Genel Ekonomi Nedir, Neden Önemlidir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Genel Ekonomi Nedir, Neden Önemlidir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Genel Ekonomi Nedir, Neden Önemlidir? 

Ekonomi yaşamın kendisidir. İnsanlar ilk zamanlardan beri yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli olarak sahip oldukları kaynakları ekonomik olarak kullanmak zorunda kalmıştır. Günümüzde dünya nüfusunun sürekli artması, medeniyet ve kültür seviyesine bağlı olarak insanların ihtiyaçlarının çeşitlenmesi ve miktarlarının artması, buna karşılık mevcut kaynakların hızla tükenmesi, ekonomik problemleri daha ciddi boyutlara ulaştırmıştır. Bugün dünyada binlerce insan açıklıktan ölmekte, milyarlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışmaktadır.


Ekonomiyi basit olarak insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışan bir bilim dalı olarak tarif edebiliriz. Peki insanlar bu ihtiyaçlarını nasıl karşılar? İnsanlar ihtiyaçlarını ürettikleri mal ve hizmetler tüketerek karşılarlar. O halde ekonomi, üretim ve tüketim faaliyetleri arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışan bir bilim dalı olarak tanımlanabilir. Ekonominin temel amacı insanların mutluluğunu ve refahını arttırmaktır.

Genel Ekonomi Nedir, Neden Önemlidir?
Genel Ekonomi Nedir, Neden Önemlidir?
İnsanlar yaşamlarını devam ettirebilmek için hem üretim hem de tüketim yapmak zorunda olduğundan, ekonomiyi çok iyi bilmek zorundadır. Bu nedenle bireysel ve toplumsal olarak hayatta kalabilmek için ekonomi bilgisine ihtiyaç vardır.

Ekonomi, insanlara kaynakların sınırlı olduğunu, bu nedenle kaynakların israf edilmeden kullanılması gerektiğini öğretmektedir. Buradan şu sonucu çıkarmak yanlış olmaz. Eğer kaynaklar insanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bol miktarda olsaydı ekonomi bilimine ihtiyaç olmazdı. Maalesef dünyada ihtiyaçlarımızı gidermek için sunulan kaynaklar sınırlıdır (kıttır) buna karşılık insanların ihtiyaçlarının bir sınırı yoktur (sonsuzdur). Ekonominin çözmeye çalıştığı temel problem sınırlı kaynaklar ile sınırsız olan insan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktır. Bu sorun kıtlık sorunu olarak isimlendirilmektedir.

Bu sorunu biraz daha açar isek, ekonomi aşağıdaki soruların cevaplarını aramaktadır.

– Hangi mal ve hizmetler üretilecek
– Ne kadar üretilecek
– Nasıl ve ne zaman üretilecek
– Nasıl paylaşılacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder