Kaldor tazmin kriteri nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Kaldor tazmin kriteri nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kaldor tazmin kriteri nedir ?

Kaldor tazmin kriteri nedir ?
Toplumda herkesin refahı artarsa sosyal refah artar,bazılarının refahı artarken bazılarınınki sabit ise sosyal refah yine artar ve bu iki durumda da tazmin yoluna başvurulmaz.

Ancak bazılarının refahı artarken bazılarınınki azalıyor ise burada tazmin prensibine başvurulur. 

Kaldor tazmin kriteri nedir ?
Kaldor tazmin kriteri nedir ?

Yeni bir politika sonucu kazanacakların kazançları kaybedeceklerin zararlarından fazlaysa sosyal refah artar.

Kaldor Hicks Telafi Kriteri Nedir, Ne Demek

Ekonomik bir gelişimin olumsuz veya olumlu bir değişim olduğunun yorumlanmasında kullanılan bir refah kriteridir.Bu analize göre bir değişim sonucu kazanç sağlayanlar, zarar edenlerin kayıplarını karşıladıktan sonra da hala kazançlı iseler bu olumlu bir değişmedir.

N. Kaldor’un geliştirdiği ölçüte göre belirli bir politikanın uygulanması sonucunda ortaya çıkan yeni durumdan kazançlı çıkacak olanlar, zarar görenlerin kayıplarını tam olarak tazmin etseler bile, hala kazançlı iseler, yeni durum bir sosyal iyileşmedir. Yani yeni durumda toplumun refahı artmıştır.

Kayıpların telafisi ya da tazmini ilkesinin uygulandığı bu ölçütte kazanan kaybedenin zararını ödese bile kazançlı çıkmaktadır. Benzer bir ölçüt J. R. Hicks tarafından geliştirilmiştir. Hicks’e göre bir politika uygulamasından zarar görenler, bu politikanın uygulanmaması için, önerdikleri parasal ödemelerle kazançlı çıkanları ikna edemiyorlarsa bu durum bir sosyal iyileşmedir. Dikkat edilirse Kaldor’un ve Hicks’in Ölçütleri aynı olgunun iki ayrı yüzünü ortaya koymaktadır. Her ikisi de kayıplar ile kazançların karşılaştırılmasına dayanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder