Dolarizasyon (tam para ikamesi) ne demektir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

Dolarizasyon (tam para ikamesi) ne demektir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Dolarizasyon (tam para ikamesi) ne demektir ?

Dolarizasyon (tam para ikamesi) ne demektir ?

Bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk edip,yabancı para birimini resmi para birimi olarak kullanmasına dolarizasyon denir.
Dolarizasyon (Para ikamesi) nedir?

Dolarizasyon (tam para ikamesi) ne demektir ?
Dolarizasyon (tam para ikamesi) ne demektir ?

Bugün, farkında olmadan yaptığımız dolarizasyon yani para ikamesi durumunun ne olduğunu ele alacağım. Ülkemizde sıkça karşımıza çıkan bu durum neden kaynaklanır ve nasıl olur sorularına yanıt bulacağınız bir yazı olacak. Ekonomi öğrencilerinin çok işine yarayacak müthiş bir genel kültür bilgisine hazır mısınız?

Dolarizasyon yani para ikamesi durumu, bir ülkede resmi veya resmi olmayan şekilde o ülkenin milli parasının yerine başka bir ülkenin ulusal parasının kullanılması veya ağırlığının artması durumudur. Üç çeşit dolarizasyon (para ikamesi) durumu vardır. Bunlar sırasıyla resmi dolarizasyon, yarı dolarizasyon ve gayri resmi dolarizasyon şeklindedir. Şimdi sırasıyla alalım, sonra ise ülkemizden örneklerle bu konuyu pekiştirelim.

Not: Dolarizasyon kavramı, sadece dolar kullanılması demek değildir. Bunun en büyük örneği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yaşanan para ikamesi olayıdır. KKTC’de Türk Lirası kullanılır. KKTC Lirası diye o bölgeye özel bir ulusal para yoktur. Dolayısıyla KKTC’de para ikamesi olarak Türk Lirası tercih edilir.

Resmi Dolarizasyon (Resmi Para İkamesi)
Biraz önce verdiğim KKTC ve Türk Lirası örneği bu durumun bize en yakın örneğidir. KKTC, resmi olarak Türk Lirası’nı tanır ve TL’nin kullanılmasını ister. Kendi parasını basmaz.

Bazı ülkeler ciddi ekonomik krizlerde kendi para birimlerini kullanmayı bırakıp, başka bir ülkenin parasını resmen tanır ve tüm ülkeye bunu ilan eder. Bir ülkenin ekonomik açıdan başına gelebilecek en kötü olaylardan biridir. Çünkü milli para adeta değersiz, kağıt parçası haline gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder