Faiz oranı etkisi(keynesyen etki) nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

Faiz oranı etkisi(keynesyen etki) nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Faiz oranı etkisi(keynesyen etki) nedir ?

Keynes etkisi nedir? (Ekonomi)

(Keynes effect) Fiyatlar genel düzeyindeki bir düşüşün faiz oranlarını aşağı çekerek yatırımları, dolayısıyla milli gelir ve istihdam düzeyini yükseltmesini ortaya atan görüş. 

Faiz oranı etkisi(keynesyen etki) nedir ?
Faiz oranı etkisi(keynesyen etki) nedir ?

Bu mekanizma şu şekilde işler: Fertler tutmak istedikleri reel para balansları ile mal ve hizmetlere yapacakları harcamalar arasında, uygun buldukları oranda sabit bir ilişki bulundururlar. Fiyatlar genel düzeyindeki bir düşme, para balanslarının reel değerini, yani belirli bir para miktarı ile satın alınabilecek mal ve hizmet tutarını yükseltir. 

Böylece bireyler, nakit fon fazlasına sahip olurlar. Bu fazla fonların, para piyasasına arz edilerek borç verilmek istenmesi ise faiz oranlarını düşürür. 

Faiz oranlarının düşmesi ise diğer yandan yatırımları uyarır. Keynes etkisi diye bilinen bu etki, para piyasası aracılığıyla işler. 

O bakımdan mal ve hizmetler piyasası kanalıyla işleyen Pigou Etkisinden ve her iki piyasa yoluyla etkisini gösteren Reel Para Balansı Etkisinden ayrılır.

Keynes Etkisi anlamı nedir?

Fiyatlar genel düzeyindeki bir düşüşün para piyasasında sunum fazlası yaratıp faiz oranlarını aşağı çekerek yatırımları artırması, dolayısıyla toplam harcamaları artırarak reel gayrisafî yurtiçi hasıla ve işlendirme düzeyini yükseltmesi. krş. Pigou etkisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder