Varna savaşı özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Varna savaşı özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Varna savaşı özellikleri nelerdir?

Varna savaşı özellikleri nelerdir?
Varna savaşı Osmanlı imparatorluğundaki önemli savaşlardan bir tanesidir. Özellikle tarihinin kolay hatırlanabilir bir tarih olması sebebiyle özellikle lise çağındaki öğrenciler tarafından tarihi en çok bilinen Osmanlı savaşlarından bir tanesi olmuştur.


6-İkinci MuradVarna savaşının özellikleri nelerdir?

Varna savaşı özellikleri nelerdir?
Varna savaşı özellikleri nelerdir?

-Varna savaşı 10 Kasım 1444 tarihinde yapılmıştır.

-Varna savaşı Padişah II.Murad zamanında olmuştur (Fatih Sultan Mehmed’in babası)

-Varna savaşının tarafları Osmanlı İmparatorluğu ile Haçlı ordusudur.

-Varna savaşında haçlı ordusunu oluşturan başlıca uluslar ve birlikler ise Papalık, Macarlar, Lehler, Eflaklar’dır. Bunlar haricinde bazı küçük gruplarda destek vermişlerdir.

-Savaş ismini yapıldığı yer olan Varna şehrinden almaktadır (Varna şehri günümüzde Bulgaristan topraklarında bulunmaktadır)

-Osmanlı ordusunun komutanı İkinci Murad iken Haçlı ordusu komutanı Kral Birinci Ulaszlo’dur.  Haçlı ordusunun başında bulunan Kral Birinci Ulaszlo savaş meydanın öldürülmüştür. Bu kralın öldürülmesi savaşın Osmanlı tarafından kazanılmasında önemli rol oynamıştır.

Osmanlı ve Haçlı ordusunun güçleri ve kayıpları nedir?

Asker sayısı tam bilinmemekle birlikte Osmanlı İmparatorluğunun 20.000 ila 30.000 civarında askeri bulunmakta iken Haçlı ordusundaki asker sayısının yaklaşık olarak iki katı olduğu bazı kaynaklarda geçmektedir. (Tabi net bir veya ortalama bir sayı vermek çok zordur)

Kayıplar yönünden bakıldığı zaman yine her iki orduda birbirine yakın sayıda askerini kaybetmiştir. Osmanlı ve Haçlı ordusunda kaybedilen asker sayısının 30.000 ila 35.000 civarında olduğu kesin olmayan bazı kaynaklarda gösterilmektedir.

Osmanlı Halifeleri-1Varna savaşının temel sebebi nedir?

Varna savaşının temel sebebi daha önce yapılan bazı savaşlar sonunda imzalanan Edirne Segedin antlaşmasının hükümlerinden memnun olmayan Papalığın diğer devletleri de kışkırtarak Osmanlıya savaş ilan etmesidir.  

Varna savaşının sonuçları nelerdir?

-Varna savaşından önce padişahlığı Fatih Sultan Mehmed’e bırakan İkinci Murad bu savaşın başlaması sonucunda tekrar Padişahlık koltuğuna oturmuştur.

-Osmanlı’nın Avrupa da ki ilerleyişi ve kalıcılığı artmıştır.

-Bu savaşın kazanılmasıyla Mora ve Bulgaristan Osmanlı’ya katılmıştır.

-1448 yılında yapılacak olan Birinci Kosova savaşına zemin hazırlamıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder