Eş Maliyet Eğrisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

Eş Maliyet Eğrisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Eş Maliyet Eğrisi

Üreticinin belirli bir bütçe ile faktör fiyatları veri iken (değişmezken) her iki faktörden satın alabileceği çeşitli bileşimleri veren noktaların geometrik yerini ifade eden doğruya Eş Maliyet Doğrusu denilmektedir.

Özetle, Üreticinin belli miktar bütçeyle en fazla üretim düzeyini veya belirli bir üretim düzeyini en az bütçeyle gerçekleştirebilmesini sağlayacak faktör bileşimini gösteren doğrudur.

Eş Maliyet Eğrisi
Eş Maliyet Eğrisi

Özellikleri;

-Veri toplam maliyetle satın alınabilir sermaye ve emek bileşimlerini gösterir.

-Girdi fiyatlarına bağlı olarak eş maliyet eğrilerinin eğimi değişmektedir.

Yukarıdaki şekilde yer alan AF eş maliyet doğrusu üzerinde sonsuz faktör bileşimi mevcuttur. Firma, tüm bütçe olanaklarını harcayarak bu eş maliyet doğrusu üzerindeki sonsuz faktör bileşiminden herhangi bir bileşimi satın alabilecektir.

EŞ-MALİYET DOĞRUSU nedir ?

Bir firmanın, çeşitli faktör bileşimleriyle meydana getirdiği istihsal faaliyetini belirli bir toplam harcama sınırında yapmasını gösterir. Talep Teorisindeki bütçe doğrusunun Üretim Teorisindeki muadilidir. Kullandığı faktörlerin fiyatları veri iken bu çeşitli bileşimlere firmanın yapacağı harcamalar, eş-maliyet doğrularını meydana getirir:

54 No. lu şekilde, her doğru (X1; Y1; X2; X2; X3; X3) kendi başına belirli bir harcama miktarını ifade etmektedir. Üretim faktörlerinin çeşitli bileşimlerinde, aynı doğru üzerinde kalındıkça, aynı toplam ödeme yapılır. Ancak, firmanın ödeme imkanları bu doğru ile sınırlıdır. Daha yukarıdaki bir doğru, firmaya bir öncekine oranla daha yüksek bir toplam harcama imkanını verir. Şekilde izlersek, X2 Y2 eş maliyet doğrusu, X1 Y1 doğrusundan daha büyük bir toplam ödeme kabiliyetini kazandırır.

Bu tahlillerde, firmanın harcama miktarı ve üretim faktörleri fiyatları veridir. Faktörlerden birinin fiyatı değişirse, eş-maliyet doğrusunun da değişime uğraması tabiidir. Aşağıdaki şekilde, emek faktörünün fiyatı yarı yarıya ucuzlatılırsa eş maliyet doğrusu Yl X1'den Yl X2 ye kaydığı açıkça görürlü.

ŞEKİL: 55. — Eş-Maliyet Doğrusunun Biçim Değiştirmesi

Sebep açıktır: aynı harcama miktarıyla fiyatı yarı yarıya düşen faktörden böylece bir misli daha fazla almak imkanı doğmuştur.

Almancası : Isotimen Bilanzgerade Isokosten.

Fransızcası : isocout.

İngilizcesi : iso - cost curves.

(Bk; bütçe doğrusu, eş - marjinal fayda kanunu, eş ürün eğrisi).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder