Banyodan Sonra Kaşıntı Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Banyodan Sonra Kaşıntı Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Banyodan Sonra Kaşıntı Nedenleri ve Tedavisi

Banyodan sonra kaşıntının nedeni sıcak su, alerjik tepki veya tahriş olabilir. Banyodan sonra kaşıntıdan kurtulmak için en etkili yöntem cildin kurumasına, tahriş olmasına veya alerji göstermesine neden olan etkenlerden uzak durmaktır.


 Banyodan Sonra Kaşıntı Neden Olur?
1) Sıcak Duş
Banyo yaparken çok sıcak su kullanmak, cildin aşırı kurumasına neden olur. Cilt kuruluğu ise kaşıntının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Su çok sıcak olmasa bile, banyoda uzun süre kalmak da aynı etkiyi doğuracaktır.

Banyodan Sonra Kaşıntı Nedenleri ve Tedavisi
Banyodan Sonra Kaşıntı Nedenleri ve Tedavisi

2) Alerjik Tepki
Banyoya adım attığınız andan itibaren, kurulanıp elbiselerinizi giyene kadarki süreci gözden geçirin: Cildinize temas eden ve alerjiye yol açabilecek herhangi bir etken var mı? Aşağıdakilerden biri alerjiye ve banyodan sonra kaşıntıya neden olabilir:

Şampuan, sabun, duş jeli
Banyo tuzları veya küvete ekliyor olduğunuz yağ özleri, esanslar
Masaj kremleri, nemlendiriciler
Tıraş köpükleri
Banyodan sonra kullandığınız kozmetik ürünler, parfümler
Havlularınızı, bornozunuzu, banyodan sonra uzandığınız yataktaki nevresimi veya giydiğiniz kıyafetleri yıkadığınız deterjan
3) Kireçli Su
Banyo yaparken kullandığınız su kireçli ise, teniniz üzerinde ince bir sabun tabakası kalmasına neden olabilir. Bu kalıntı ve kireçli suda bulunan kalsiyum banyodan sonra kaşıntıya yol açabilir.

4) Tahriş
Kimyasal Tahriş: Duş jelleri, kokulu sabunlar, banyo tuzları ve şampuanlar kimyasal maddeler içerir. Özellikle bu ürünler sık değiştirildiği zaman, hassas ciltlerde tahrişe ve banyodan sonra kaşıntıya neden olabilmektedir.

Fiziksel Tahriş: Lif veya havlu kullanırken agresif hareket etmek, suyun tazyikli akması gibi etkenler de banyodan sonra kaşıntıya yol açabilir.

5) Aquajenik Kaşıntı
Akuajenik (su kaynaklı) kaşıntı, su veya terle temas eden vücudunun savunma mekanizmalarını aktif hale getirmesi durumudur. Akuajenik kaşıntı cildin derinlerinde hissedilir ancak kızarıklık veya kabarma gibi belirtilere neden olmaz.

Akuajenik kaşıntının nedeni tam olarak bilinmiyor, ancak aşağıdakilerle bağlantılı olabileceği düşünülüyor:

Polisitemi vera
Laktoz intoleransı
Hepatit C
Not: A, E veya D vitamini yetmezlikleri, egzama, sedef, kontakt dermatit, atopik dermatit gibi vücutta kaşıntıya yol açabilecek diğer sorunların etkisi banyodan sonra kendini daha fazla hissettiriyor olabilir.

Banyodan Sonra Kaşıntı Nasıl Geçer?
1) Cildinizi Koruyun
Banyo yaparken ılık veya serin su kullanın. Suyun altında çok uzun süre kalmayın.
Köpüren banyo malzemelerini olabildiğince kullanmayın.
Tahriş veya alerjiden şüpheleniyorsanız banyo ürünlerinizi değiştirin. Sorun çözüldükten sonra kullandığınız banyo ürünlerini çok sık değiştirmeyin.
Sentetik olmayan, pamuklu ve eskimemiş havlular kullanın.
Kıyafetleriniz polyester içermesin. %100 pamuklu en iyi tercihtir.
Suyunuz kireçli ise, ev ana girişine su arıtma sistemleri kurdurabilirsiniz.
2) Cildinizi Yumuşatın
Nemlendirmek ve beslemek, hassas olduğu kaşıntı etkenlerine karşı cildinizi güçlendirecektir. Aşağıdakileri değerlendirebilirsiniz:

Banyodan önce ve sonra nemlendirici losyonlar kullanın.
Yulaf ezmesi banyosu yapın.
Küvetinize karbonat ekleyin. Cildinizi yumuşatacak, yağlı bölgelerin temizlenmesini sağlayacaktır. Ancak çok sık yapılan karbonat banyosu cildinizi kurutabilir.
3) Bitkisel Çözümler
Karanfil yağı ve fesleğen, içerdikleri ojenol, mentol ve timol (nane ve kekikte bulunan madde) sayesinde banyodan sonra kaşıntıya iyi gelecektir. Losyon veya krem şeklinde kullanabilir, ya da kendi hazırladığınız macunları uygulayabilirsiniz.

Limon: İçerdiği anestezik ve iltihap giderici bileşenler sayesinde kaşıntı ile savaşır. Kaşınan bölgeye limon sıkın ve kurumasını bekleyin.

Aloe Vera: Cildinizi nemlendirir ve üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Jel formunda aloe verayı banyodan hemen sonra cildinize uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder