Sendika nedir, ne işe yarar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 11, 2018

Sendika nedir, ne işe yarar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sendika nedir, ne işe yarar?

Sendika nedir, ne amaçla kurulur? Sendikalara kimler üye olur? Sendikalar ne işe yarar? Tarihi gelişimi nasıl olmuştur?

Sendikalar, tüm iş alanlarında çalışanların ortak çıkarlarını ve haklarını korumak, sorunlarına çözüm bulmak ve talepleri için mücadele etmek için kurulmuş bağımsız örgütlerdir.

Sendika nedir, ne işe yarar?
Sendika nedir, ne işe yarar?

Sendikaların tarihi 18 Yüzyıl’da Avrupa’ya uzanır. Sanayi Devrimi sonrasında giderek merkezileşen üretim faaliyetlerinde çalışan işçiler, işverenlerin birbirleriyle rekabet etmek ve daha fazla kar elde etmek amaçları doğrultusunda insanlık dışı çalışma koşullarına maruz kalmıştır.

İlk sendikalar, Sanayi Devrimi sonrası kentleşmenin hızlandığı ve büyük fabrikaların giderek çoğaldığı İngiltere’de kuruldu. Kadınların ve çocukların bile insani olmayan koşullarda, günde 16 saate ulaşan sürelerde çalıştırıldığı bu yıllarda işçiler, daha iyi yaşam koşullara kavuşabilmek için çeşitli şekillerde bir araya gelmeye başladılar. Kökleri 14. Yüzyıla dayanan çeşitli işçi örgütlenmelerine dayanan sendikalar, yaşamsal taleplerle büyük eylemler ve grevler düzenlemeye başladı.

Sendikaların ilk yıllardaki çalışmaları ve faaliyetleri birçok ülkede yasaklanmış ve sert şekilde bastırılmıştır. 19 yüzyılın başlarına kadar süren bu baskı döneminin ardından işverenler işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kalarak, çeşitli düzenlemeler ve iyileştirmeler yapmaya başladılar. Kayıtlara geçen ilk sendika, yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle yardımlaşma derneği adı altında 1818’de Manchester’da kurulmuştur.

Sendikalar ne yapar?

Sendika, eğer bir iş yerindeki üyelerinin sayısı çoğunluğa ulaşmışsa, üyeleri adına işverenleriyle yani patronlarla pazarlık yapar. Bu sürece toplu pazarlık süreci denir. Görüşmeler sonucunda, işçiler adına patronla imzalanan ve çalışma koşullarını belirleyen sözleşmeye ise toplu sözleşme adı verilmiştir. Toplu sözleşmelerde, maaş zamları ve giyecek, yakacak yardımı gibi sosyal yardımlar, sağlık ve emeklilik hakları, güvenlik standartları, daha iyi işyeri ve çalışma koşulları, yıllık izin, işten çıkarmanın şartları gibi konularda düzenlemeler yer alır. Belirli süreler için geçerli olan bu sözleşmeler imzalanınca, iki taraf da koşullara uymak zorundadır.

Toplu pazarlık sürecinde eğer sendika ile işveren arasında anlaşma sağlanamazsa ve başka uzlaşma yöntemleri de işe yaramazsa, sendika greve gitme hakkını kullanır. Grev, işçilerin yaptıkları işi durdurmalarıdır. Greve gitmek, günümüzde çalışanlar için bir haktır ve koşulları yasalarla düzenlenmiştir.

Sendikaların farklı yerlerde üyeleri olduğu için, genellikle bir yönetim merkezleri ve şubeleri vardır. Sendika yöneticileri, üyelerin seçimiyle işbaşına getirilir. Sendikaların iş yerlerinde birer temsilcileri bulunur ve işyeri temsilcileri denilen bu üyeler, sendika, işverenler ve üyeler arasında iletişimde önemli görev alırlar.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı, dünyadaki tüm çalışanlar, işçiler ve sendikalar için önemli bir gündür. Sendikalar, bu günde düzenlenen yürüyüş ve mitingler için önemli hazırlıklar yapar ve eylemlere üyeleriyle katılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder