Gözde siyah nokta, bakılan alanda uçuşan veya yüzen noktacık, iplik, bulut ya da küçük baloncuk şeklinde görülebilir. Bazı özellikleri şunlardır:

Gözde Siyah Nokta Nedenleri ve Tedavisi
Gözde Siyah Nokta Nedenleri ve Tedavisi

Birçok küçük noktacık şeklinde olabilir.
Bir veya iki tane büyük nokta olabilir.
Gözü hareket ettirince görüş alanından çıkabilir.
Açık renkli nesnelere (beyaz duvar gibi) veya güneşli bir havada gökyüzüne bakınca daha kolay fark edilirler.
Genellikle görüşü engellemez.
Gözde Siyah Nokta Tehlikeli Bir Durum Mu?
Zaman zaman birkaç tane uçuşan nokta görmek genellikle endişe gerektirmez. Sadece araba sürmek, kitap okumak gibi yüksek konsantrasyon gereken durumlarda dikkati dağıtabilir. Ancak aşağıdaki belirtilerin herhangi biri acil bir durum olduğu anlamına gelebilir:

Gözde siyah noktanın çok fazla olması
Gözde ışık çakması veya parlamalar görülmesi
Gözde Siyah Nokta Neden Olur?
Gözde siyah noktanın nedeni, gözün iç bölgesini dolduran camsı cisim bölgesinde ortaya çıkan ufak döküntülerdir. Aşağıdaki etkenlerden kaynaklanabilir:

1) Yaşlanmak
Gözde siyah nokta genellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe bu ihtimal artar. 80 yaşına erişmiş kişilerin yarısından fazlasında görüldüğü düşünülmektedir. Yaşlandıkça camsı cisim yumuşamakta ve içindeki kolajen isimli protein iplikleri görünür hale gelmektedir.

2) Miyop Göz
Gözde siyah noktanın miyop (uzağı net göremeyen) kişilerde görülme riski daha fazladır. Uzağı göremeyen kişilerde daha erken yaşta ortaya çıkmaktadır. Bu durumun nedeni, göz çapındaki değişimdir.

3) Göz İçi Kanamalar Ve Retina Yırtılması
Camsı cisim, gözün önündeki lens ile arkasındaki retina tabakası arasında yer alır. 50 yaşını aşan kişilerin yarısından fazlasında camsı cisim retinadan ayrılır. Bu durum normal şartlarda bir sorun oluşturmaz. Ancak nadiren o bölgedeki kılcal damarların yırtılmasına ve camsı cisim içinde kanamaya yol açar.

Kan hücreleri ilk etapta gözde siyah noktaya yol açar. Ancak kan retina tarafından geri çekildikçe uçuşan noktacıkların da birkaç ay içinde kaybolması beklenir.

Dikkat: Ancak bazı vakalarda, camsı cisim retinadan ayrılmaya çalışırken bir bölümü retinaya yapışık kalır. Bu durumda retina gerilerek yırtılabilir. Sonuçta gözde siyah noktaların aşırı artması ve ışık parlamaları söz konusu olabilir. Bu durum genellikle uzun dönemli görüş kaybına yol açmaz; ancak retinal dekolmana yol açabileceği için en kısa sürede doktor kontrolü gerekli hale gelir.

4) Diğer Nedenler
Aşağıdaki etkenler de gözde siyah noktaların ortaya çıkma riskini artırmaktadır:

Göz içi iltihapları (üveit)
Katarakt ameliyatı
YAG lazer göz ameliyatı
Şeker hastalığı
CMV retiniti hastalığı
Gözde Siyah Nokta Nasıl Geçer?
Gözdeki siyah noktalar için şunları deneyebilirsiniz:

1) Takip Edin
Gözde siyah nokta çoğu zaman ciddi bir soruna neden olmaz, tedavi gerektirmez. Göz damlaları vb. tedavi türleri gözde siyah noktayı tedavi etmez. Bir süre sonra beyin kendini duruma adapte ederek siyah noktaları görmezden gelmeye başlayabilir.

Ancak her halükarda (en kötü ihtimalle) iki yılda bir göz doktoruna muayene olunmalıdır. Gözde siyah noktalar artarsa veya ışık çakması söz konusu olursa zaman kaybetmeden doktor tedavisine ihtiyaç vardır.

2) Vitrektomi Ameliyatı
Vitrektomi ameliyatında camsı cismin (vitröz sıvı) bir kısmı, yüzen siyah noktacıklarla birlikte alınabilir. Yerine tuzlu su solüsyonu koyulur. Ancak gözde siyah nokta görüş alanını önemli ölçüde etkilemiyorsa bu ameliyat önerilmez. Çünkü ameliyatın riskleri, olası faydalarından daha yüksektir.

3) Lazer Tedavisi

Bu tedavide, gözde siyah nokta lazer ışınları yardımı ile yok edilmekte veya göz kenarına itelenerek görüş alanından çıkarılmaktadır. Vitrektomi ameliyatından daha güvenli bir yöntemdir. Ancak yeni bir teknik olduğu için ne kadar etkili olduğu henüz kesin değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder