Anne Sütü Sarılığı Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Anne Sütü Sarılığı Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Anne Sütü Sarılığı Nedenleri ve Tedavisi

Anne sütü sarılığı, anne sütündeki bazı maddelerin bebekte sarılığa yol açtığı bir durumdur. Tehlikeli değildir. Anne sütü sarılığı, yenidoğan sarılığından farklıdır ve yeni doğan sarılığından daha nadir görülür.


 Anne Sütü Sarılığı Belirtileri
Anne sütü sarılığı, başlangıçta bebeğin cildinin sararması ile anlaşılır. Sonrasında göz beyazında da sarı renk fark edilebilir. Ancak koyu tenli bebeklerde veya gözlerini açmakta zorlanan bebeklerde fark edilmesi zor olabilir.

Anne Sütü Sarılığı Nedenleri ve Tedavisi
Anne Sütü Sarılığı Nedenleri ve Tedavisi

Sararma önce yüzde başlar. Sonra göğüste, karında, kollarda ve en sonunda bacaklarda belirgin olabilir.
Emin olmak için bebeğinizin alnına veya burnuna parmağınızla hafifçe baskı yapabilirsiniz. Parmağınızı çektiğiniz cilt bölgesinde sararma varsa anne sütü sarılığı söz konusu olabilir.
Anne Sütü Sarılığı Ne Kadar Zaman Sürer?
Anne sütü sarılığı tehlikeli bir durum değildir. Bebeğinizin karaciğeri gelişmeye başladıkça ve eski alyuvar sayısı azaldıkça sarılığı da kaybolacaktır. Bu süreç doğumdan sonra 3 – 12 hafta arasında değişebilir.

Anne Sütü Sarılığı Nedenleri
1) Sarılık Nasıl Oluşur?
Sarılığın nedeni, bilirubin isimli bileşenin vücutta çok artmasıdır. Bu bileşen, kandaki eski alyuvarların yıkımı sonrasında ortaya çıkan doğal bir artıktır. Bilirubin karaciğer tarafından yeterli hızda temizlenmezse sarılık ortaya çıkabilir.

2) Anne Sütü Sarılığı
Anne sütü sarılığının neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. Ancak anne sütündeki bazı faktörlerin, bebeğin bağırsaklarındaki bilirubin emilimini artırıyor olabileceği düşünülüyor. Bu faktörlerin bebeğin karaciğerindeki bazı proteinlerin bilirubin yıkımını azaltabileceği üzerinde de duruluyor.

3) Diğer Sarılık Nedenleri
Anne sütü nadiren sarılığa yol açabilmektedir. Ancak anne sütü ile yeterince emzirilmeyen bebeklerde de sarılık görülebilmektedir.

Not: Anne sütü sarılığı, yenidoğan sarılığından farklı bir durumdur. Yenidoğan sarılığı, bebeğin karaciğerinin henüz yeterince gelişmemiş olması nedeni ile doğumdan sonraki ilk hafta içinde çok yaygın olarak görülen bir durumdur.

Anne Sütü Sarılığı Nasıl Geçer?
Anne sütü sarılığına iyi gelen aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Ama zaten anne sütündeki sarılık zamanla geçecektir.

1) Daha Sık Emzirin
Bebeğinizi günde 8-12 kez emzirin. Bilirubin seviyesini azaltmanın en güzel yolu, onu doğrudan vücut dışına atmaktır. Daha sık emzirdiğinizde bebeğinizin bağırsak hareketliliği artacak, bilirubin bağırsaklardan emilmeden kaka ile dışarı atılacaktır.

Bebeğinizin emebildiğinden emin olun.
Kendisi memeyi bırakmadan siz onu memeden çekmeyin.
Emzirmek için ağlamasını beklemeyin.
İlk altı ay sadece anne sütü önerilir. Ancak sütünüzün yetersiz kaldığını düşünüyorsanız doktorunuza danışarak mama takviyesi yapabilirsiniz.

2) Işık Tedavisi
Bebeğinizin bilirubin seviyesi 20 miligramın üzerine çıkarsa ışık tedavisi gerekli olabilir. Işık tedavisi (fototerapi) esnasında bebeğinizin cildine erişen özel ışınlar, bilirubin seviyesini çok etkili şekilde düşürerek anne sütü sarılığını ortadan kaldırır.

Bu tedavinin gerekli olup olmadığı doktorunuz tarafından kan tahlilleri sonrasında belirlenecektir. Anne sütü sarılığında aşağıdaki belirtiler söz konusu olursa doktora gitmelisiniz:

Sarılık dizlerin altına ilerlediyse
Sarı renk limon sarısı veya turuncu gibi çok belirgin bir tona ulaştıysa
Göz beyazındaki sarılık belirginleştiyse
Bebeğinizi emzirmekte güçlük çekiyorsanız
Bebeğiniz uyanamıyorsa
Sırt üstü durmakta zorlanıyor, yay gibi boynunu veya sırtını kaldırıyorsa
3) Emzirmeyi Bırakmayın
Emzirmeyi bırakmayınız. Bebeğinizin sarılığının anne sütünden kaynaklandığı kesin olsa bile, sadece doktor önerisi ile emzirme bırakılabilir. Doktorunuz özellikle ışık tedavisi esnasında bir süre emzirmemenizi isteyebilir.

Dikkat: Ayrıca bebeğinize şekerli su vermeyiniz. Bu tür bir beslenme anne sütü sarılığının şiddetlenmesine yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder