Fotosentez nedir? Nasıl meydana gelir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Fotosentez nedir? Nasıl meydana gelir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Fotosentez nedir? Nasıl meydana gelir

Yeşil yapraklı bitkilerin ışık enerjisi ile organik besin yapmasını sağlayan kimyasal olaya fotosentez denilir. Kloroplast açısından zengin olan yapraklarda fotosentez olayı gerçekleşir ve glikoz, su, oksijen ortaya çıkar.


Tüm bunlar, güneşimiz sayesinde olur. İşte, fotosentez ve oluşumu ;

Fotosentez nedir? Nasıl meydana gelir
Fotosentez nedir? Nasıl meydana gelir

fotosentez nedir

İçinde klorofil olan tüm yeşil yapraklı bitkiler fotosentez yaparlar. Fotosentez ile glikoz, oksijen ve su meydana gelir. Glikoz, kimyasal tepkimeler ile yağ ve aminoasitlere dönüşür. Fotosentez sonucu oluşan besin, depolanır.

Fotosentez nedir?

nCO2+ 2nH2O + ışık enerjisi, (CH2O)n +nO2 +nH2O fotosentezin genel formülüdür. Fakat, göründüğü gibi basit bir işlem değildir. Işık ve karanlık evre olmak üzere iki evrede incelenir.

Işık evresi; Granalar, klorofilden zengin yeşil renk taneciklerdir. Klorofil molekülleri (granalar), güneşten gelen ışığı emer ve hareketlenir. Elektron kaybederek elektron alıcı durumuna geçerler. Klorofil, emdiği enerjiyi diğer moleküllere iletmeye başlar böylece katalizör olur.

Oluşan kimyasal enerji su ile parçalanır ve serbest kalan oksijen ortaya çıkar. Suyun parçalaması ile ortaya çıkan hidrojen iyonları, hidrojen taşıyıcı koenzim olan NADP tarafından tutulur. Hidrojenin tutunması ile ortaya NADPH2 molekülü ortaya çıkar.Klorofilden ayrılan elektronlar elektron taşıma ile ayrılırken ortaya çıkan enerji NADPH2 moleküllerinde depolanır.

Karanlık evre ; Bu evrede artık ışığa ihtiyaç yoktur. Portein yapısında olan stromalar da bu olay sonuçlanır. CO2’nin hidrojenler ile birleşmesi organik besinleri oluşturur. CO2 difosfat tarafından sentezlenir. Bir dizi sentezlenme olayı sonrası glikoz ortaya çıkar.

Işık enerjisini kullanarak organik bileşen yani besin yapan bakterilere fotosentetik bakteriler denilir. Bu organizmalarda, fotosentez pigmentleri, klorofile benzer ve isimleri bakterioklorofildir. Bu pigment ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder