Boyun Tutulması Nasıl Geçer, Neler Yapılmalıdır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 21, 2018

Boyun Tutulması Nasıl Geçer, Neler Yapılmalıdır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Boyun Tutulması Nasıl Geçer, Neler Yapılmalıdır? 

Boyun, başla beden arasında köprü görevi görür. 7 tane omurdan oluşur. Omur içlerinden sinirler geçer. Adaleler boynun hareketini sağlar.Boyun tutulması, boyun adalelerinin ağrılı kasılmalarıdır. Her yaşta görülebilir. Özellikle çalışanlarda daha sık görülmektedir.


Boyun kaslarının yanı sıra boyun ile omzu birleştiren levator skapula kasının burkulması veya zorlanması ile boyun tutulması gelişebilir. Boyun tutulması genelde başı sürekli sabit tutmak, sert yerde uyumak, yüksek yastıkta uyumak, vantilatör karşısında durmak, tek taraflı ağır yük taşınması, spor yaralanmaları, rüzgar ve soğukta kalmak gibi durumlarda ortaya çıkar. Yüzme gibi başın devamlı bir yöne çevrildiği durumların tekrarlanması, bilgisayar başında kambur durmak, aşırı stres ile baş ve omuz arasına telefonun sabitlenerek uzun süre bu pozisyonda konuşulması da neden olabilir. Öğretmenler, şoförler, masa başı çalışanlarında daha sıktır. Fibromiyalji, romatizma, boyun fıtığı, boyun omurlarında kireçlenme gibi boyun ağrısı yapan durumlarda boyun tutulması daha fazla görülmektedir. Boyun ağrısının bazen ciddi bir nedeni olabilir. Kalp hastalıklarında görülen, boyna yayılan göğüs ağrısı hareketle artar, dinlenmeyle geçer. Beyin içi kapama veya beyin enfeksiyonlarında ense sertliği olabilir. Muayene ve ileri tetkik ile ayırım yapılabilir.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer, Neler Yapılmalıdır?
Boyun Tutulması Nasıl Geçer, Neler Yapılmalıdır? 

Bulgu, Belirti Ve Yakınmalar
Özellikle sabahları baş hareket ettirilirken şiddetli ağrı olur. Tutulan bölgeye dokunulduğunda hassasiyet vardır. Ağrı hissedilir. Hasta, günlük işlerinde zorlanır. Sebep olarak başka bir hastalık düşünülüyorsa tetkik istenebilir. Kalp hastalıklarında boyna veya sol omza yayılan baskı tipinde ağrı hissedilebilir. Bazen yakınmalar ayırt edilemez. O durumda kalp damar hastalığına yönelik, kalp şeridi olarak bilinen EKG, kalp ultrasonu EKO, koroner damarları görüntülemek için anjiyografi gibi tetkikler yapılır. Ancak başka bulgularda boyun ağrısına eşlik eder. Menenjite bağlı ense sertliğinde ise kusma, yüksek ateş vb şikayetler bulunmaktadır.

Tıbbi Tedavi
Kas gevşetici (fenprobamat, klorzoksazon vb), ağrı kesici (diklofesnak potasyum, naproksen sodyum, ibuprofen vb) ilaçlar verilir. Kas gevşetici, ağrı kesici kremler hafif masajla uygulanır.

Diyet Değişiklikleri
Günlük ihtiyaca göre 8-10 bardak su tüketilmelidir. Vücutta yeterli sıvı olması organ ve kasların sağlıklı çalışmasını sağlar.

İltihabi süreci azaltan gıdalar kas ağrılarının azaltılmasında yardımcı olabilir. Zencefil, sarımsak ile omega-3 içeren somon balığı, tuna balığı, sardalye, hamsi, uskumru gibi gıdalar ile zeytinyağı kas spazmına bağlı ağrı ve sertliği azaltmaya yardımcı olabilir. Kompleks karbonhidratlar içeren tam tahıl ürünleri ile protein kas dokusunun desteklenmesini sağlar.

İşlenmiş beyaz şeker, kafein, kızarmış gıdalar, kırmızı et ve katkılı hazır gıdaların tüketiminin azaltılması, mümkünse bırakılması yarar sağlayabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Stres boyun kaslarının aşırı kasılmasına ve boyun ağrısına neden olabilir. Bu nedenle gevşeme tekniklerinden yardım alınmalıdır.
Boyun bölgesine yakıcı olmayan sıcak su şişesi veya ısı paketi uygulanması ağrı ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Günde 3-4 defa 15-20 dakikalık uygulama yapılabilir. Bazı insanlar ise soğuk uygulamadan daha iyi rahatlama sağlar.
Geceleri alçak ve destek sağlayan yastık ile uyunması uyku esnasında boynun anormal eğrilmesini engeller. Yastığın yüksek olması boynun aşırı eğilmesine ve kas spazmına neden olur.
Vücut duruşu kontrol edilmelidir, duruş bozuklukları boyun, sırt ve bel ağrılarının en önemli nedenidir.

Sabit bir duruşun gerektiği masa başı işte çalışanlar arada molalar vererek vücudu ve eklemleri hareket ettirmeli, germe egzersizi yapılmalıdır.

Boyun tutulmasında kemik kırığı veya önemli bir travma olmadıkça boyunluk takmanın belirgin bir yararı olmaz. Boynun hareketlerinin kısıtlanmaması daha iyi sonuç verebilir.

Eğer baş güçlükle hareket ettiriliyorsa, trafik akışının izlenmesi zor olacağı için araç sürülmemelidir.
Baş nazikçe sağa-sola, öne-arkaya ve yanlara doğru hareket ettirilerek egzersiz yapılmalıdır. Bu sayede kaslar kuvvetlendirilir ve hareket aralığı açılabilir.

Soğuk havalarda eşarp veya atkı ile kasların aşırı kasılması engellenmelidir.
Eğer boyun hareketleri kısıtlıysa ve ateş varsa, beyin enfeksiyonu riski açısından doktora gidilmelidir. Travma geçirilmesi, boyun tutulduğunu bir haftadan uzun sürmesi, Ağrı ve yakınmaların şiddetlenmesi durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Tıbbi tedaviyle geçmeyen boyun tutulmasında tetkikler sonrasında, uygunsa fizik tedavi yardımcı olmaktadır.
Sigara içenlerde kasların oksijenlenmesi azalır, eklem kireçlenmesi ve kemik erimesi riski artar. Boyun, sırt ve bel omurlarında fıtıklaşma riski artar. Öksürmeye bağlı olarak kaslarda ve bağlantı yerlerinde zorlanma olur.

Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler
• Özel bir bitkisel takviye önerilmemektedir.
• Bir merhem ya da masaj yağma nane, kekik veya civanperçemi gibi bitkilerin yağları katılarak ağrıyan kas bölgesine hafif masajla uygulama rahatlatıcıdır. Tedavide yararlı bir masaj yağı yapmak için bir çorba kaşığı taşıyıcı yağa (zeytin, avokado veya üzüm çekirdeği gibi) birkaç damla aromaterapi yağı eklenir. Tutulmuş kaslar için bir çay bardağı vazeline birkaç çorba kaşığı kurutulmuş nane veya kekik gibi bitki konarak 15 dakika yavaşça kaynatılır. Merhem soğuduktan sonra kas üzerine hafif masajla sıvama tarzı sürülür.

• Boyun tutulmasında oğulotu yapraklarından haricen yararlanılır. Ayrıca oğulotu ve nane uçucu yağı içeren kremler ile boyna masaj yapılır. Nane uçucu yağı, adale ve sinir ağrılarında, masaj yoluyla tedavide etkilidir. Nane uçucu yağı ve aromatik banyoların hazırlanmasında da kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder