4.5 G nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

4.5 G nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

4.5 G nedir?

Türk kamuoyuna “4.5G” olarak tanıtılan “IMT-Advanced” sistemi, Türkiye’de ve dünya genelinde yaygınlıkla kullanılan son dönem mobil teknolojilerinin içerisinde yenilenen haberleşme teknolojisidir.


4.5G teknolojisine çok yakın zamanda geçen Türkiye ve diğer 4.5G teknolojisini hali hazırda kullanan ülkeler gibi artık haberleşme teknolojisi çok daha yüksek hızda gerçekleştirilebilmekte, gecikme süresinin süreçleri çok daha aza indirgenebilmekte ve özellikle mobil internet servislerinin kapasitesi en yüksek seviyeye çıkartılabilmektedir.

4.5 G nedir?
4.5 G nedir?

Bu teknolojinin faaliyete geçirilmesinden haftalar önce bütün mobil firmalar çok fazla reklamını yapmış, getireceği yenilikleri anlatmış ve mutlaka kullanıcıların avantaj sağlayabilmesi adına kullanmaları gereken bir sistem olduğunu söylemelerine rağmen kullanıcıların kafalarında hala bir takım soru işaretleri bulunmaktadır.

Özellikle orta yaşlı kullanıcıların ve teknolojiyle arası pek iyi olmayan kullanıcıların yeniliklere biraz daha ön yargılı yaklaşması nedeniyle hala 3G verilerini kullanan kullanıcıların da sayısı yadsınmayacak seviyededir. Bu yüzden 4.5G ile ilgili tüm bilgiler ve en çok merak eden konular ana başlıklar halinde şu şekilde açıklanabilmektedir;

4.5G’nin getirdiği yeni özellikler nelerdir?

4.5G teknolojisi, 5G teknolojisine geçilen yoldaki en başarılı adımdır.Çünkü 4.5G sayesinde yenilenen teknoloji sayesinde 5G’ye geçiş süreçleri çok daha basit ve rahat olacaktır.

Türkiye’nin 4.5G teknolojisine geçmesiyle birlikte yapılan sözleşmeler gereği bu teknolojiyi kullanırken ilk yıl mutlaka yüzde otuzluk bir kısmın, ikinci yılda yüzde kırklık bir kısmın, üçüncü yıl ve devam eden yıllarda da yüzde kırk beşlik bir kısmın yerli ürün kullanması zorunluluk haline getirilmiştir.

Bunun dışında özellikle büyük metropollerde ihtiyaç duyulan hızlı ve yüksek veri transferi 4.5G teknolojisiyle rahatlıkla elde edilebilmekte, çoğu dosyalar çok daha hızlı ve kaliteli şekilde indirilebilmekte, böylelikle hem büyük şirketler hem de işlerini sürekli internet üzerinden halleden bireyler için büyük avantajlar sağlanmaktadır.

Bu şekilde müşteri memnuniyeti seviyelerini de bağlantılı olarak yükseltebilecek kuruluşlar, bu hizmetlerden hem kendileri hem de müşterileri mobil cihazları üzerinden yararlanabileceklerdir.

4.5G’ye geçiş nasıldır? Mobil sim kart değişikliği gerekli midir?

4.5G teknolojisini kullanmak için başlıca yapılması gereken değişikliklerden biri de sim kart değişikliğidir. Uyumluluk olarak eski sim kartlar 4.5G teknolojisini desteklemediği için kart değişikliği mecburi kılınmıştır.

4.5G teknolojisi devreye sokulana kadar tüm GSM şirketleri kart değişikliğini ücretsiz yapıyor olsa da, şuan hali hazırda teknoloji kullanımda olduğu için kart değişikliğini yetkili operatörlerin yetkili mağazalarında belirli ücretler karşılığında yapılmalıdır.

Eğer bu teknolojiden önce yakın zamanda kartınızı değiştirdiyseniz ve kartınızın 4.5G destekli olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, en yakın GSM bayisine giderek bunu öğrenebilir ya da hattınızın bağlı olduğu firmanın müşteri hizmetlerini arayıp hattınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

4.5G’ye bağlanmak için hangi ayarların yapılması gerekir?

4.5G’ye geçişin ilk adımı olan sim kart değişimi tammlandıktan sonra, sıra akıllı telefonunuzda 4.5G ayarını yapmaya gelmektedir. Bundan öncesinde ülke genelinde 3G teknolojisi kullanıldığından telefon ayarları da 3G teknolojisini kaldıracak düzeyde yapılandırılmıştır.

Artık 4.5G standardında bir bağlantı kurabilmek için akıllı telefonlarınızın “şebeke ayarları” kısmına tıklayarak tercihinizi “LTE” şekline ya da “4G” şekline dönüştürmeniz gerekmektedir.

Örneğin; bir iPhone kullanıcısının yapması gereken işlemler sırasıyla “Ayarlar – Hücresel Veri Seçenekleri – Ses ve Veri Menüsü – LTE seçeneği” şeklindedir. Eğer kullanıcılar Android işletim sistemine sahip telefonlardan 4.5G teknolojisi ayarı yapmak isterlerse de “Ayarlar – Diğer Ağlar – Mobil Ağlar – 4G” seçeneklerini tamamlaması yeterli olacaktır.

Fatura ücretleri artacak mıdır?

4.5G teknolojisine geçen bireylerin en çok sürüncemede kaldıkları konulardan bir tanesi de fatura konusudur. 4.5G interneti şu ana kadar kullanılan en hızlı internet sistemi olduğundan, internet ortamında aranan içeriklere çok daha hızlı bağlanacak ve normale göre daha kısa zamanda daha fazla veri elde edilmesini sağlayacak bir durumda olduğundan otomatikman da bu işlemlerin yapılması için gereken internet verisinin miktarında artış yaşanacaktır.

Bunun anlamı mevcut internet pakedi sistemlerinin hızdan ve güçten kaynaklı olarak bir süre sonra yetebilemeyeceğidir.

Ancak bu noktada da tüm operatörler kullanıcıları mağdur bırakmamak adına duruma uygun olarak internet paketlerinin birim fiyatlarını daha aşağı seviyelere çekerek ya da uygun ek internet pakedi kampanyaları yaratarak kullanıcılara mantıklı seçenekler sunmaya çalışmaktadır.

Hangi marka telefonla 4.5G’ye daha hızlı bağlanılır?

Bu teknolojiye bağlanmak için mutlaka 4.5G uyumlu bir akıllı telefon bulundurulması zorunluluğunun dışında bu akıllı telefonlardan da 4.5G verilerini en hızlı şekilde tüketebilen bir telefon da bulunması gerekmektedir. Yani farklı kategorilere ayrılan bu telefonlar aynı şekilde farklı 4.5G uyumluluğu ve desteği sağlamaktadır.

Bunu anlayabilmek için akıllı telefon dediğimiz son model telefonların teknik özelliklerinde bulunan “CAT” koduyla belirtilmiş kategoriler, bu cihazların 4.5G desteğinin ne hızda olduğunu belirlemektedir.

Bu bilgiler dahilinde “CAT 4” kategorisi 150 Mpbs, “CAT 6” kategorisi 200 Mpbs, “CAT 9” ise 450 Mpbs hız sağlayabilmektedir. Böylelikle kullanıcılar da ellerindeki mevcut akıllı telefonların teknik özelliklerini araştırarak ya da yeni alacakları akıllı telefonların satın almadan önce teknik özelliklerini inceleyerek ne kadar hız sağlayabileceklerini öğrenebilmektedirler.

4.5G ile telefonların arama özelliklerinde yavaşlama durumu olacak mı?

4.5G teknolojisi ile birlikte gelen soru işaretlerinden biri de bu teknolojinin mobil verilerdeki arama hızlarını yavaşlatıp yavaşlatmayacağıdır. Bu teknolojinin yaygınlaştığı ilk sürelerde internet hızlarında belirgin bir artış gözlense de arama hızlarında da bir dönem yavaşlamalar gözlenecektir.

Bununla ilgili teknik uzmanların verdiği bilgiye göre, bir bireyin arama yaptığı süreçte karşı tarafa bağlanma süresinin 3 saniyelik bir artışa sahip olacağı söylenmektedir. Bunun anlamı karşımızdaki kişinin sesini arama esnasında 3 saniye daha geç duyacağımızdır.

Bunun bir sebebi de kişinin 4.5G teknolojisine geçmiş olmasına rağmen karşısındaki kişinin hala 3G teknolojisini kullanmaya devam etmesi gösterilmektedir. Çünkü her ne kadar arama yapan taraf 4.5G uyumlu olsa da, aranan taraf 3G’li olduğu için arayan kişinin mobil verisi 3G üzerinden hareket etmek zorunda kalacaktır.

Hatta ve hatta hala 2G kullanan bir kişi aranmaya çalışıyorsa bu gecikme 2 katına çıkarak 6 saniyelik gecikmeler de meydana gelecektir. Bu tip sorunların kökten çözülmesinin tek yolu, mümkün olduğunca tüm abonelerin 4.5G hizmetinden yararlanma sürecine geçmesidir. Asıl kökten çözüm ise bir uçtan bir uca IP şebekesi olan “VolTE” adlı hizmetin devreye girmesiyle olacaktır.

4.5G’ye geçtikten sonra telefonların ekranında ne yazacaktır?

4,5G teknolojisinin hızı ve aynı zamanda ismi de ilk olarak Türkiye’de kullanılmaktadır. Bu yüzden dünya genelinde ve dolayısıyla akıllı telefonlarda 4.5G sistemine özel bir yapılanma oluşturulmadığından, telefonların ekranında sadece “4G+” amblemi ya da “LTE” amblemi gözükecektir. Yani hattınız 4.5G uyumluysa ve ekranınızda “4.5G” gibi bir yazı çıkmazsa da çok şaşırmamanız gerekmektedir.

Bu durumla alakalı ünlü telefon üreticileri, Türkiye pazarları için telefonlarına ekstradan uygulamalar getirmektedir. Örneğin; ünlü “Samsung” markası, Türkiye’ye süreceği yeni akıllı telefon modellerinde “4.5G” simgesini yüklü olarak bulundurmaktadır.

Aynı zamanda Apple’ın da böyle bir atılım yapacağı duyulmuş, ancak diğer büyük firmaların konuyla alakalı bir atılım gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine dair herhangi bir haber bulunmamaktadır.

4.5G şarj durumunu nasıl etkileyecek?

4.5G teknolojisinden de önce akıllı telefonların en büyük sorunlarından biri olan şarj durumu, bu teknolojiden sonra iyice tavan yapan sorunlardan biri olmuştur. Çünkü 4.5G’de saniye başına 375 MB’lık bir veri transferi düştüğünden akıllı telefonların sahip oldukları işlemcileri ve donanımlarında bulunan diğer parçaları daha fazla efor harcamak zorunda kalmaktadırlar. Böylelikle çabuk biten şarjlar daha da az süre dayanabilmektedir.

Gün içerisinde telefonlarınızın internetle ilgilendiğiniz kısımlar dışında daha uzun şarj süresine sahip olmasını istiyorsanız, telefonunuzu kurcalamayacağınız saatlerde internet hızınızı ayarlarınıza girip 4.5G’den 3G’ye düşürebilirsiniz. Böylelikle internetinizi fazla harcama sorununuz ve şarj sorununuz kısmi olarak çözülmüş olacaktır.

4.5G’ye geçilmediği taktirde ne olacak?

Kullanıcıların yeni teknoloji olan 4.5G’ye geçmemesi durumunda mevcut internetlerinde, mobil verilerinde ya da arama verilerinde herhangi bir kayıp ortaya çıkmayacaktır. Yani herhangi bir iletişim kopukluğunun yaşanması söz konusu değildir.

Mevcut sistemde kalıp 3G kullanıcısı olarak devam etmek ve 4.5G’nin hizmetlerinden yararlanmamak tamamen kullanıcıların insiyatifine bırakılmaktadır. Bundan önce olduğu gibi bundan sonraki süreçte de 3G’nin sağladığı etkilerden faydalanabilinmektedir.

 4.5G teknolojisine telefon dışında hangi cihazlardan bağlanılabilir?

4.5G’nin en etkili ve en başarılı kullanım alanı akıllı telefonlardan olsa da, benzer yan ürünlerden de aynı şekilde 4.5G hizmetinden yararlanılabilinecektir. Buna örnek olarak akıllı tabletler, taşınabilir nitelikteki akıllı projektörler ve çoklu sisteme sahip modemler gösterilebilir.

Bu aletlerin sim kart takma özellikleri bulunduğundan 4.5G uyumlu sim kartları taktıktan sonra Wi-Fi özelliğini aktive ederek telefon dışındaki bilgisayar tarzı ürünlerde de bu teknolojiden faydalanılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder