Konuşma - Dil ile ilgili kompozisyon - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Konuşma - Dil ile ilgili kompozisyon

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Konuşma - Dil ile ilgili kompozisyon 

KONU: "DÎLİM, GİYDİRİR BANA KİLİM" Açıklama Yapmak İçin İzlenecek Yol: Açıklamanızın amacı; gereksiz konuşmaların, gevezeliklerin insanı daima güç duruma soktuğu olmalıdır Çevrenizde, gevezelikleriyle size bıkkınlık veren insanlar üzerinde düşünün Buna göre düşünce düzeninizi şöyle kurabilirsiniz:


1 - Olaylar karşısında gereksiz konuşmaların, heyecansal tepkilere dayanan çıkışların zararları; 2 - Sırasında, sükûtun altın değerinde olması; 3 - Sonuç ÖRNEK ÇALIŞMA: "İnsanoğlunun çektiği dili belasıdır derler Susmayı gerektiren yerlerde susmamak, olumlu olumsuz heyecan gösterileri yapmak, yerli yersiz müdahalelerde bulunmak birçok kayıplara sebep olur. "Söz gümüşse sükût altındır" derler. 

Konuşma - Dil ile ilgili kompozisyon
Konuşma - Dil ile ilgili kompozisyon 

Her ne kadar insan altta kalmamak çabasında ise de, bazı durumlarda dilini tutabilmek, konuşmaktan çok daha değerli ve yerindedir. Bilhassa heyecan ve öfke anlarında zapt edilmesi gereken bir organdır dil Küçük bir gevşeklik anı, onarılmaz hataların yapılmasına yol açar. Bir kere söylenilen söz geri alınmaz ve yaptığı hasar kolay kolay onarılamaz. İnsanın dilini tutabilmesi, bir bakıma iradesine hâkim olabilmesi demektir 

Özel hayatımızda birtakım nedenler yüzünden haksızlıklara uğrayabilir, umulmadık durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Böyle durumlarda hemen paniğe kapılıp itibarımızı sarsmaktan, çevremizde olumsuz bir etki bırakmaktan sakınmalıyız. Gücümüzü heyecan tepkilerimizin ifadesi olan konuşmalara bağladığımız sürece hatalara ve yanılgılara uğramaktan, güç durumlara düşmekten kendimizi kurtaramayız. 

Böyle, sonradan pişmanlık verecek güç durumlara düşmemek için, olaylara hâkim olabilecek bir olgunluğa ve irade kuvvetine sahip bulunmak gerekir. Heyecanlarımızı, tatminsizliklerimizi dışa vurmamak her zaman bizim lehimizedir Çevrede itibar ve saygı gören insanlar, az, öz ve yerinde konuşan kimselerdir".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder