Güneş Patlamaları Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 25, 2018

Güneş Patlamaları Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Güneş Patlamaları Nedir?

Güneş, Samanyolu Galaksimizdeki yaklaşık 200 milyar yıldızdan biridir. Orta büyüklükte biri yıldız olan Güneş, diğer yıldızlar gibi içinde meydana gelen nükleer reaksiyonlar sonucunda çevresine muazzam bir ısı ve ışık yayar. Bu kısmı biraz daha açmamız gerekmektedir. Güneş içindeki füzyon tepkimeleri sonucu, çevresine ısı, ışık ve muazzam bir enerji yayar. Güneş içerisinde Hidrojen tepkimeleri sonucunda, helyum oluşur ve açığa muazzam bir enerji çıkar. İşte bu enerji Güneşimizden bizlere ısı ve ışık olarak gelir. Güneş bu tepkimelerden dolayı her yıl 4 milyon ton kütlesinden kaybetmektedir. Dünyamızı milyonlarca yıldır aydınlatmakta ve ısıtmaktadır. Bu bilgilerden sonra gelelim asıl konumuza.


Güneş Patlaması Nedir?

Güneş Patlamaları Nedir?
Güneş Patlamaları Nedir?
Güneş üzerinde birçok Güneş lekesi denilen siyah gibi görünen lekeler vardır. Bu lekelerin bulunduğu bölge diğer bölgelere göre daha az sıcaktır. Bu lekelere neden olan şey yüzeyin alt kısmındaki tabakadan gelen plazmalardır. Plazma maddenin iyonlaşmış halidir,aynı zamanda maddenin 4. Halidir (çok yüksek sıcaklıklarda maddeler bu halde bulunur,maddeler elektronlarını kaybederek iyonlaşırlar). Güneş lekelerini,patlamalar diğer bir adıyla parlamalar oluşturur.Güneş patlamaları sonucunda uzay boşluğuna büyük miktarda plazma ve enerji yayılır.Öyle ki bazı Güneş patlamalarının milyarlarca atom bombasına eş güçte olduğu bilim adamları tarafından söylenir.

Güneş Patlamalarının Etkileri Nelerdir?

Güneş patlamalarının, dünya üzerinde bir takım etkileri olmaktadır. Güneş enerjisini termonükleer reaksiyonlardan sağladığı için gönderdiği ışınların ve enerjinin fazlası, dünyadaki yaşamı yok edebilir. Kutup ışımaları, Güneş patlamaları sonucu oluşur. Tabi ki atmosferimiz bu konuda koruyucu tavan vazifesini görüyor ve bizi bu tehlikelerden koruyor. Bunun yanında büyük bir patlama yeryüzündeki bütün elektronik faaliyetleri durdurabilir. Cihazların tekrar kullanılamayacak şekilde bozulmasına neden olabilir. 19. yy’ın yarısında böyle bir patlama olmuş,bütün elektronik aletlerin bozulmasına sebep olmuştur. Kutuplarda görünen ışımalar,Romada bile görünmüştü. Böyle bir patlama elektronik ve bilgisayar çağı olan günümüzde olsa,bütün hayat durur,insanlar günlük işlerinin birçoğunu yapamaz olurlardı. Kısacası hayatımızı felç ederdi. Tabi ki böyle bir şey önceden tahmin edilemez. Her an olabileceği gibi binlerce yıl olmayabilir. Yaşam kaynağımız olan Güneş, aynı zamanda sonumuz da olabilir….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder