Böbrek Kisti Belirtileri Ameliyatı Böbrek Kisti Nasıl Erir Yok Edilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 24, 2018

Böbrek Kisti Belirtileri Ameliyatı Böbrek Kisti Nasıl Erir Yok Edilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Böbrek Kisti Belirtileri Ameliyatı Böbrek Kisti Nasıl Erir Yok Edilir?

Böbrek Kisti Belirtileri Ameliyatı Böbrek Kisti Nasıl Erir Yok Edilir?
Böbrekler, üst karın bölgesinin arkasında, omurun her iki tarafında yer alan ikili organlardır. Böbreklerin ana görevi, kanı filtrelemek ve içerisindeki suda çözünen atığı (idrarı) ayırıp, mesaneye göndermektir. Böbrek kistleri yuvarlak, sulu, sıvı içeren, keselerdir ve böbreklerin içerisinde meydana gelirler. Çoğu böbrek kisti, basit, kansersiz yapılardır ve hiçbir kötü belirti göstermezler ve tedavi edilmeye ihtiyaç duymazlar. Bu tıbbi sorun genellikle yaşlı bireylerde (50 yaş üstü) görülür.


2 çeşit böbrek kisti bulunmaktadır: Polikistik böbrek hastalığı kistleri ve basit böbrek kistleri olarak adlandırılırlar. Polikistik böbrek hastalığı, genetik bir hastalıktır ve oluşum sebebi bilinmemektedir.

Böbrek Kisti Belirtileri Ameliyatı Böbrek Kisti Nasıl Erir Yok Edilir?
Böbrek Kisti Belirtileri Ameliyatı Böbrek Kisti Nasıl Erir Yok Edilir?

Böbrek Kistlerinin Belirtileri

Basit böbrek kistleri genellikle hiçbir belirti ve rahatsızlık oluşturmazlar ve çok nadiren bir etki oluştururlar. Fakat, daha büyük böbrek kistleri olduğunda, aşağıdaki belirtiler oluşabilir.

Yüksek ateş
İdrardan kan gelmesi
Sık sık idrara çıkma
Sırtta, yanlarda veya üst karın bölgesinde ağrı (en yaygın belirti)
İdrar yolu enfeksiyonu
Baş ağrısı
Karın ağrısı
Bel ağrısı
Yüksek tansiyon
Karnın altında ağrı
Böbrek fonksiyonunun düşmesi
Geceleri sıklıkla idrara çıkma
İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle, idrar yaparken yanma ve karın ağrısı.
Böbrek Kisti Neden Olur?

Doktorlar, böbrek kistlerinin oluşum nedenlerini hala bilmemektedir. Birkaç olası oluşum sebebi açıklamaları bulunmaktadır. Örneğin, her böbrekte, yaklaşım 1 milyon adet çok ufak boru bulunur ve bunlar idrarı toplarlar. Bir boru çeşitli nedenlerden tıkandığında, şişmeye başlar ve sıvı ile dolar. Bir diğer olası sebep ise, böbrekler, yaklaşık 1 milyon filtreleyici boruya kan transfer eden küçük damarlardan oluşur. Bu tüplerden birisi genişlediğinde kistin oluşabileceği düşünülmektedir. Fakat borunun şişme nedeni bilinemmektedir.

Yaşlandıkça, böbrek kisti oluşma riski de artar. 40 yaşına ulaşan insanların %25’inde böbrek kisti bulunur. 50 yaşına ulaşılınca ise, insanların %50’sinde böbrek kisti oluşmuş olur. Erkeklerde böbrek kisti oluşma riski, kadınlara nazaran daha fazladır.

Böbrek Kisti Tedavisi

Eğer kistler küçükse, muhtemelen böbreklerde herhangi bir soruna neden olmazlar ve tedavi gerektirmezler. Fakat bu kistlerin büyümediğinden emin olmak için, her 6 veya 12 ayda bir görüntüleme testleri yaptırmanız gerekmektedir.

Daha büyük kistler ise bazı belirtilere sebep olabilirler ve ameliyat ile yada skleroterapi ile alınmaları gerekebilir.

Skleroterapi

Skleroterapi, kistin içini boşaltmak için yapılır. Acı hissetmemeniz için, ilk olarak lokal anestezi yapılır. Ultrason ile gözlem yaparak, doktor kistin etrafındaki dokuya ince bir iğne sokacaktır ve kistin içindeki sıvıyı çekecektir. Bazen, doktor sıvıyı çektikten sonra, kistin tekrar büyümesini engellemek için, özel olarak hazırlanmış, alkollü bir karışımı kistin içine enjekte edebilir. Bu operasyon sonrasında genellikle aynı gün eve gidebilirsiniz.

Ameliyat

Böbrek fonksiyonlarını etkileyen daha büyük bir kistin, ameliyat ile alınması gerekebilir. Bu operasyon sırasında, genel anestezi ile uyuyor olacaksınız. Cerrahlar bu kistleri, laporoskopi yöntemiyle, küçük kesikler açarak, böbreğinizden çıkartacaklar. Bu operasyonda, kamera ile görüntüleme yapılarak, çok küçük aletlerle kist alınır. İlk olarak, cerrah kistin içini boşaltacaktır. Daha sonra kistin duvarlarını keser veya yakar. Bu operasyon sonrasında 1 veya 2 gün boyunca hastanede kalmanız gerekir.

 Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Yumurtalık Kistini Geçiren Kür Tarifi

1 adet orta boy resimde görülen yemeklik soğanı (kırmızı, mor veya kabuğu beyaz olan soğan kullanılamaz) kabuklarını soyup dörde bölün. Önceden kaynatılmış 2 su bardağı klorsuz suya (marketten alacağınız pet şişe suyu kullanabilirsiniz) soğanları ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve içine başka hiç bir şey ilave etmeden öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 er bardak bu soğan suyundan tüketin. Soğan kürünü sadece 15 gün uygulayıp bitirin. Soğan kürünün adet döneminde uygulamasının her hangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat, etkisi açısından en ideal zaman adet bitiminden en erken 7 gün sonra uygulanmalıdır. Kür uygulandıktan sonra 2. adetinizi görmeden 10 gün önce tekrar 5 gün veya 7 gün bu soğan suyu kürünü uygulamalısınız. Hamile kalmak için soğan suyu küründen sonra kuru incir kürü uygulanmalıdır. (her iki kürü aynı anda uygulamayınız) Uyarı: Soğan suyu kürü 15 günden fazla uygulanmamalı.Bu kürü uygulamaya başladığınızda 2. – 3. günden itibaren akıntılarınızın çözüldüğünü ve ne kadar fazlalaştığını hayretle göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder