Andreas Vesalius Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 02, 2018

Andreas Vesalius Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Andreas Vesalius Kimdir? 

Andreas Vesalius 31 Aralık 1514 yılında Belçika’nın Brüksel şehrinde dünyaya geldi. Kent daha sonra Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olacaktır. Bugün Belçika’nın başkentidir. Vesalius ailenin dört çocuğundan biriydi. Babası Andries van Wesele, Avusturya Margaret mahkemesinin kişisel eczacısıydı. Annesi Isabel Crabbe, ev hanımıdır.


Vesalius, Katolik Kardeşler Ortak Hayat Okulu’na Brüksel’de altı yaşında okula başladı. Orada aritmetik, Latince ve diğer dilleri öğrendi. Sürekli okumaya ve araştırmaya teşvik edilen genç Vesalius, ailesinin kütüphanesinden tam olarak yararlandı. 15 yaşındayken Vesalius, Brüksel’in 30 km doğusunda Louvian Üniversitesi’ne kaydını yaptırdı. Bu anne ve babası için gurur kaynağı oldu. Babasının döneminde üniversiteye evli bireylerin gitmesi yasak olunca okuyamamıştı. Vesalius, sanat ve Latin ağırlıklı okudu. Ayrıca İbranice ve Yunanca öğrendi. 1532 yılında sanat okulundan mezun olduktan sonra, Paris’in prestijli tıp fakültesine kabul edildi. Vesalius, tıp fakültesi eğitimine 1533 yılında başladı.

Andreas Vesalius Kimdir?
Andreas Vesalius Kimdir? 

Eğitimine Galen’in öğretilerini öğrenerek geçirdi. Galen’in öğretileri mutlak, gerçekleşmez gerçek olarak kabul edildi. Galen’in anatomik gözlemlerinin çoğu, onun devrinde insanları parçalamak tabu olduğu için, çoğunlukla maymun diseksiyonları kullanıldı. Vesalius’a, Johann Guinter von Andernach tarafından anatomi öğretildi. Guinter kendisini Galen’in Eski Yunanca metinlerinin Latince’ye uzman bir çevirmen olarak yapmıştı. Galen gibi kişisel deneyimlerin ve gözlemlerin de anatomik bilgi kazanmanın en iyi yol olduğuna inandı. Çoğu insanın diseksiyonu, sadece öğrencilere Galen ve Hipokrat’ın yazdığı her şeyin doğru olduğunu öğretmek için yapıldı. Antik metinler herhangi bir hata içeremeyeceği için, öğrencilerin soru sormasına veya diseksiyonu tartışmasına izin verilmedi. Akademik tartışmalar, antik eserlerin çevirilerinin anatomi biliminden ziyade doğru olup olmadığı ile ilgiliydi. O zamanlar Guinter von Andernach öğrencilerine kendi diseksiyonlarını gerçekleştirmelerine izin verdi.

Vesalius’un yetenekleri Guinter’i o kadar çok etkiledi ki, yazdığı Galenik bir anatomi kitabı olan Institutiones anatomicae’ye yardım etmesini istedi. Kitap 1536 yılında yayınlandı. Guinter, 21 yaşındaki öğrencisinin yeteneklerine hayran kalmıştı. Vesalius, Fransa’yla Kutsal Roma İmparatorluğu arasında savaş çıktığından, Paris’i 1536 yılında terk etmek zorunda kaldı. Tıbbi çalışmalarını tamamlamak için Louvian Üniversitesi’ne döndü. Anatomi konusundaki uzmanlığı hızla fark edildi. Bu dönemde ilk defa bir kadın vücudu üzerinde otopsi gerçekleştirdi. Büyüyen uzmanlığı hakkında akılcı bir farkındalık olmasına rağmen, halen insan anatomisinde karar kılmıştı. Eski metinlerin kendisine olabildiğince çok şey öğrettiğini fark etti.

Artık, Galen ve Hipokrat’ın öğretilerini kullanan eski tıp profesörleri tarafından kurulan bilgi engellerini ortadan kaldırmak gerekiyordu. Bunu yapmak için diseksiyon ve kemiklerin incelenmesi için kadavra ihtiyacı duydu. Louvian’a döndükten kısa süre sonra, bir arkadaşı, cezaevinde infaz edilmiş bir kadavra buldu. Bu, inceleme ve araştırma çin çok iyi bir fırsattı. O gece Vesalius, kadavrayı incelemeye aldı. Louvian’ın anatomik olarak anatomi eğitmeni oldu ve diğer öğrencilere diseksiyon gösterdi. 22 yaşında 1537 yılında tıpta lisans belgesini aldı. Vesalius doktor olmak istiyordu. Kuzey İtalya’da tanınmış bir öğrenim merkezi olan Padua Üniversitesi’ne kabul edilerek kaydını yaptırdı. Padua profesörleri Vesalius’un istisnai bir öğrenci olduğunu hemen kavramıştı. Vesalius, 23 yaşında doktora belgesini almıştı. Padua’nın kıdemli akademisyenleri anatomi ve ameliyat profesörü olarak Vesalius’u seçtiler.

Vesalius, öğrencilerinin anatomisini anlamasına yardımcı olmak için resme ve görsel yardıma ihtiyaç duyduklarını belirtti. Diseksiyonlarına eşlik edecek görsel sahne ve diyagramları tanıttı. Bunlar, Padua’da yaptığı ilk halka diseksiyonla derlenen anatomik resimlerdir. Resimlerde karaciğer, venöz sistem, arteryel sistem ve iskelet gösterildi. 1540 yılında, Vesalius tam olarak resmedilmiş bir anatomik ders kitabı üzerinde çalışmaya başladı: İnsan Vücudunun Yapısı. Bu onun en büyük başarılarından biri oldu. Vesalius, 1543 yılında Padua Üniversitesi’nden izin alarak İsviçre’de Basel’e giderek kitabı yayına hazırladı. Yedi ciltlik, 700 sayfalık bir eserdi. 270’in üzerinde resmin olduğu tek anatomi kitabıydı. Bu görseller tarihteki en ünlü tıp resimleridir.

Aslında, kitap sanat tarihinin yanı sıra bilim tarihinde bir dönüm noktası olarak görülebilir. Maalesef, Vesalius’la çalışan sanatçının (veya sanatçıların) adı bilinmemektedir. Vesalius, imparatorluk hanesine doktor olarak atandı. Padua’daki profesörlüğünden istifa ederek, imparatorluk bünyesinde doktorluk yapmaya başladı. İmparatorluk hekimi olarak imparatorluk ordusuna hizmet etmesi bekleniyordu. Savaş patlak verdiğinde cerrah olarak savaş meydanına gönderildi. Ölü cisimlerin parçalanmasına alışmış, ilk başta yaşayan hastalar üzerinde çalışmak için uğraşıyordu. Onun emperyal görevlerinden biri, savaşta ölen zengin soylu cesetleri incelemekti. Böylece daha anatomik bir araştırma yaparak notlar ve gözlemler yapabiliyordu. 1544 ortalarında barış ilan edildi ve Vesalius daha sonra rahat bir ortamda imparatorluk sarayına geri döndü.

Vesalius’un itibarı, Avrupa’nın dört bir yanındaki hekimlere yayılmıştı. Kendisinden sürekli bilgi ve paylaşım talebinde bulunan diğer hekimler onun üstünlüğünü kabul etmişlerdir.

1556 yılında İmparator V. Charles’ın oğlu Philip’e doktorluk hizmeti verdi. 41 yaşında olan Vesalius’a sadık hizmetinden dolayı minnettar olan Kral, doktoruna hayat boyu emekli aylığı bağışladı ve ona Sayın Palentine’nin aristokrat başlığını verdi.

Vesalius, Charles’ın yerine geçen oğlu Kral Philip’in hizmetinde çalışmaya devam etti. Hac için gittiği Kudüs’ten dönüş yolunda şiddetli fırtınalara yakalanan gemi Yunanistan adası Zakynthos’ta limana ulaştığı zaman Vesalius çok hasta oldu.

Andreas Vesalius, 15 Ekim 1564 yılında Yunanistan Adasında 49 yaşında öldü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder