Çinko Ne Demek Vücuttaki Görevleri Neler Neye İyi Gelir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 22, 2018

Çinko Ne Demek Vücuttaki Görevleri Neler Neye İyi Gelir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çinko Ne Demek Vücuttaki Görevleri Neler Neye İyi Gelir?

Çinko Ne Demek Vücuttaki Görevleri Neler Neye İyi Gelir?
Çinko, hücre çoğalması ve büyümesi, protein sentezi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, yaraların iyileşmesi, hücre bölünmesi, cinsel fonksiyonların devamlılığı, hormonların dengeli işleyişi gibi vücudumuzda çeşitli görevleri olan, bu nedenle her gün belli bir miktarda besinlerle yahut vitamin hapı olarak alınması zorunlu olan bir mineraldir. Vücudumuzun sağlıklı olması için vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarız. Her vitamin ve mineralin bedenimizde ayrı ayrı görevleri vardır. Çinko da ihtiyacımız olan önemli minerallerdendir. Çinko ihtiyacı çinko içeren gıdalar tüketilerek yahut çinko vitamin ilacı alarak karşılanabilir. Çinkoyu yeterli miktarda almadığımızda çinko eksikliği belirtileri ortaya çıkar. Çinkonun periyodik cetveldeki simgesi Zn dir.


Günlük Çinko İhtiyacı Tablosu

Çinko Ne Demek Vücuttaki Görevleri Neler Neye İyi Gelir?
Çinko Ne Demek Vücuttaki Görevleri Neler Neye İyi Gelir?

0–6 ay: 2 milligram/gün
7–12 ay: 3 milligram/gün
Çocuklar:

1–3 yaş: 3 milligram/gün
4–8 yaş: 5 milligram/gün
9 –13 yaş: 8 milligram/gün
Yetişkinler:

14 yaş ve üzeri erkekler: 11 milligram/gün
14-18 yaş arası kadınlar: 9 milligram/gün
19 yaş ve üzeri kadınlar: 8 milligram/gün
Çinko Eksikliği Belirtileri

Bağışıklığın zayıf olması sık hasta olma
Saç dökülmesi
Depresyon
Tat ve koku almada azalma
Soluk beniz, cildin solgun görünmesi
Ciltte kuruluk
İstemsiz kilo kaybı veya kolay kilo alma
İshal gibi sindirim sistemi sorunları
Çocuklarda gelişim geriliği
Tırnaklarda beyaz lekeler
Tat ve koku alma yeteneklerindeki değişiklikler
Halsizlik, sürekli kendini yorgun hissetme
Kısırlık
Yaraların, cilt enfeksiyonlarının geç iyileşmesi
Hormonal problemler
Çinko Ne İşe Yarar, Çinkonun Görevleri Nelerdir?

Çinko Bağışıklığı Güçlendirir

Çinko bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve nezle gibi soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudun direncini artırıp hastalanmayı önler. Yapılan çalışmalarda çinko ilacı içen kişilerin içmeyenlere oranla daha az hasta oldukları tespit edilmiştir. Çinko vitamini ayrıca kendinizi hasta hissettiğinizde iyileşme sürecini hızlandıran vitaminler arasında yer alır.

Cildin Sağlığını Korur

Yapılan bilimsel çalışmalarda çinkonun cilt sağlığının korunmasında çok etkili bir mineral olduğu tespit edilmiştir. Testosteron hormonunun fazla salgılanması sivilce başta olmak üzere ciltte çeşitli sorunlara neden olur. Çinko, vücuttaki testosteron miktarını düzenler, kontrol altına alır. Ayrıca çinko ciltteki kolajenin üretiminde de önemi rol oynar. Kolajen cildi sıkılaştırır, esnek yapar ve daha genç görünmesini sağlar.

Çinko Depresyonu Tedavi Etmeye Yardımcı Olur

"European Journal of Clinical Nutrition" tıp dergisinde yer alan 2010 yılında yayımlanan araştırmaya göre çinko takviyesi alan depresyon hastası kadınların tedavisinde önemli gelişme kaydedildiği, çinko vitaminin depresyon tedavisinde çok etkili rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada 10 hafta boyunca günde 7 mg alan depresyondaki kadınların, plasebo alan kadınlara ve çinko içeren multivitamin alan kadınlara kıyasla, öfke ve depresyonlarında önemli miktarda azalma olduğu gözlemlenmiştir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin hormonu iştahımızı etkiler ve yeme arzumuzu artırır. Obezitenin ve fazla kiloların başlıca sorumlusu ghrelin hormonunun fazla salgılanmasıdır. Çinko vitamini bu hormonunun salgılanmasını kontrol altına alıp, kilo vermeye yardımcı olur, gereksiz kilo alımını önler.

Çinko Kanseri Önler

Çinko, anti-inflamatuvar ve antioksidan bir mineral olduğundan vücuttaki oksidatif stresle savaşır, kanseri önler, hatta kanser hastalığı durumunda kanserin tedavisine de yardımcı olur. Serbest radikaller vücuda zararlı kimyasallardır, DNA bütünlüğünü parçalayarak normal hücreleri kanserli hücrelere dönüştürebilir. Çinkoda bulunan doğal antioksidanlar zararlı serbest radikalleri yok edip, kanseri önler.

Çinko Hormonların Çalışmasına Yardımcı Olur

Çinko hormonların sağlıklı bir şekilde çalışmasında ve kısırlığın önlenmesinde çok önemli rolleri olan bir vitamindir. Kadınlarda üreme sağlığını destekleyen östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminde görev alır. Östrojen seviyesinin çok yüksek ya da çok düşük olması kısırlık, erken menopoz, regl ile ilgili problemler gibi çeşitli sorunlara neden olur. Çinko hormonların dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayarak bu sorunları önler.

Egzama Cilt Hastalığı Tedavi Eder

Tıbbi adı "Atopik dermatit" olan egzama ciltte enfeksiyon sonucu ortaya çıkan kronik cilt hastalığıdır. Egzamanın en önemli nedenlerinden biri de çinko eksikliğidir. Çinko, kronik enfeksiyonların iyileşmesinde önemli rol oynar, cilt hastalıklarını tedavi eder, böylece egzamanın tedavisine yardımcı olur.

İshali Önler

Sık sık ishal olmak vücutta çinko eksikliğinin önemli belirtilerindendir. Yapılan çalışmalarda çinko vitaminin ishal tedavisine yardımcı olduğu ve ishal olmayı önlediği tespit edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder