Perspektif nedir, nerede kullanılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 11, 2018

Perspektif nedir, nerede kullanılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Perspektif nedir, nerede kullanılır?

Perspektif ne demek? Resim sanatında perspektif nasıl kullanılır? Perspektif tekniğinin gelişimi nasıl olmuştur? Hangi sanatçılar perspektif tekniğini geliştirdi?

Perspektif, düz yani iki boyutlu bir yüzey üzerinde nesnelerin hacimleri ve mekânsal ilişkilerini üç boyutlu gibi göstermeye yarayan bir tekniktir.

Perspektif nedir, nerede kullanılır?
Perspektif nedir, nerede kullanılır?

Bir çizim tekniği olan perspektif özellikle resim sanatında kullanılsa da aslında mimari, mühendislik, haritalama, uzay bilimleri gibi pek çok alanda gereklidir.

Perspektif çiziminde nesneler, onlara bakan yani gözleyen kişiye göre olan uzaklıkları ile değerlendirilir ve sonuçta ortaya çıkan çizim, o resme bakan için üç boyutlu gibi görünür. Yani, bir resimde yer alan bütün nesnelerin hacimli ve bulundukları yere aitmiş gibi görünmesi için perspektiften yararlanılır.

Perspektif için hem çizgi hem de renk kullanılır. Nesnenin, gözlemciden uzaklaştıkça, yani ikisi arasındaki mesafe arttıkça küçülmüş gibi görünmesine mimari perspektif denir. Bu görüntünün renkle ifade edilmesi ise hava perspektifidir. Çizgisel perspektif olarak da bilinen ilk teknikte, yani mimari perspektifte, bir bakışlı perspektif, iki bakışlı perspektif ya da çok bakışlı perspektif gibi uygulamalar yapılabilir. perspektif1-e1356349714875Hava perspektifi ya da renk perspektifinde ise nesnelerin göz ile mesafesi arttıkça renkler soluklaşır. Bunu doğada çok rahat gözlemleyebiliriz. Yakınımızdaki cisimler, nesneler çok daha büyük, ayrıntılı ve canlı renklerde görünürler. Oysa ki aynı cisim çok uzaktayken, ayrıntılarını ve parlaklığını kaybetmiş gibidir.

İnsan gözü ile ufuk çizgisi arasındaki bölge, “perspektif alanı” olarak adlandırılır. Bu alan içindeki bütün paralel çizgiler, sonsuzluğa doğru ilerleyen ve orada birleşen çizgiler olarak görülür. Perspektifin özellikle Batı resmine girmesi geç Ortaçağ ve Rönesans dönemindedir. Bu dönemde sanatçılar, yaptıkları resimlere derinlik ve hacim duygusu katabilmek için özellikle figürlerin bulunduğu mekanlara mimari unsurlar eklemiş, bu mimari unsurları da perspektife uygun resmetme çabasına girmiştir.

Perspektif deneyi

Rönesans mimarı İtalyan Filippo Brunelleschi, 1413 yılı yakınlarında geometrik perspektif yöntemini bulmuştur. Roma İmparatorluğunda da bu yöntemin kullanıldığı ancak daha sonra kaybolduğu da iddia edilir.

Bugün de sanatçılar tarafından kullanılan ve resim sanatında da çığır açan bu yöntem için Brunelleschi bir yöntem geliştirdi. Bu deney için Floransa Katedrali’nin kapısına giden Brunelleschi, katedrali doğrusal perspektif kurallarına uygun şekilde çizdikten sonra bu resmin tam ortasına küçük bir delik açtı. Resmi, arkası yüzüne gelecek şekilde tutup bu delikten elindeki bir aynaya bakıyordu. Yani çizdiği resmin aynadaki EscherOmhoogOmlaagyansımasına. Böylece, gerçek görüntü ile yaptığı resmi karşılaştırabiliyordu. Bu yöntemin keşfinden sonra Floransa’daki ve hatta İtalya’daki bütün sanatçılar tekniği kullanmaya başladılar ve sanattaki kullanımı günümüze kadar gelişti.

Escher’in büyülü mekanları

Perspektif tekniğini kullanarak son derece göz alıcı ve gerçeklik algısını değiştiren eserler üreten en önemli sanatçılardan birisi Maurits Cornelis Escher’dir. 1898-1972 yılları arasında yaşayan Escher, dünyanın en ünlü grafik sanatçısı olarak da anılır. Escher’in yaptığı mekânsal resimler ya da baskılar, perspektifin görüntüde neler değiştirebileceğini ortaya koyar ve büyüleyicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder