Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir? Hayatı ve Eserleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Sanat anlayışı ve görüşlerine karşın "Yedi Meşaleciler" grubunu kuran şairlerden biri olan Vasfi Mahir Kocatürk; oyun yazarı, öğretmen, şair, edebiyat tarihçisi, edebiyat araştırmacısı ve politikacıdır. Yedi Meşaleciler arasında epik şiire yönelerek, aşk şiiri tarzı şiirler yazmıştır. Bu yazımızda Vasfi Mahir Kocatürk hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.


Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Vasfi Mahir Kocatürk, öğretmenlikten şairliğe, oyun yazarlığından araştırmacılığa kadar pek çok vasfı bünyesinde barındırmış biridir. Edebiyat akımları arasında adından sıkça söz ettiren ve şiire ayrı bir boyut kazandıran Yedi Meşaleciler arasında yer alan Vasfi Mahir Kocatürk, arkasında kaliteli ve sevilen eserler bırakmıştır.

Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Halk şiirinin değerini erken fark edenlerden biri olan Vasfi Mahir, şiirlerini bu doğrultuda kaleme almıştır. Açık, anlaşılır ve yalın bir hece ölçüsüne sahip olduğu için rahatlıkla okunmuş ve anlaşılmıştır. Şairliğinin yanı sıra araştırmacı yönüyle tanınan sanatçı, edebiyatta karanlık olan pek çok konuyu aydınlatmıştır.

Ziya Osman Saba Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Ayrıca kısa süreliğine öğretmenlik yaparak bilgilerini gelecek nesillere yansıtan şair, edebiyat dünyasının örnek alınan isimlerinden biridir. Vasfi Mahir Kocatürk; kalemi, üslubu, anlattıkları ve kararları ile kendinden sonraki pek çok şaire ışık tutmuştur. Bu yönüyle aradan geçen zamana nazaran unutulmayan isimlerden olmayı başarmıştır.

Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir?
Vasfi Mahir Kocatürk Kimdir?

Edebiyat dünyasının en iyi şairlerinden biri olan Vasfi Mahir Kocatürk aynı zamanda siyasetçi, oyun yazarı, araştırmacı ve öğretmendir. Pek çok kimliği bir arada bulunduran usta şair, her bir mesleğinin hakkını vererek dolu dolu bir hayat geçirmiştir.

Sakin ve ılımlı bir kişiliği olan şairin bu yönü eserlerine de yansımış, şiirleri okuyan herkesi dinlendirmiştir. İçerik olarak vatan sevgisi ve kahramanlık detayına yer veren eserler ortaya koyan yazarın topluma fayda sağlama kaygısı vardır. Bu nedenle Vasfi Mahir Kocatürk denildiğinde ilim, toplum ve edebiyat bir arada anılmaktadır.

Vasfi Mahir Kocatürk’ün Hayatı
Vasfi Mahir Kocatürk’ün Hayatı

Gümüşhane doğumlu olan Vasfi Mahir Kocatürk, 1907 yılında dünyaya gelmiştir. Orta halli bir ailenin çocuğu olan şair, memur Arif Efendi’nin oğludur. Savaş döneminde kahraman olmak için cepheye gidenlerden biri de şairin babası Arif Efendi’dir. Nitekim gerçek bir kahraman olarak 1. Dünya Savaşı’nda savaşmış cephede şehit düşmüştür. Babasını küçük yaşta kaybeden Vasfi Mahir, eğitim hayatına kendi çabalarıyla devam etmiştir.

İlköğretimi İstanbul Koca Mustafa Paşa Numune Mektebi’nde okuyan şair, yüksek öğrenimini Mülkiye’de tamamlamıştır. 1930 yılında Mülkiye’den mezun olmayı başarmıştır. Okulunu bitirdiği gibi öğretmenliğe başlayan yazar; Ankara, Kastamonu ve Malatya gibi Anadolu’nun pek çok yerinde öğretmenlik yapmıştır. Bu süre içinde halkı tanımış, Anadolu’yu gezmiştir.

1948 yılında müfettiş olan Vasfi Mahir, 1 yıl sonra İzmir’de görevine devam etmiştir. Aradan 1 yıl geçtikten sonra siyasete atılmıştır. Siyasetten sonra öğretmenliğe dönen yazar, 17 Temmuz 1961 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Topluma her yönüyle faydalı olmak isteyen Vasfi Mahir Kocatürk, bunu zaman zaman öğretmenlikle zaman zaman da politikayla gerçekleştirmek istemiştir. Ne var ki onun için en ideal meslek şairlik olmuştur.

1926 yılında şiir yazmaya başlayan şair, 1928 yılında şiire bakışına yakın bulduğu Yedi Meşaleciler grubuna dahil olmuştur. Bazı şiirleri ortak yayın olan Yedi Meşale dergisinde yayımlanmıştır. Daha sonra grup dağılmış, edebi hayatına kendi başına devam etmiştir.

Bir süre oyun yazarlığı yapan şair daha sonra edebiyat araştırmalarına yoğunlaşmıştır. Tarih, Osmanlı Devleti, öğretmenlik detayları, ders kitapları ve çocuk yayınları üzerine araştırmalar yapıp yayınlamıştır. Bunlarla beraber hikaye ve makaleleri de bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder