Domain ne demektir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Domain ne demektir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Domain ne demektir?

Türkçe’de anlamı “alan adı” olarak geçen domain kelimesi; web sitelerinin internet üzerinde görülen isimlerini ifade etmektedir. Bu görünmekte olan isimler “domain name” ya da “domain” olara anılmaktadır.


İnternet dünyasında her sitenin kendine ait bir I.P adresi bulunmaktadır. Bu adreslerin numaralandırılışı 77.79.71.107 şeklinde olmaktadır. Burada bahsedilen durum tam olarak domain server’ı ifade etmektedir.

Domain ne demektir?
Domain ne demektir?

Yani bir kullanıcı, kendi bilgisayarı üzerinde bir web sitesine bağlandığında; “router” ismi verilen yönlendirici sistem sayesinde çok uzun mesafelerde de olsanız sizin girdiğiniz sitenin sunucularına ulaşabilmektedir.

Siz bu internet sitesinde gezindiğiniz süreçte karşınıza çıkan bilgiler, sizin “tıklama” yaptığınız istekleriniz doğrultusunda karşınıza bilgi olarak sunulmaktadır ve tüm bu anlatımında bulunduğumuz işlemler sadece saniyelerle ifade edilecek şekilde gerçekleşmektedir.

domain-server-nedir
Domainleri daha kısa ve basit bir mantıkla anlatmak gerekirse, bir cep telefonunun rehberindeki isimlere benzeterek örneklendirmek mümkündür. Örneğin; kendi telefonunuzu baz alırsak sizin rehberinizdeki Ayşe ismiyle kaydedilmiş bir telefon numarasının bulunduğunu farz edin.

Siz Ayşe’yle ne zaman görüşmek isteseniz her seferinde Ayşe’nin numarasını yazmak yerine daha basit bir mantık olarak kendisinin ismini yazar ve o şekilde aramalarda bulunabilirsiniz. Yani buradaki kısa yol mantığıyla domainin işleyişindeki mantık aynı kapılara çıkmaktadır.

Domain server denilen bu durum sayesinde, her seferinde sitenin numaralandırılışını arama çubuğuna yazacağımıza kendisine ait satın almış olduğu ismi yazarak siteye bağlanmamız kullanıcılara çok daha basit ve kolay bir internet keyfi yaşatmaktadır.

Domain nasıl alınabilir?
Domain alımları internet üzerinden yapılmaktadır. Ancak Google’ın izin verdiği boyutlar gereği bir alıcı hiç bir zaman satın aldığı bir domain’e ömür boyu sahip olamamaktadır. Bunun sebebi global olarak internet dünyası ve piyasasında dev olan markaların para kazanma yöntemlerinden biri olarak bu yasaklılığı kullanmasıdır.

İnternette domain satın alınacak sitelere girilerek gerekli işlemler yapıldıktan sonra domain kiralama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Kiralama işlemleri eğer satın aldığınız site İngilizceyse “register” olarak, Türkçeyse “alan adı kaydı” olarak geçmektedir.

İstatistiklere bakıldığında domain satın alan kitlenin yaklaşık yüzde yetmişinin kiralama işlemlerini yıllık olarka yeniledikleri görülmektedir. İsteğe göre bu domain kiralama işlemlerini 5 yıllık ya da 10 yıllık olarak da yapılabilmektedir.

Hosting ne anlama gelir?
Barındırma hizmeti olarak Türkçeleştirilmiş bir kelime olan “hosting”, kullanılan bir internet sitesinde yayımlanmaya çalışılan resimlerin, sayfaların ya da dökümanların isteyen her internet kullanıcısının erişimine açık halde bir bilgisayarda tutulması durumudur.

İnternet dünyasına çok hızlı bağlantı sistemi olabilen, internet ortamında bir sitede yayın yapabilmek adına özel üretim olan bilgisayarlarda; internet kullanıcılarına özel olarak bağlantılı olduğu siteye giren herkese aynı kaliteli hizmeti aynı anda verebilmek için pek çok dosya saklanımı yapılmaktadır.

İşte bu noktada siteye ait olan bilgilerin kullanıcıların erişim şartlarına sunan bilgisayarlara Web server (Web sunucusu anlamına gelir), verilerin yayına alınamdan önce saklanılması işlemine de Web hosting (barındırma hizmeti anlamına gelir) denmektedir.

domain-ve-hosting-anlami
Domain uzantıları neye göre belirlenir?
Domainlere ait olan uzantılar, sitelerin tamamen kuruluş amaçları göz önünde bulundurularak seçilmektedir. Bu tip özelleştirilmelerin yapılma koşulları ise şu şekildedir;

“.0rg” : Organizasyon ya da dernek siteleri için kullanılır.

“.mil” : Askeri tip kuruluşların siteleri için kullanılır.

“.com” : Ticari her türlü kuruluşun sitelerinde kullanılır.

“.edu” : Eğitim sektöründe kuruluşların sitelerinde kullanılır.

“.net” : Çalışma kapsamları internet dünyasında yer alan kuruluşların sitelerinde kullanılır.

“.gov.” : Devlet kurumlarının sitelerinde kullanılır.

“.ac.” : Bazı ülkelerin akademik kuruluşlarının sitelerinde kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder